22. července 2016 • 19:25

Déšť srážel cyklisty. Froome skončil od krve, Rolland ve sjezdu tvrdě spadl

Autor: tej
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec letošního ročníku Tour de France je blízko, přesto i předposlední horská etapa cyklisty potrápila. Přispěl k tomu také vydatný déšť, který ve sjezdu trápil jezdce. Opravdu tvrdě spadl Pierre Rolland, o chvíli později se na zemi ocitl i lídr Christopher Froome. Oba naštěstí dojeli do cíle v pořádku. "Tohle jasně ukazuje, že Tour ještě nekončí," řekl po závodu držitel žlutého trikotu.



Bojoval o první letošní etapové vítězství a měl k tomu dobře našlápnuto. 40 kilometrů před cílem vyjel Pierre Rolland (Canondale) do úniku, mokrou vozovku ale nezvládl a v zatáčce v rychlosti 85 km/h upadl. Letos už tvrdě narazil podruhé, v osmé etapě si poranil ruku. "Po mém pádu na Tourmaletu jsem se snažil na téhle Tour nabrat druhý dech. Pak jsem ale uklouzl na mokré vozovce v zatáčce a nestihl jsem zabrzdit," řekl zklamaný jezdec.

Po pádu zůstal chvíli ležet, později se schoulil a v bolestech čekal na pomoc. "Chvíli mi trvalo, než jsem vstal, protože jsem byl zmatený. Pak jsem se ale vrátil ke svým smyslům. Nyní je mým úkolem dojet v pořádku až do Paříže," slíbil fanouškům odhodlaný tvrďák.

Podobný incident se však na jedenáctém kilometru stal i lídrovi celého závodu. Chris Froome na bílé čáře uklouzl a ošklivě spadl. "Myslím, že jsem najel na jednu z bílých čar na silnici a uklouzlo mi přední kolo," vysvětlil.

Všem fanouškům zatrnulo, dvě etapy před koncem totiž drží na žlutý trikot velký náskok. Naštěstí se však jezdec stáje Sky nezranil nijak vážněji. "Jsem v pořádku. Odřel jsem si jen trochu kůže, ale dnes je přesně ta chvíle, kdy jsem byl za ten čtyřminutový náskok rád. Tohle jasně ukazuje, že Tour neskončí, dokud se neprojede cílovou čárou v Paříži," uvědomuje si.

I přes ošklivý pád dokázal zabrat a do cíle dojel na neuvěřitelném devátém místě. Děkovat mohl i svému domestikovi Geraintovi Thomasovi, který mu téměř okamžitě půjčil své kolo. "Věděl jsem, že auto Sky bylo daleko vzadu a moje kolo po havárii nebylo použitelné. Děkuji Geraintovi za kolo. Jel jsem na něm až do konce a bylo to dobré," poděkoval parťákovi.

Jak situaci viděl právě pohotový Thomas? "Viděl jsem Frooma vepředu a slyšel jsem v rádiu, že mu říkají, aby si odpočinul, ale on neodpočívá prostě. Najednou byl na zemi a pořád opakoval 'Potřebuji kolo, potřebuji kolo', tak jsem mu dal to své," popsal.

Sám pak měl problémy nové kolo sehnat. "Čekal jsem pak na týmové auto, které okolo mě ale jen projelo. Začal jsem k němu běžet, ale naštěstí zastavilo několik set metrů později," dodal už spokojený jezdec.

Vše o Tour de France najdete ZDE>>>

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud