27. června 2013 • 21:01

Zlatá tretra si připsala světovou kuriozitu: Powell běžel pro výhru dvakrát

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajčan Asafa Powell původně na Zlaté tretře neměl do závodu na 100 metrů vůbec nastoupit, nakonec ho ale běžel hned dvakrát. Po pokaženém prvním startu se totiž rozhodčím podařilo běh zastavit až těsně před cílem a bývalý světový rekordman vypustil jen posledních pár metrů, Přesto proběhl cílem ve svém letošním maximu a šestém času sezony 9,97 sekundy.



Jenže jeho výkon neplatil a závod se musel opakovat. Powell pak vyhrál i podruhé, ale v pomalejším času 10,06.

Takovou kuriozitu atletická historie nepamatuje. Powell, který měl v Ostravě původně startovat pouze na posledním úseku štafety proti slavnému krajanovi Usainu Boltovi, tak běžel dva sprinty během 25 minut. Organizátoři se totiž rozhodli, že sprinterům dají čas na regeneraci, a nenechali je běžet okamžitě, jak hovoří pravidla.

První pokus: Powell vyběhl z bloků a hned po startu se dostal do čela. V první dráze sice ulil start Kemar Hyman z Kajmanských ostrovů, ale druhý výstřel na znamení pokaženého startu přišel až v době, když už sprinteři byli skoro v cíli. Většina závodníků zhruba 20 metrů před cílem závod vypustila, až na Powella. Ten se v cíli nestačil divit.

Druhý pokus: Powell už nebyl od startu tak agresivní, naopak měl co dělat s Kimem Collinsem, který dvě třetiny běhu vedl. Jamajčan však zabral silou a někdejšího mistra světa nakonec předběhl. Výsledný čas však byl pomalejší než ten z prvního běhu - 10,06 sekundy.

"Ten první běh se mi líbil. Užíval jsem si to, ale byl jsem hodně překvapený, nic jsem neslyšel," prohlásil po druhém běhu Powell. Rozhodčí přitom vystřelili dokonce třikrát, ale v řevu diváků nebyla pistole slyšet. "Ten první běh byl dobrý, ale pak už to nešlo. Byl jsem hrozně unavený, i když nakonec to nebylo tak úplně špatné," dodal Jamajčan.

Organizátoři museli rychle překopat program. "Probíhala čilá komunikace s manažery závodníků, ale nikdo z nich neuvažoval, že by znovu neběžel," řekl tiskový mluvčí závodu Karel Tejkal. "Dál už jsme to odkládat nemohli, byli rozcvičení a připravení, vychladli by. Bylo to jediné možné řešení," řekl.

Powell byl trochu zklamaný, že běžel velmi rychlý první závod zbytečně. Na kontě má totiž 88 regulérních běhů pod deset sekund a dnes další oficiálně nepřidal. "Já tento závod ale považuju za běh pod deset sekund," usmál se Powell.

Zuzana Hejnová předvedla svojí vynikající formu
Zuzana Hejnová předvedla svojí vynikající formu


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud