29. července 2023 • 23:40

Nový kouč zatím bez výhry, Češi padli s Portugalskem. Hruban žádá trpělivost

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ani 18 bodů kapitána Vojtěcha Hrubana neodvrátilo druhou porážku českých basketbalistů na přípravném turnaji v portugalském Viana do Castelo. Čeští reprezentanti podlehli domácímu výběru 79:91 a třiatřicetiletý křídelní hráč litoval v rozhovoru s novináři chyb, které pramenily ze sehrávání obměněného týmu. Věří přesto, že se výběr nového kouče Diega Ocampa bude postupně zlepšovat a do srpnové olympijské předkvalifikace bude konkurenceschopný.



„Oproti zápasu s Pobřežím slonoviny to byl posun dopředu. Dnes jsme si líp dokázali pohlídat balon a neměli tolik ztrát. Soupeř už z toho neměl takové dvojtaktové cvičení,“ připomněl Hruban páteční porážku na turnaji s africkým (81:97). „Chyb je ale pořád strašně moc. V útoku si nejsme schopní vyhovět, v obraně děláme stupidní chyby. Je tam spousta snahy, ale bohužel to zatím jde směrem, který nepomáhá,“ doplnil bývalý hráč Nymburka.

Češi ani ve druhém duelu neudrželi soupeře pod hranicí devadesáti bodů. Proti Portugalsku vedli jen v úvodu, soupeř poté utekl do dvojciferného náskoku a ten si ve druhé půli pohlídal.

„Měli jsme moc útoků, kdy jsme dokázali bránit patnáct, sedmnáct, dvacet vteřin a pak dostali jednoduchý koš. To strašně sráží,“ řekl Hruban. „Snažíme se presovat, hrát nátlakově, ale místo toho, abychom z toho měli nějakou hru my, tak naopak soupeř získá přesilové situace a výhodu. To je něco, na čem musíme pracovat. Nedá se nic dělat. Je to nějaký proces a cesta. Můžeme jen fanoušky poprosit, aby s námi byli trpěliví,“ podotkl devítinásobný vítěz české ligy.

Věří, že každý další zápas obměněnému týmu, kde chybí Tomáš Satoranský, Jan Veselý, Ondřej Balvín, Patrik Auda a zatím také Jaromír Bohačík, Martin Peterka, Vít Krejčí či James Karnik, pomůže. Národní tým čeká v Portugalsku ještě nedělní duel s Jordánskem, příští týden následuje od 4. do 6. srpna turnaj v Brně. Předkvalifikace o OH 2024 se uskuteční od 12. do 20. srpna.

„Já věřím, že se tým postupně posune. Je to na nás, trenérovi a celém týmu, abychom se dokázali konsolidovat,“ řekl Hruban. „Jiná cesta než pracovat, koukat dopředu a nahoru není. Nemáme kouzelný proutek, kterým bychom mávli a najednou bude vše fungovat. Tým je hodně nový a musíme to dát dohromady. Jinak to nejde,“ doplnil Hruban.

Sám se snaží z pozice kapitána a jednoho z nejzkušenějších hráčů tým motivovat. A to na hřišti i mimo něj. „Snažím se s kluky mluvit a nevěšet hlavu, ať se děje, co se děje. To ničemu nepomůže,“ líčil Hruban. „Budeme pokračovat, jak jsme hráli doteď. Nemůžeme sedět a vzdychat, že jsme prohráli s Portugalci. Musíme se zítra vrátit a zkusit vylepšit něco, co jsme dnes dělali špatně. Můžeme zlepšovat spoustu věcí. A když to půjde takhle postupně, věřím, že na kvalifikaci budeme konkurenceschopní,“ dodal Hruban.

Přípravný turnaj basketbalistů ve Viana do Castelo (Portugalsko):

Portugalsko - Česko 91:79 (27:19, 51:41, 76:59)
Sestava a body Česka:
Hruban 18, Svejcar 17, Sehnal 13, Böhm 4, Kříž - Kyzlink 10, Bálint 6, Švec 4, Kozák 3, M. Svoboda 3, Puršl 1, Husták.
Nejvíce bodů Portugalska: Williams 21, Brito 14, Delgado, Voytso oba 12.
Fauly: 24:25. Trestné hody: 32/27 - 28/22. Trojky: 10:11. Doskoky: 33:24.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud