18. ledna 2013 • 15:40

Co přijde po Armstrongově přiznání? Odpovídal redaktor Sportu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

CHAT | Na ta slova z jeho úst čekal cyklistický svět dlouhá léta. Lance Armstrong se v talkshow Oprah Winfreyové přiznal k dopingu. Co na to říká cyklistický expert deníku Sport František Prachař? Jak to může do budoucna ovlivnit cyklistiku? Přečtěte si jeho odpovědi na dotazy čtenářů iSport.cz



František Prachař

Zimbardo, 18. ledna 2013
Neustále se oháníte pojmem veřejnost. Možná je to jen můj pocit, ale skoro až v duchu, že veřejnost "tomu nemůže rozumět". Ale vždyť veřejnost je primárním konzumentem cyklistiky, bez jejího zájmu by se ve sportu neobjevily takové peníze, jaké v něm jsou. A právě veřejnosti "je lháno", právě veřejnosti jakožto klíčovému prvku v celém sportovním průmyslu je nastavován zřejmě naprosto lživý obraz - že doping je zakázaný a nepoužívaný. --- Píšete, že můžeme zkusit pochopit, jak se věcí mají. Ty se mají takhle - Armstrong porušil pravidla. Ne nějaká vnitřní pravidla, kterým "veřejnost nerozumí", ale jediná pravidla, která jsou. Proč v takovém okamžiku dávat Armstrongovi a jemu podobným jakoukoliv míru sympatie nebo pochopení? A jestli je tomu ve skutečnosti jinak (a bohužel věřím, že je), tak ať nastanou takové změny i navenek a veškerý doping je třeba povolen.
Armstrong sice porušil pravidla, ale v minulosti ho krylo hodně lidí, kteří na něj nyní házejí špínu a ohání se těmi samými pravidly. Sympatie nejsou na místě, ale pochopení ano. S tím, že je nastavován lživý obraz, s Vámi souhlasím, ale jen částečně. Opakuji svůj názor: záleží na tom, kolik peněz je v daném odvětví, od toho se odvíjí míra rizika, kterou sportovci a hlavně jejich sponzoři a šéfové podstoupí, aby byli nejlepší. Veřejnost si už sama vybrala, takže tomu rozumět nechce. Kdyby to bylo tak, jak říkáte, je největší světovou celebritou důchodce, který má rekordní účast na Všesokolském sletu. Věřejnost si momentálně vybrala, že chce vidět Armstrongy a jemu podobné, kteří předvádí neuvěřitelné výkony a dělají rekordy. Děkuji všem za dotazy, názory a podněty, mějte se fajn.
Padrnos, 18. ledna 2013
"Myslím, že se má spíš vycházet z toho, v jakém stavu byl a je vrcholový sport a pak věci případně změnit." - vase slova. Mate vy sam konkretne nejaky navrh? Jedine, co me napada, je povolit doping. Jenze v ten okamzik se ze sportu stanou zavody "konstrukteru" jako ve formuli, snizi se sportovcuv podil, coz podle meho fanousek neponese s nadsenim.
Sport se může zbavit dopingu jen v případě, že z něj zmizí peníze, kvůli kterým nyní stojí za to podvádět. V tom případě ale ze sportu zmizí i vrcholové výkony, po kterých je nyní taková poptávka. Pokud by se doping povolil bez jakékoliv regulace, bylo by to něco podobného jako atentát. Umíralo by hodně lidí, především mezi amatérskými sportovci, kteří by nebyli pod lékařskou kontrolou.
asdasd, 18. ledna 2013
"Nechci být rozhodně advokát cyklistů, které jste jmenoval, ale místo nich by se klidně mohla dosadit jména alitních českých ateltů, hokejistů a dalších. Berte to, prosím, jako mou odpověď." Domníváte se tedy, že výše zmínění dopují? Pokud ne, proč je zmiňujete? Pokud ano, proč o tom nepíšete? Proč o tom neinformujete?
Myslím, že téměř všichni sportovci na vrcholové úrovni se ze zakázanými látkami setkali, tedy i ti cyklisté, kteří byli jmenováni. Problém je, že celou pravdu nikdo neřekne a nejsem policajt, abych jim odposlouchával telefon a vybíral popelnice. Mám zkrátka svůj pohled na fungování profesionálního sportu, proto si myslím, že sportovci nejsou ti, kteří by měli být na pranýři jako první. Hlavní vinu mají šéfové sportovcíh organizací a sponzoři, kteří nutí sportovce za každou cenu k vyšším výkonům.
Petr Šmejkal, 18. ledna 2013
Souhlasím s Vámi, že to zdaleka není jen záležitost cyklistiky (viz Vaše odpověď na Hrušku, Andrleho, Padrnose, Svoradu a dnešního Romana Kreuzigera), ale přece nemůžeme donekonečna jen zlehčovat celou situaci tím, že "špinavé jsou i jiné sporty). Jakou cestu z tohoto bludného kruhu vidíte Vy osobně. Díky za případnou upřímnou a statečnou odpověď...:)
Těžké :) musím říct, že mám rád sport takový, jaký v současné situaci je. Jen si ho neidealizuji a nemyslím, že by se zásadně lišil od ostatních profesí. Beru profesionální sport jako těžkou práci. Přikláním se k názoru, že by se nemělo nic rušit nebo vylučovat z olympiád atd. Mělo by se vycházet z aktuální situace. Zpřísnit pravidla a hlavně vyházet osoby, které vedou sporty, kde jsou často skandály. Tedy hlavně v cyklistice a atletice. Nahradit je lidmi, kteří v minulosti ukázali, že mají jiný, potažmo lepší přístup a museli třeba z toho sportu odejít. Otázkou je, zda by se pak na ten nový sport někdo koukal. A hlavně, zda by se vždy nenašel někdo, kdo pravidla obejde, aby měl více úspěchů a peněz.
Mr.Remy, 18. ledna 2013
Nejzvrácenější je podle mě celá filosofie Tour. Jezdit 3 týdny 200 km denně v průměru 40km/h a být při tom chtít po cyklistech, aby byli na rohlíku s marmeládou a džusu asi nepůjde. Připomíná mi to kulturistiku...když porovnám Arnolda a třeba Rona Colemana, tak Arnold vypadá jako běžec dlouhých tratí. Že by Ronnie víc trénoval? Nebo je problém někde jinde?
Souhlasím s Vámi
Pepan, 18. ledna 2013
Dobrý den, zajímalo by mě, jestli Lance Armstronga znáte či jste s ním někdy osobně mluvil? Či z jaké pozice si ho dovolujete soudit, když jste ještě pár lety jste o něm psal oslavné články? Neměli by se tedy omluvit i novináři, že byli rovněž součástí té velké lži?
Dobrý den. Absolvoval jsem čtyři Tour de France. Dvě, na kterých startoval Armstrong (2005 a 2009). Mluvil jsem s ním v uvozovkách v tom smyslu, že jsem mu položil v chumlu novinářů jednu otázku na vrcholu stoupání Verbier, k ničemu dalšímu jsem se nedostal. Můj názor na Armstronga se v průběhu let velmi změnil. V článcích jsem samozřejmě vždy vycházel z informací, které byly v danou chvíli k dispozici. V současné době ho považuji za nejlepšího cyklistu tehdejší éry.
Roman, 18. ledna 2013
Proč si myslíte, že zrovna v cyklistice je takový tlak na posouvání hranice lidských možností? a tím pádem to nutí stáje a závodníky přistupovat k takovým nekalým praktikám? Žádný normální rodič pak přece nepošle své dítě na dráhu cyklistiky
Nemyslím si, že se jedná jen o cyklistiku, ale o velkou část sportů, kde jsou velké peníze. Ostatní sporty si však chrání své zájmy a hvězdy. Buď nemají tak propracovaný systém kontrol jako cyklistika, nebo jim jde vyloženě o show a ne o to někoho nachytat. Vrcholový sport nesouvisí se sportem dětí. Pokud někdo dá své dítě na sport proto, aby bylo úspěšné, je to začátek problému.
Honza, 18. ledna 2013
Proč se přiznal právě v tuhle chvíli? Co tím může sledovat?
na otázku jsem už odpovídal
Lenin, 18. ledna 2013
Bylo by naivni se domnivat, ze je doping otazkou jen atletiky a cyklistiky. Ale nejsou prece jen nejvetsimi viniky? Uz jen z logickych - a logistickych duvodu - ze jakekoliv podpurne schema bude snadnejsi aplikovat u individualnich sportu, u silovych - prominte laicky termin - sportu narozdil od takovych, kde vyraznejsi roli vedle fyzicky hraje i treba prehled o hre ("rychle behat" X "kam sakra kopnout ten mic?"), kteremu doping zrejme moc nepomuze...
Myslím, že sportovci dopují především proto, aby lépe a rychleji regenerovali. Takže to dle mého nesouvisí asni tak s odvětvím, jako spíš se zátěží. U vyloženě výkonnostních sportů je procento dopingu vyšší, protože tam více ovlivňují výkon.
Michal, 18. ledna 2013
dobrý den, proč si redakce sportu nevezme příklad z Davida Walshe a nepřitlačí na naše bývalé profi cyklisty Hrušku, Andrleho, Padrnose, Svoradu a dnešního Romana Kreuzigera? Všichni se schovávají, otázkám se vyhýbají a navíc někteří z nich mají v naší cyklistice stálé velké slovo. Andrle dokonce vede reprezentaci. Kreuzigerovy výsledky ze začátku profi kariéry jsou podezřelé, stejně jako spolupráce s Ferrarim. Děkuji
Dobrá otázka. Nechci být rozhodně advokát cyklistů, které jste jmenoval, ale místo nich by se klidně mohla dosadit jména elitních českých ateltů, hokejistů a dalších. Berte to, prosím, jako mou odpověď.
Petr Prov., 18. ledna 2013
Dobrý den. Stanou se ze druhých míst Jana Ullricha na TdF místa prvá?
Ne, ročníky 1999-2005 zůstanou navždy bez vítěze.
Faygeles, 18. ledna 2013
Dobrý den, nedomníváte se, že reakce ať už tisku, ale i fanoušků či veřejnosti obecně je až příliš benevolentní? Armstrong porušil pravidla, získal úspěch v rozporu s předepsaným způsobem, jakým je úspěch posuzován. Zároveň to popíral a až pod tlakem svou výpověď otočil. Jenže přijde mi, že kauza Armstrong se namísto jednoznačného odsouzení přenesla do omlouvačské a akceptující roviny "vždyť dopují všichni" a "udělal přece hodně dobrého," což (tedy s jistotou jen to druhé) je pravda, ale zároveň absurdně zaslepený pohled na věc znevažující jakoukoliv správnou a čistou snahu o úspěch. Jako by toto nějak omlouvalo a zakrývalo ten původní problém - že je Armstrong podvodník.
Když se na věc podíváte úplně oproštěn od souvislostí, tak je to tak, jak říkáte. Když se pokusíte dívat dál, než za Armstronga, třeba zjistíte, že on rozhodně není tím, kdo problémy v cyklistice způsobil. Opakuji svůj pohled. Profesionální sport, ve kterém jsou velké peníze, se vymyká fungování běžné společnosti. Soutěže jako NHL, NBA, NFL, MLB si své hvězdy chrání a tito lidé pak tvoří žebříček nejlépe vydělávajících sportovců světa. Neomlouvám Armstronga, ale vadí mi dvojí metr. Myslím, že Armstrong se dokonale přizpůsobil tehdejšímu systému, který postupem doby přerostl. Mohl si vybrat jinak a dělat v Texasu třeba učitele tělocviku. To by tu pak byl ale místo něj někdo jiný.
Michal, 18. ledna 2013
Málo se ví, že Livestrong má oproti jiným nadacím obrovské náklady a zbylé výnosy z nadace nevěnuje boji proti rakovině ale z velké většiny propagaci boje proti rakovině. Navíc vedle nadace existuje livestrong.com, což je čistě komerční záležitost. Je to dokonalý PR stroj. Máte pocit, že nošením náramku livestrong lidé podporují dobrou věc nebo hlavně Lance Armstronga?
Nevím, myslím ale, že náramek dosud fungoval jako symbol. Zda tomu tak bude i nadále, se uvidí.
Nando92, 18. ledna 2013
Dobrý den. Myslíte si, že kdyby Armstrong nedopoval tak by většinu z těch mnoha titulů na TdF nevyhrál? Doping na jeho výkonech musel být znát, ale celé mu to podle mě nemohl vyhrát. Můj názor je takový, že dopovalo hodně závodníků, ale nikdo nebyl i přes doping tak úspěšný a proto se všichni soustředili jen na jeho zníčení.
Armstrong měl evidentně nejlepší systém přípravy, tréninku, podpůrných prostředků (povolených i zakázaných) i taktiky. Na začátku měl stejné podmínky jako všichni ostatní. To, že dokázal takto vyčnívat, dokazuje, že byl nejlepší. Ale nejsem si jistý, zda by v úplně čistém sportu tak dominoval. V těchto podmínkách ale nezávodil.
Kateřina, 18. ledna 2013
Proč se Armstrong rozhodl přiznat právě teď? Sleduje tím nějaký další cíl?
Na otázku jsem už odpovídal
Fansontour, 18. ledna 2013
Armstrong je normální zločinec a patří do kriminálu! Ve finále je to klasický podvod, kde jde o desítky milionů dolarů a doufám, že na něj dojde... Vždyť on naprosto cíleně klamal, okrádal sponzory i obyčejné lidi, kteří mu věřili (nadace, náramky atd.). Ben Johnson je proti němu maličký podvodníček.
Z pohledu civilního máte naprostou pravdu, z pohledu profesionálního sportu jste ale žijete v jiné realitě.
Pavel, 18. ledna 2013
Dá se tak dlouhý závod jako je Tour zaject bez podpůrných prostředků? A kde je podle vás hranice mezi látkami, které organismu pomáhajáí, a těmi, které už musí být zakázané?
Myslím, že systém dopingu je nastavený hodně špatně. Jinak by se kauzy pořád dokola neopakovaly. Někde se navíc testy nedělají skoro vůbec, někde až přehnaně často. Je v tom prostě bordel.
Mirka, 18. ledna 2013
Jak to funguje na menších, třeba republikových závodech? Je tam doping také přísně kontrolován, nebo tam závodníci látky brát nepotřebují?
V cyklistice se závody musí řídit podle pravidel svazu cyklisitky, ty velké pak podle řádů UCI. Systém je stejný jako na velkých závodech v zahraničí. V Česku ale není tolik peněz, aby se dopovalo, ani tolik, aby se precizně kontroloval. Je rozdíl, pokud se odebírají vzorky moči, nebo vzorky krve.
Petra, 18. ledna 2013
Proč se Armstrong přiznal? Za tím musí být něco hodně velkého ne?
Pod tíhou důkazů mu hrozí vězení a velké finanční ztráty. V současné situaci se zřejmě snaží zmírnit škody na minimum.
Lukas, 18. ledna 2013
Vyhrával by Armstrong podle vás i bez dopingu? Vždyť to tehdy dělal každý, on vlastně neměl jinou volbu
Ano. Jen by možná tak nedominoval.
Mirek, 18. ledna 2013
Jaký hrozí za pozdní přiznání Armstrongovi trest? Asi to nebude nic velkého, když se dobrovolně přiznal... Nebo je to jinak?
V cyklistice má doživotí a v ostatních soutěžích měl dostat osm let. Tak jsou nastavená pravidla. Pokud se ale přizná pod přísahou, může mu být trest prominut, podobně jako cyklistům, kteří s ním byli v týmu a pak proti němu vypovídali.
Ladislav, 18. ledna 2013
A co takhle Armstrongovi odpustit? Dopovali v té době přece všichni...
Jestli chcete, tak mu odpusťte :) Armstrong byl ve své době nejlepší cyklista a jeho tehdejší soupeři po něm tituly nedostanou. Proč asi? Protože fungovali ve stejném systému. Federální vyšetřovatelé mu ale asi neodpustí, protože závodil řadu let v týmu US Postal, což byla státní firma a zakázané látky se nakupovaly za peníze daňových poplatníků. A tady je odpovědnost Armstronga jasná.
Livestrong, 18. ledna 2013
Myslím, že každý někdy podváděl, jen to nebylo tak vidět. Vy na jeho místě byste se přiznal?
Kdybych dělal to, co on, zatloukal bych, dokud by to bylo možné.
KaBrňák, 18. ledna 2013
A ještě by mě zajímalo, co takovej Kreuziger? Jak to vidíte v jeho případě? Ten asi nesype, když je tak nevyrovnanej:)))))))))
To si netroufám hodnotit. Roman Kreuziger je v současnosti nejlepší český cyklista a tak ho také beru. Současná cyklistika je diametrálně odlišná od té před deseti a dvaceti lety.
Brňák, 18. ledna 2013
Bojí se Padrnos, že to padně i na něho? Nebo Pepan nemluví proč? Je vůbec možné, aby v tom nejel taky?
Pavel Padrnos se k celé kauze opakovaně odmítl vyjádřit, což je jeho volba, která se časem může změnit. V telefonu jsem byl se žádostí o rozhovor slušně odmítnut, takže to respektuji. Respekt mám i k jeho kariéře. Zda v tom "nejel", si netroufám hodnostit. V žalobě, kterou nyní podal Floyd Landis, se jméno Pavla Padrnose objevilo v článku 90. Podle něj byl členem týmu, který si na Tour během fingované poruchy autobusu vzal krevní transfuzi.
Diego, 18. ledna 2013
Přece ho teď nebudeme litovat, ne?
Litovat ne, ale můžeme zkusit pochopit, jak se věci mají.
Letec Limba z Plzně, 18. ledna 2013
Vážně vás to překvapuje, že Armstrong dopoval a teď se přiznal? To přece dělá hodně sportovců, akorát to neudělal v knize, jako někteří další. Lidi milují skandály a podvádí se přece všude... A vy pisálci aspoň máte senzaci.
Nejsem Armstrongobijec, ale nebudu ho omlouvat. Osobně jsem si dokonce myslel, že se nepřizná, ale okolnosti ho k tomu evidentně donutily. To, že se podvádí všude, je zkratka, se kterou se dá vyargumentovat vše. Myslím, že se má spíš vycházet z toho, v jakém stavu byl a je vrcholový sport a pak věci případně změnit.
McDonald, 18. ledna 2013
Myslíte si, že bez dopingu jde vážně tenhle zápřah při závodech vydržet? Lance byl jen jedním z mnoha. Tohle je jen zbytečná show cyklistické mrtvoly. Co si z toho všeho veřejnost může vzít?
Věřejnost si může vzít mnoho. Je vidět, že profesionální sport (nejen cyklistika) funguje na principech, které často chápou jen ti lidé, kteří celý systém vytváří, nebo se na něm podílí. Když jsou daná pravidla a někdo nalezne způsob, jak je obejít, má výhodu. Když se na to po letech přijde, je z toho aféra jako nyní. Takto se to cyklicky (nikoliv cyklisticky) opakuje už desítky let. Bohužel současná show je prerzentována tak, že je vrcholový sport prostředí, kde jsou lidé s čistým charakterem. Lidé tomu asi chtějí uvěřit. Já také věřím tomu, že dnes můžete být nejlepší na světě bez podvádění, ale jen v odvětvích, kde není tolik peněz a lidem nestojí za to podvádět.
Mario, 18. ledna 2013
Dobrý den, Zajímalo by mě, kdo a podle jakých kritérií rozhoduje která látka je na zakázaném seznamu?
Dobrý den - dělá to WADA, mezinárodní antidopingová agentura. Přesná kritéria neznám
Trpaclík, 18. ledna 2013
Armstrong neměl jinou možnost než dopovat, třeba lhal i kvůli své nadaci, která pomáhala dobré věci, nemyslíte?
Armstrong je zodpovědný za všechna svá rozhodnutí, takže bych ho takto neomlouval. Mám za to, že byl součástí systému, kde dělal to, co drtivá většina ostatních závodníků, ale mohl si vybrat a vůbec do toho systému nevstoupit. Jeho nadace je samozřejmě přínosná, pomohla mnoha lidem a těm je určitě jedno, že Armstrong dopoval. Právníci to ale mohou celé po přiznání označit za matení spotřebitele :)
Sypač, 18. ledna 2013
Co si myslíte o tom, že doping je v cyklistice běžnou věcí, a záleží jen na tom , jaké mají stáje finanční prostředky na jeho realizaci?
Myslím, že zásadní problém je to, jak vnímá doping laická věřejnost a jak samotní sportovci, pro které je to práce. Rozhodně bych problematiku dopingu nezužoval jen na cyklistiku, jak se velmi často děje. Zakázané látky jsou samozřejmě drahou záležitostí - řádově tisícovky dolarů, cyklistické stáje mají milionové rozpočty, stejně jako hokejové kluby atd. Kdo chce dopovat, peníze si na to najde.
Lucka, 18. ledna 2013
Ahoj, jak je to s dopingem na nizsi urovni. VIs o tom neco? Co treba nejaky cesky staje, co jezdej zavody tady u nas...
Ahoj, něco si myslím, něco vím. Na nižší - tedy neprofesionální - úrovni, je doping rozšířený podobně jako v profesionálním sportu. Kdyby byl doping úplně povolený, bylo by mezi amatéry mnoho mrtvých, protože by na rozdíl od profíků neměli lékařskou péči. Byl jsem například překvapený, když jsem dělal přijímací zkoušky na sportovní školu a někteří uchazeči si před během na 1500 metrů dávali efedrin.
Lukas, 18. ledna 2013
Dobry den, kdysi jsem nekde zaslechnul, ze na tour ma vetsina (nebo velka cast) vyjimku na antidopingu, ze jsou astmatici, aby si mohli alespon nejak pomahat. co je na tom pravdy?
Dobrý den, je to pravda, ale netýká se to pouze cyklistiky, ale úplně všech sportů. Mnoho profesionálních sportovců má astma. Například i české hvězdy Petra Kvitová, Lukáš Bauer a další. Je pravděpodobné, že část sportovců je na listině astmatiků proto, aby pomocí léků mohla maskovat užívání zakázaných látek, další jsou prostě nemocní.
Zidane, 18. ledna 2013
Dobrý den, co dál s náramkem Livestrong ?
To nechám na Vás, já ho mám právě na pravém zápěstí
Paul K, 18. ledna 2013
Chtěl bych se zeptat, co bude s Armstrongem nyní. Je hezké, že se přiznal, jenže v minulosti lhal, lhal, lhal, dokonce pod přísahou a na to je Amerika jak vím háklivá ! Půjde do vězení ?
Může jít do vězení, ale pokud bude spolupracovat s vyšetřovateli a odhalí, jak byl nastavený systém v profesionální cyklistice, který dle mého rozhodně neřídil, bude to bráno jako polehčující okolnost. Koneckonců. Cyklisté, kteří svědčili proti Armstrongovi, vyvázli téměř s čistým štítem. To, že lhal pod přísahou, si momentálně nevybavím, ale je možné, je pokud ano, je to už promlčené.
Jakub Halenbek, 18. ledna 2013
Věříte, že lze vyhrát TdF (nebo i etapu) "čistým" způsobem?
To je věčné téma :) Otázkou je i to, co je ten "čistý" způsob. Myslím si, že panuje velký rozdíl v tom, co si myslí veřejnost a fanoušci, a v tom, jak se na to dívají profesionální vrcholoví sportovci a lidé ze sportovního prostředí. Cyklisté budou určitě říkat, to jde. Koneckonců poslední vítěz Tour de France Bradley Wiggins proti dopingu otevřeně bojuje, hodně je slyšet i Greg LeMond, trojnásobný vítěz Tour v osmdesátých letech. Oba tvrdí, že je to možné. Oproti nim stojí fakt, že většina vítězů za dvacet let dopovala.
Pavel, 18. ledna 2013
Chápu tedy správně, že dopovali všichni na předních místech ? Armstrong uvedl v rozhovoru, že znal dva tři z dvouset, co v tom nejeli...a vůbec všeobecně, myslíte si, že to bylo správné? Podle mě má Armstrong v ruce příběh, který už není tak úplně jeho majetkem...vyvolává v lidech naději...četl jsem knihu je neskutečná...není to zbytečné to takhle zničit ? Předem Díky
Pokud se bavíme o éře Armstronga, je to velmi pravděpodobné. Cyklisté se pohybovali v prostředí, kde byl zřejmě doping norma. Cyklisté tehdejší doby by jistě nemluvili o dopingu, ale o řízené regeneraci, díky které mohli absolvovat náročnou přípravu a tolik těžkých závodů, které k jejich sportu patří. Souhlasím s Vámi, že je Armstrongův příběh úžasný, ale byl do jisté míry uměle vykonstuován, aby vydělal co nejvíce peněz. Nic to nemění na tom, že naději vyvoval v mnoha lidech a myslím, že má stále mnoho fanoušků, bez ohledu na současnost.
Karel, 18. ledna 2013
Dobry den, jak je mozne, ze Armstrong soucasne tvrdi, ze byl na zavodech cisty a pritom take rika, ze mel motocyklistu, ktery mu vozil doping. Dekuji
Dobrý den. Armstrong v show s Oprah řekl, že bral zakázané látky v přípravě, protože dříve v cyklistice nebyl tak precizní systém mimosoutěžních kontrol jako nyní. O zbytku můžeme jen spekulovat. Pokud měl motocyklsistu, který mu "něco" vozil, mohlo jít například o krevní konzervy s tranfuzí, které použil v případě, že potřeboval rychle zregenerovat. Dopingové kontroly se podle všeho daly tehdy obejít a Armstrong nebyl na Tour testovaný každý den. Pokud vím, komisaři musí testovat jen vítěze etapy, průběžně vedoucího závodníka a pak náhodně vybrané či vylosované cyklisty, tedy nikoliv největší hvězdy.
leo, 18. ledna 2013
Lance se priznal,proc ? Co si myslite o tom proc se priznal a take vydelal na tom hodne,bude muset vratit penize zpet?
Dobrý den všem. Ohledně Armstrongova přiznání: zřejmě si sám situaci vyhodnotil tak, že už nemá jinou možnost. Možná si také vytváří půdu pro budoucí vyšetřování, protože zpověď v televizní show je něco jiného než výpoveď pod přísahou. Peníze, které vydělal v době, kdy dopoval, bude téměř jistě muset nějakým způsobem vrátit. O tom rozhodne soud. Mluví se o tom, že by měl vrátit až 30 milionů dolarů. Pro srovnání: tuto částku vydělávala v předchozích letech jeho nadace Livestrong za jeden rok.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud