20. ledna 2013 • 18:09

Ullrich veřejné pokání odmítá: Amstrongovou cestou nepůjdu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý vítěz Tour de France Jan Ullrich nemá v úmyslu napodobit svého někdejšího velkého rivala Lance Armstronga a veřejně promluvit o minulosti. Také německý cyklista byl potrestán za doping, který vždy popíral. Loni dostal dodatečně dvouletý zákaz startů, který byl spíše symbolický, protože Ullrich už v roce 2007 ukončil kariéru.



"Určitě nepůjdu Armstrongovou cestou a nevystoupím před miliony diváků, i když to po mně někteří lidé chtějí a možná i čekají," řekl magazínu Focus Ullrich, který vyhrál Tour v roce 1997. Poté skončil pětkrát na druhém místě, z toho třikrát za Armstrongem. Američan loni o sedm titulů z Tour kvůli dopingu přišel, pořadatelé se rozhodli, že je nikomu udělovat nebudou.

"Já žiju současností a jsem velmi šťastný," řekl Ullrich, jenž byl potrestán za zapletení do aféry kolem španělského lékaře Eufemiana Fuentese, který pomáhal cyklistům i dalším sportovcům s krevním dopingem.

Jan Ullrich také dostal trest za doping
Jan Ullrich také dostal trest za doping

Armstrong se v tomto týdnu v televizním pořadu Oprah Winfreyové přiznal, že dopoval při všech sedmi triumfech na Tour. Mimo jiné prohlásil, že v jeho éře nebylo možné bez dopingu vyhrávat.

Podle dalšího padlého sportovního hrdiny Bena Johnsona může Armstrong ve své vlasti znovu získat veřejné mínění na svou stranu. "Američané mu odpustí," řekl BBC bývalý kanadský sprinter, jenž kvůli dopingu přišel o zlatou olympijskou medaili ze Soulu 1988 i světový rekord v běhu na 100 metrů. "Podle mě pro něj nebude těžké vydělat si na živobytí. Lidi ho budou posuzovat jinak kvůli tomu, co udělal pro charitu a pro boj s rakovinou," uvedl.

Armstrong se stal během kariéry multimilionářem, ale kvůli dopingu čelí žalobám, které ho mohou stát množství peněz. Winfreyové řekl, že po loňském vypuknutí aféry přišel kvůli ztrátě sponzorů o 75 milionů dolarů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud