13. října 2008 • 19:33

Kohl měl pozitivní dopingový test

Autor: ČTK
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Šestadvacetiletý rakouský cyklista Bernhard Kohl měl během letošní Tour de France pozitivní test na zakázanou látku CERA.



Informaci o dopingovém případu nejlepšího vrchaře a třetího muže celkového pořadí oznámil dnes zástupce francouzské antidopingové agentury, potvrdil ji i manažer Kohlovy stáje Gerolsteiner Hans-Michael Holczer.

"Telefonoval jsem s ním a potvrdil mi, že byl informován rakouskými antidopingovými komisaři o pozitivním výsledku testu na CERA," oznámil agentuře Reuters Holczer.

Ten tak během týdne musí strávit již druhý dopingový případ svého jezdce. Před týdnem neprošel sítem opakované analýzy Stefan Schumacher, vítěz obou časovek na letošní Tour.

Holczer stejně jako v případě Schumachera bude právní cestou žádat od přistiženého jezdce náhradu škody. Současně oznámil, že končí své aktivity v cyklistickém sportu.

"Myslím, že je čas, aby odešel. Jsem z toho hrozně smutný. Kapituluju před takovou kriminální silou," dodal zlomený Holczer. Německá stáj už před časem oznámila svůj zánik s koncem letošního roku kvůli odchodu hlavního sponzora.

Z nové dopingové kauzy nemá radost ani nový zaměstnavatel největšího překvapení letošní Tour, se kterým má Kohl podepsanou smlouvu od roku 2009, stáj Silence-Lotto.

"Ještě jsme s ním bohužel nemluvili. Ale jestli je to všechno pravda, budeme muset učinit některé kroky. Potom se stane i jeho kontrakt v našem týmu bezpředmětným. Takový je normální postup," vysvětlil šéf belgického týmu Geert Coeman.

Díky užití nové metody, která dokáže odhalit přípravek CERA, vylepšenou verzi krevního dopingu EPO, se tak počet pozitivních testů z letošního ročníku slavného závodu rozrostl na osm. Na základě těchto skutečností přistoupil k opakovanému testování vzorků z olympiády i MOV.

V případě vyškrtnutí Kohla z výsledkové listiny Tour se na bronzovou příčku posune Rus Denis Meňšov a nejlepším vrchařem bude celkový vítěz Carlos Sastre.

Články odjinud


Články odjinud