10. července 2011 • 05:00

Kreuziger málem vzdal. Vydrží zápěstí?

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do cíle Tour de France je ještě daleko, jakmile však peloton vjel do hor, rozhodl se kazašský bojovník Alexander Vinokurov ukázat svou sílu a touhu po žlutém dresu na rozloučenou s Tour. Neuspěl, trikot dále drží norský silák Thor Hushovd. Zatímco lídr Astany útočil, jeho parťák Roman Kreuziger trpěl na konci pole s bolavým zápěstím. Může se stát, že vzdá.



Znovu ukázal pověst bojovníka, třicet kilometrů před cílem se vydal stíhat vidinu žlutého dresu, který v kariéře na Tour ještě nenavlékl. Alexander Vinokurov (37), lídr kazašského týmu Astana, však už v dešti nedostihl Portugalce jménem Rui Faria da Costa. „Viděl jsem ho za sebou, ale vydal jsem se ze všech sil,“ říkal Da Costa.


Vítěze čtyř etap na Tour (o další dva triumfy přišel kvůli dopingu) pak v závěrečném stoupání pohltila stíhající skupina s dalšími favority, v níž bojoval Australan Cadel Evans a hlídali se dva největší předpokládaní sokové – Alberto Contador a Andy Schleck. A ve které se i v horské etapě – byť mírnější – udržel u dosavadní držitel žlutého trikotu, Nor Thor Hushovd.

To vše dohromady znamenalo, že mistr světa v silničním závodě dál vede průběžné pořadí o vteřinu před Evansem a do žlutého se oblékne i týden poté, co dres dostal letos poprvé.

„Jsem s touhle Tour zatím spokojený, takže kdybych dres býval ztratil, nebyl by to velký problém. Ale jasně, že jsem měl radost, když vyhlásili znovu moje jméno,“ říkal Hushovd. Ani Evans, čekatel na triumf, neměl vztek: „Do Paříže je pořád dlouhá cesta.“

Daleko od centra boje o žlutý dres zůstával včera Roman Kreuziger. Kvůli zápěstí pochroumanému z pádů trpěl na kole tak, že chvíli zvažoval konec v závodě. „První myšlenky jsem měl už před etapou, když jsem se šel podepsat a zjistil jsem, že s rukou pořádně nemůžu hnout. Ale jsem bojovník a chtěl jsem to dneska zkusit i přes klapku,“ říkal pro svůj web.

Bolest jej po pátečním druhém pádu nenechala pořádně vyspat, ruku má nateklou a ovázanou. Během etapy si nechával zápěstí každou hodinu ledovat u lékaře závodu. Horší než stoupání jsou pro něj drncající úzké silnice a sjezdy. „Při těch je to děs. Vůbec jsem nemohl ze sedla, kolo jsem řídil prakticky jednou rukou. Tu druhou jsem měl jen tak přiloženou. Kvůli tomu jsem seděl nakřivo a strašně mě bolí záda. Masér bude mít co dělat,“ líčil.

Ještě dřív než se Vinokurov vydal na svou stíhací jízdu, Kreuziger odpadl z hlavní skupiny a do cíle dojel se ztrátou 20 minut. Otázkou pro něj nyní zůstává, co mu ruka dovolí dál a zda třeba už dnes Tour nevzdá. „Pokud by to mělo být tak strašně jako v sobotu, nevím, jestli bych dojel do konce. Ale motivuje mě volné pondělí, třeba by to mohlo splasknout. Vzdávat závod Grand Tour se mi nechce,“ ujišťuje.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud