Romana Barboříková
19. prosince 2019 • 04:30

Tajemný König. Vyprší mu smlouva, s týmem nekomunikuje. Konec kariéry?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už víc než rok je to záhada. Co je s Leopoldem Königem, někdejší českou cyklistickou hvězdou, vítězem etapy na Vueltě 2013? Bude ještě závodit? Tyto otázky zůstávají nezodpovězeny, sám sportovec totiž žádné informace o sobě neposkytuje. Jisté tak je jen to, že na konci roku mu vyprší kontrakt v týmu Bora-hansgrohe. Bude to i konec jeho kariéry, jejíž část strávil v nejbohatší cyklistické stáji Sky (dnes Ineos)?



Ať se zeptáte kohokoliv v české cyklistice, vždy na otázku, zda vědí něco o Leopoldu Königovi , uslyšíte stejnou odpověď: Dlouho jsme ho neviděli, víme jen to, co se objeví v médiích. A těch informací není mnoho.

Někdejší naděje závodila naposledy 11. března 2018. Tehdy jel König etapový závod Tirreno-Adriatico, který ani nedokončil. Jeho posledním výsledkem tak je 144. místo v 5. etapě italského závodu. Od té doby na sebe dres svého zaměstnavatele Bora-hansgrohe, kam přišel společně s  Peterem Saganem v roce 2017, v závodě neoblékl. Důvodem byly problémy s kolenem, se kterými se potýkal už dříve.

V německém týmu měl podepsanou smlouvu na tři roky, která vyprší na konci prosince a tým neměl žádný důvod ji prodlužovat. Český jezdec totiž už nějakou dobu nekomunikuje ani s jeho vedením.

Cyklista Leopold König nechyběl mezi oceněnými
Cyklista Leopold König nechyběl mezi oceněnými

„Opravdu nemám žádné informace. V polovině roku 2018 mi sdělil, že je zraněný a nemůže jezdit. Tehdy jsme ho ujistili, že má u nás dveře otevřené. Řekl jsem mu: Až budeš připravený závodit, vrať se. Ale ve výsledku mi nikdy nezavolal a neřekl: Rád bych znovu jezdil. A teď jeho kontrakt vyprší a je volným závodníkem. Ale netuším, zda je to konec jeho kariéry,“ prozradil renomovanému cyklistickému serveru Cycling News manažer Bora-hansgrohe Ralph Denk.

Komunikační embargo vyhlásil König na všech frontách. Odmítá rozhovory pro média, na sociálních sítích, kde býval dřív hodně aktivní, najdete jeho poslední příspěvky z března 2018. Konec kariéry však zatím nikde oficiálně neoznámil.

Přitom období, kdy byl aktivním cyklistou, bylo hodně úspěšné a slibné. Jako profesionál začínal v hradecké stáji PSK Whirlpool-Hradec Králové, odkud v roce 2011odešel do týmu Netapp (dnešní Bora-hansgrohe). V jeho barvách dosáhl prvních velkých úspěchů v podobě vítězství na významných etapových závodech, například v roce 2013 ovládl osmé dějství na španělské Vueltě.

V roce 2015 pak přestoupil do týmu týmů Sky, kde jezdil třeba Chris Froome. I jeho chtěl porážet na podnicích Grand Tour, jeho snem bylo některý z těchto slavných etapových závodů ovládnout. A s tím přicházel v roce 2017 do Bory.

Pak ale přišly problémy s kolenem, které ho v rozletu přibrzdily, a nyní to vypadá, že zcela zastavily.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud