27. ledna 2015 • 13:01

Atletka Klučinová vládne světu. Nyní se chystá na rekord Rosolové

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bolavé vzpomínky na loňské léto už nemusí vícebojařka Eliška Klučinová řešit. Do halové sezony, jejímž vrcholem bude březnové mistrovství Evropy v Praze, vstoupila parádním osobním rekordem v pětiboji 4531 bodů. Vede světové tabulky a na šampionátu přemýšlí o medaili.



S dvěma bývalými parťačkami ze skupiny Rychlých holek na dálku soupeří Eliška Klučinová. Svým víkendovým výkonem z nizozemského Apeldoornu v tabulkách přeskočila Zuzanu Hejnovou a v české historii je před ní už jenom rekordmanka Denisa Rosolová.

„Jsem určitě spokojená, protože to je ještě začátek sezony,“ líčí Klučinová, která si osobní rekord zlepšila o masivních 240 bodů. „Nemám úplně vyladěno, jak by se čekalo na mistrovství Evropy. Skočila jsem docela kvalitní výšku, což je můj halový osobák. Překážky byly slušné, i když to plánuju trošku vylepšit. Ostatní disciplíny žádný zázrak, ale v celku to dalo dobrý víceboj.“

Především solidní překážky (8,70 sek.) a halové osobní maximum ve výšce (186 cm) vystřelily Klučinovou k výkonu evropské extratřídy. A také na druhé místo české historie za Rosolovou, která v roce 2008 ve svém vícebojařském období nasbírala o 101 bodů víc.

„Když jsem tak uvažovala, kolik holky na Evropě udělají bodů, tak bych na ten rekord minimálně měla zaútočit, ne-li ho překonat. Asi by to bylo potřeba. Uvidíme, jak to půjde,“ říká Klučinová s výhledem na březnový evropský šampionát v pražské O2 areně.

Pokud tam Klučinová pokoří Rosolové sedm let starý výkon 4632 bodů z britského Sheffieldu, může si dělat reálné naděje na medaili.
„Ale trošku se bojím, že výkon na hranici rekordu úplně stačit nebude. Ještě nevím, kdo tam pojede ze soupeřek, prognózy jsou teď předčasné,“ říká Klučinová.

Svěřenkyně trenéra Františka Ptáčníka má v kariéře smůlu na různé zdravotní potíže. Před čtyřmi  lety ztratila sezonu kvůli operaci haluxu, vbočeného palce. Vloni v Kladně už potřetí posunula národní rekord v sedmiboji a skvělým výkonem 6460 bodů byla na konci loňského roku osmá ve světových tabulkách.

Na mistrovství Evropy v Curychu ale formu neprodala, přestože by jí kladenský výkon stačil na bronz. Hned v první disciplíně na 100 metrů překážek ale zakopla, natrhla si vazy v nártu a šampionát pro ni skončil.

„Určitě ve mně ten neúspěch z hlavní sezony trošku je. Je to taková motivace do té halové. Ale beru to jako sport, někdy to vyjde, někdy ne,“ říká Klučinová. „Zranění mělo být za měsíc v pohodě, já jsem se s tím trápila dva měsíce a i potom jsem měla menší problémy. Ale už je v pohodě, makám, jak se dá. Dostala jsem se z toho zranění, trénuju normálně.“

A hned první víceboj roku ji poslal do čela světových tabulek.
„No, tak asi to nebude mít dlouhého trvání, ale je to určitě příjemné,“ směje se Klučinová.

Není náhoda, že je sedmá závodnice ze světového šampionátu 2013 v Moskvě zrovna letos v nejlepší halové formě. Oproti minulosti se na zimní sezonu víc zaměřila kvůli blížícímu se mistrovství Evropy v Praze.

„Halu jsem většinou chodila jako přípravu na léto, moc jsem se tomu nevěnovala. Letos vzhledem k Evropě v Praze jsem se na ni zaměřila. Doufám, že to bude srovnatelné s venkem,“ věří Klučinová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud