23. ledna 2020 • 20:45

LeBronův nástupce? Zionův opožděný debut: těžký start, pak 17 bodů v řadě

Autor: ms
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zion Williamson – tohle jméno si v souvislosti s NBA zapamatujte. Debut poslední jedničky draftu v nejslavnější basketbalové lize světa byl podle zámořských médií nejočekávanějším a nejsledovanějším od prvního zápasu LeBrona Jamese. V noci na čtvrtek se 19letý power forward New Orleans Pelicans po 44 nuceně vynechaných zápasech dočkal. I přes omezené množství minut rozhodně zaujal, a to především skvělou poslední čtvrtinou zápasu.



Bývalá hvězda NCAA z univerzity Duke předváděla skvělé výkony už v předsezonních přípravných zápasech, když s ním v sestavě Pelicans ani jednou ze čtyř zápasů neprohráli. Williamson v průměru skóroval 23,3 bodů na zápas. V závěru přípravy si ovšem poranil koleno, kvůli kterému nakonec vynechal více než polovinu základní časti NBA.

Ostrý debut v NBA pak pro Williamsona nezačal zrovna dobře. Jeho soupeři ze San Antonia ho dobře bránili v podkošovém prostoru, kde by měla být hlavní síla tohoto 198 centimetrů vysokého hráče. Během prvních tří čtvrtin tak zaznamenal pouhých 5 bodů.

Ve čtvrté části hry ale ukázal, že se s tím dovede vypořádat. Často si odstoupil za perimetr a střílel za tři body. Pokusy z dálky proměnil nakonec 4 ze 4 a zaznamenal 17 bodů v řadě, čímž se jeho výkon vyšplhal na 22 bodů, 7 doskoků a 3 asistence za 18 minut. Bodově je to nejlepší výkon debutujícího nováčka v dresu Pelicans, který doteď držel Anthony Davis.

Po bodové sérii byl nakonec pět a půl minuty před koncem zápasu vystřídán, aby jeho koleno nemělo po dlouhodobém zranění přílišnou zátěž. „Bylo to těžké. Nad svým dlouhodobým zdravím jsem nepřemýšlel, chtěl jsem prostě vyhrát zápas,“ dodal na tiskové konferenci k vystřídání. Domácí poté ovšem vyrovnaný zápas ztratili a prohráli 117:121.

Jinak ale s koučem Alvinem Gentrym společnou řeč nejspíš najdou, protože i jeho slova basketbalistovi pomohla zlepšit výkon ve druhém poločase. O přestávce na hráče s číslem jedna tlačil, aby přidal na agresivitě.

Dle zámořských medií se má Williamson stát podobnou hvězdou jako jednička draftu z roku 2003 LeBron James, čemuž nasvědčují i čísla o prodeji dresů v sezoně.

Přestože svůj první zápas odehrál až ve druhé polovině ledna, dresy s jeho jménem patří mezi 15 nejprodávanějších, což u nováčků rozhodně není běžné. Tomuto žebříčku vévodí právě Jamesův dres LA Lakers s číslem 23.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud