Martin Hašek
28. července 2023 • 18:00

Lákadla šampionátu v Táboře: derniéra šampionky, nejrychlejší Češi i jednička

Vstoupit do diskuse
0
  • Koho nabídne mistrovství republiky v Táboře? Vedle loučící se šampionky Barbory Špotákové také nejrychlejší Čechy či Kristiinu Mäki v česko-finském doubluKoho nabídne mistrovství republiky v Táboře? Vedle loučící se šampionky Barbory Špotákové také nejrychlejší Čechy či Kristiinu Mäki v česko-finském doubluFOTO: koláž iSport.cz

    Může to být poslední závod oštěpařky Barbory Špotákové. Velká šampionka se ve své letošní rozlučkové tour každopádně naposledy ukáže na mistrovství republiky a bude jedním z taháků víkendových závodů v Táboře. Dva týdny před startem MS v Budapešti se tam ukáže téměř kompletní česká špička, půjde o poslední šanci, jak si zajistit místo na světovém šampionátu. Na koho se můžou fanoušci těšit?

  • Nejrychlejší Češi

    sobota 17.15 a 17.25

    V Táboře je rychlá dráha, o čemž svědčí, že Zdeněk Stromšík na ní před pěti lety zaběhnul národní rekord 10,16 sekundy, který v následujících sezonách vyrovnali Jan Veleba a Dominik Záleský. Očekává se souboj mezi Velebou a Stromšíkem. V ženském závodě poběží Karolína Maňasová, která se v červnu ve Štýrském Hradci výkonem 11,26 dostala na druhé místo českých historických tabulek.

  • Světová jednička

    neděle 15.55

    Oštěpař Jakub Vadlejch se v Táboře představí krátce před vrcholem parádní sezony, která zatím patří k nejlepším v jeho kariéře. Ve třech závodech Diamantové ligy zatím neslezl ze stupňů vítězů a naposledy v Monaku zvítězil. Ve světových tabulkách mu patří tři z pěti nejlepších výkonů roku, včetně toho nejlepšího 89,51 metru, který hodil před měsícem v Turku.

  • Bolavý koulař

    neděle 14.35

    Tomáš Staněk v Táboře ukáže, jak se mu podařilo vrátit do formy po nedávných problémech s kolenem. „Mistrovství republiky se určitě zúčastňovat budu. Nemáme to v plánu vynechat, ale spíš to půjdu z tréninku,“ naznačil. Po nedávných potížích bylo jeho úkolem dát se dohromady a na tréninku jít víc do rychlosti.

  • Česko-finský double

    neděle 16.00

    Mílařka Kristiina Mäki čekala devět let, než jí program sezony opět umožní zazávodit si během jednoho víkendu na dvou národních šampionátech. Dnes se představí na patnáctistovce v Lahti a v neděli ji čeká stejná trať v Táboře. V roce 2014 z tohoto dvojboje vytěžila finské stříbro a české zlato, když v památném běhu předčasným finišem setřásla elitní půlkařku Lenku Masnou. „Po devíti letech to zase někdo dal na jeden víkend. Bude to dvojí šichta, ale dobrý trénink směrem k mistrovství světa,“ usmívá se Mäki.

  • Lu z Tábora

    neděle 14.40

    Jedním z jasných hitů šampionátu bude ženská čtvrtka. O vítězství se očekává velký souboj mezi dlouholetou českou jedničkou Ladou Vondrovou a Terezou Petržilkovou, která se jí letos přiblížila na 14 setin sekundy. Hned za nimi je ale v českých tabulkách dívka z plakátu, který na mistrovství republiky láká. Táborská Lurdes Gloria Manuel, jejíž maminka pochází z Ruska a tatínek z Angoly, už letos běžela 52,31 – rychleji než ve svém věku Taťána Kocembová. „400 metrů žen bude i díky účasti naší táborské závodnice velkým tahákem. Díky tomu, jaký Lu udělala výkonnostní progres, bude se díky domácímu prostředí snažit přiblížit těm dvěma nejlepším. Určitě by to mohlo pomoct všem třem,“ těší se ředitel závodu David Bor.

  • Výzva Krskovi

    neděle 14.50

    Velký souboj slibuje taky mužská čtvrtka. Lídr českých tabulek Matěj Krsek (45,62) a pátý ze zimního HME v Istanbulu bude usilovat o svůj čtvrtý titul v řadě. Velkou konkurencí mu ale bude Patrik Šorm, který se po zranění vrací do formy a nedávno v Banské Bystrici zaběhl čas 45,75. Pod 46 sekund letos běžel i Pavel Maslák. Michalu Desenskému s Janem Tesařem půjde o místo ve štafetě pro mistrovství světa.

  • Osm metrů zblízka

    neděle 15.40

    Dálkař Radek Juška nabídne divákům možnost vidět lety k osmi metrům ze vzdálenosti několika decimetrů. Dálkařský sektor je totiž v Táboře přímo u tribuny. A Juška nedávno v Novém Městě nad Metují skočil 808 centimetrů a myslí i na ostrý limit na MS v hodnotě 825 centimetrů. „Diváci mně všeobecně pomáhají. Mám rád závody, kde jsou diváci hodně blízko,“ líčí Juška. „Osmimetrová hranice je brána jako elitní. Minimálně budu chtít, aby padla.“

  • Bronzová tyčkařka

    neděle 13.50

    Amálie Švábíková přivezla v zimě bronzovou medaili z halového ME v Istanbulu a posunula české halové maximum na 472 centimetrů. Letos zatím skočila nejvíc na Zlaté tretře (464), pak přitrénovala a je nabitá pro rozhodující fázi sezony. „Věřím, že do druhého úseku vstoupím dobře a skočím vysoko. Určitě se budu pokoušet o hranici 470 centimetrů,“ řekla Švábíková. Její sestra Apolena ji před pár dny potěšila stříbrem na Evropském olympijském festivalu mládeže v Mariboru.

  • Naděje na překážkách

    neděle 14.10 a 14.25

    Od českých lídrů na 400 metrů překážek se očekávají útoky na kariérní milníky. Vít Müller (letos už 49,14) se může stát druhým běžcem národní historie pod 49 sekund po Jiřím Mužíkovi. Životní sezonu prožívá i Nikoleta Jíchová, letos si už vylepšila osobní sedmnáct setin k hranici 55 sekund, kterou zatím z Češek překonaly jen Zuzana Hejnová a Denisa Helceletová.

  • Na rozloučenou

    neděle 13.20

    Dvacet let po svém premiérovém titulu se bude oštěpařka Barbora Špotáková ještě jednou pokoušet o další zářez. Z českého šampionátu má zatím patnáct zlatých. Poté, co v červnu oznámila krátkodobý návrat ze sportovního důchodu kvůli touze rozloučit se s fanoušky, na Zlaté tretře hodila 57,23 metru a v Táboře může být v pořadí vysoko. Na startu sice budou Irena Gillarová či Nikol Tabačková, Nikola Ogrodníková ale chybí. „Má malé zdravotní problémy. Na mistrovství republiky nebude startovat, aby byla dobře připravena na mistrovství světa,“ uvedl reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud