11. července 2017 • 17:30

Další triumf Kittela na Tour, dominoval spurtu v 10. etapě

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již čtvrté vítězství na letošní Tour de France si připsal německý cyklista Marcel Kittel. V desáté etapě s cílem v Bergeracu po 178 kilometrech suverénně ovládl spurt a svůj náskok v čele bodovací soutěže zvýšil na více než sto bodů. Stal se tak na Staré dámě historicky nejúspěšnějším Němcem. V průběžném hodnocení dál vede Brit Chris Froome.



V průběžném pořadí se po dni volna nic zásadního nezměnilo, dál vede trojnásobný vítěz Tour Brit Chris Froome. Ve středu oblékne žlutý dres již v 50. etapě, čímž se vyrovná pětinásobnému šampionovi slavného závodu Jacquesi Anquetilovi. Víc dní strávili ve žlutém jen Eddy Merckx (96), Bernard Hinault (75) a Miguel Indurain (60).

Zatímco v předchozí rovinaté etapě před víkendem v Alpách vybojoval Kittel triumf v těsném spurtu o šest milimetrů před Norem Edvaldem Boassonem Hagenem, tentokrát nedal soupeřům šanci. Cílem projel s rukama nad hlavou a po dojezdu se radoval z dalšího úspěchu i s kolegou z týmu Quick-Step Zdeňkem Štybarem , který mu pomohl finiš rozjíždět.

V hlavním poli ve stejném čase jako vítěz dorazili všichni tři čeští závodníci včetně Ondřeje Cinka , kterého v minulých dnech trápily otékající ruce a měl problémy držet řídítka. "Moje ruce a prsty jsou lepší," uvedl po dojezdu.

Za Kittelem dospurtoval další Němec John Degenkolb. "Marcel je z jiné planety, co se rychlosti týče," řekl uznale. "S druhým místem jsem spokojený. Držel jsem se ho a pak se jen oprášil," prohlásil Degenkolb. "Je to úchvatné, co tu Marcel předvádí," přidal lídr závodu Froome.

Díky třináctému etapovému vítězství na Tour v kariéře Kittel překonal německý rekord Erika Zabela. "Je to neuvěřitelné číslo. A vyhrát čtyřikrát na jedné Tour je úžasné," řekl devětadvacetiletý jezdec. "Samozřejmě to pro mě hrozně moc znamená. Když jsem začínal, něco takového jsem nečekal. Doufal jsem, že budu jezdit profesionálně, ale tohle je neskutečné," radoval se Kittel.

"Je to nový Cipollini. Jenom rychlejší a hezčí," ocenil Kittelovy výkony Zabel s odkazem na svého někdejšího rivala Maria Cipolliniho. "Je to čirá radost ho pozorovat. Je lehkonohý a elegantní," uvedl šestinásobný vítěz bodovací soutěže na Tour.

Vylepšit svou bilanci může Kittel hned ve středu, kdy je na programu další rovinatá etapa z Eymetu do Pau dlouhá 203,5 km. Pět triumfů dokázal ze sprinterů na Tour vybojovat jen Brit Mark Cavendish v letech 2010 a 2011, v roce 2009 nasbíral dokonce šest vítězství. Letošní 104. ročník pro něj skončil po pádu v souboji se Slovákem Peterem Saganem ve čtvrté etapě, kdy si zlomil lopatku.

Cyklistický závod Tour de France - 10. etapa (Périgueux - Bergerac, 178 km):
1. Kittel (Něm./Quick-Step) 4:01:00, 2. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 3. Groenewegen (Niz./LottoNL-Jumbo), 4. Selig (Něm./Bora), 5. Kristoff (Nor./Kaťuša), 6. Bouhanni (Fr./Cofidis), 7. McLay (Brit./Fortuneo), 8. Vanspeybrouck (Belg./Wanty-Groupe), 9. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 10. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), ...74. Kreuziger (ČR/Orica), 106. Cink (ČR/Bahrajn Merida), 122. Štybar (ČR/Quick-Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 42:27:28, 2. Aru (It./Astana) -18, 3. Bardet (Fr./AG2R) -51, 4. Urán (Kol./Cannondale) -55, 5. Fuglsang (Dán./Astana) -1:37, 6. D. Martin (It./Quick-Step) -1:44, 7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02, 8. Quintana (Kol./Movistar) -2:13, 9. Landa (Šp./Sky) -3:06, 10. Bennett (N. Zél./LottoNL) -3:53, ...25. Kreuziger -21:06, 50. Cink -43:22, 81. Štybar -59:13.

Vše o Tour de France najdete zde>>>

10. etapa 10. etapaFoto Sport

Marcel Kittel se stal nejúspěšnějším Němcem na Tour de France
Marcel Kittel se stal nejúspěšnějším Němcem na Tour de France

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud