16. září 2020 • 21:15

Terén pro Lópeze. Jako bych byl doma v Kolumbii, řekl vítěz náročné etapy

Autor: rb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo se letmo podívat na profil středeční etapy, a mnozí prohlašovali: To bude hrůza. A co teprve když jste si dvě stoupání mimořádné kategorie prohlédli podrobněji. Místy sklon i 24 procent, cílový kopec dlouhý přes dvacet kilometrů a konec ve výšce 2300 metrů.



„Bylo to jedno z nejnáročnějších finále, jaké jsem kdy zažil,“ nechal se slyšet po etapě Tadej Pogačar. Z úst jednadvacetiletého závodníka to zní sice úsměvně, ale souhlasila s ním určitě většina startovního pole. Tedy až na jednoho muže – vítězného Miguela Ángela Lópeze.

„Věřili jsme si, protože jsme věděli, že tento terén nám bude sedět. Bylo to v nadmořské výšce přes dva tisíce metrů, takže jako bych byl doma v Kolumbii. Byla to pro mě příležitost, a tak jsme o tuto etapu zabojovali,“ vysvětlil lídr Astany. Ten se díky vítězství posunul na průběžné třetí místo.

Ale pojďme od začátku. Po startu v Grenoblu, kde se někdejší skokan na lyžích Primož Roglič cítil jako ryba ve vodě, se opět projevily snahy o denní únik. Do něj se propracovali úterní vítěz Lennard Kämna, Julian Alaphilippe, Richard Carapaz, Gorka Izagirre a Dan Martin. Ti se jako první dostali k úvodní hrůze dne, stoupání na Col de la Madeleine. Postupně tato skupinka řídla, až z ní nakonec zůstal pouze loňský vítěz Gira Carapaz.

Miguel Ángel López vyhrál náročnou 17. etapu Tour de France
Miguel Ángel López vyhrál náročnou 17. etapu Tour de France

Mezitím se ale sváděla už tuhá bitva i v poli hlavních favoritů, kde hodně ostré tempo nastolil tým Bahrain-McLaren, jehož lídr Mikel Landa chtěl umazat alespoň něco ze své ztráty a přiblížit se pódiu. Jenže mezi těmi, kdo vydrželi až do úplného závěru, nebyl. Tři kilometry do cíle, kde zhasly Carapazovy šance na záchranu cti týmu Ineos a na jeho vítězství, byli vepředu tito hlavní aktéři: Sepp Kuss, Rolgič, Pogačar a López.

Nejvíc sil měl nakonec Kolumbijec, který při své premiéře na Tour de France slaví i etapové vítězství. „Je to úžasné, jsem opravdu dojatý,“ rozplýval se Kolumbijec. Patnáct sekund za ním dojel Roglič a až za dalších 15 projel cílem Pogačar. Díky bonusu navýšil Roglič náskok na svého krajana na 57 sekund.

„Jsem rád, že jsem v tom tvrdém závěru neztratil ještě víc, pořád není nic ztraceno, uvidíme, co se s tím dá udělat,“ zůstal Pogačar optimisticky naladěn. I muž ve žlutém zůstává v pozoru. „Nemyslím si, že je rozhodnuto.“

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud