Matěj Hejda
23. července 2016 • 22:24

Drama až do konce! Lions poprvé prohráli, Panthers o bod obhájili titul

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hegemon České ligy amerického fotbalu uhájil své pozice. Prague Black Panthers ve 23. Czech Bowlu na žižkovském stadionu porazili Prague Lions 10:9 a připravili jim vůbec první porážku v sezoně. V základní části přitom Lvi dvakrát Pantery porazili. Tentokrát se však trápili v útoku a na první titul od roku 2006 nedosáhli. Bylo to nejvyrovnanější finále v historii, zároveň i s nejnižším skóre. Závěr střetnutí však poznamenal kontroverzní moment.



I vrátný na žižkovském stadionu jen matně vzpomínal, kdy naposledy se na stařičkých tribunách sešlo naposledy tolik diváků. Tihle se však v sobotu odpoledne nepřišli podívat na kopanou, ale trochu jiný druh fotbalu. Předposlední sobotu v červenci si totiž na tradiční stadion našli cestu fanoušci amerického fotbalu, při příležitosti 23. Czech Bowlu mezi Prague Panthers a vítězi základní části Prague Lions.

Fanoušci si po celé odpoledne kolem areálu mohli vyzkoušet různé dovednostní soutěže. Přesnost přihrávky, rychlost pasu, přesnost kopu i sílu svých paží při obranné skládce. Od 19:30 však už na řadu přišli hlavní aktéři večera. Ty na hřišti přivítala sestra hokejisty Radka Gudase Karolína Gudasová, jež dostala na nohy všechny přítomné ukázkově zazpívanou českou hymnou.

Pak už přišel čas pro oba týmy. První čtvrtina se nesla tradičně v duchu „hlavně neudělat chybu“ a na hřišti dominovaly obě obrany. Do první šance se prolomit defenzívu soupeře se dostal wide receiver Jakub Woleský krásně při zemi zachytil přihrávku quarterbacka Jana Dundáčka a posunul útok Panthers na dostřel prvním bodům v utkání. Z následující akce, ale obrana Lions dokázala zachytit přihrávku a udržela nerozhodný stav.

Karolína Gudasová, sestra známého českého hokejisty, zazpívala před Czech Bowlem českou hymnu.
Karolína Gudasová, sestra známého českého hokejisty, zazpívala před Czech Bowlem českou hymnu.

Druhá čtvrtina začala v mnohem větším tempu a ofenzívy obou celků se po hřišti pohybovaly daleko odvážněji. K úplnému prolomení obrany Panthers se podařilo hráčům v tmavě modrém přesně tři minuty před koncem prvního poločasu. Quarterback Matt Silva krátkým pasem našel running backa Lukáše Růžka, jenž nabral rychlost a doběhl si pro první body utkání!

Pětinásobní šampioni ligy měli v prvním poločase obrovské problémy s fauly a hlavně sami sebe několikrát připravili o lepší pozici na hřišti. I proto musela na řadu přijít síla obrany Panthers. Už když se většina aktérů viděla v kabinách. Quaterback Lions zcela nesmyslně poslal pas na přímo do rukou conerbacka Panthers Jana Kabáta, a ten nikým nehlídaný si doběhl až pro touchdown a nasměroval zápas těsně před poločasem k vyrovnání.

„Ten pas Silvy mě hodně překvapil. Měli pár minut dokonce půlky, čekal jsem, že už nepůjde do vzduchu. Ale rozhodně se za jeho rozhodnutí nezlobím," usmíval se v poločase cornerback Jan Kabát. 

Druhá půlka začala ukázkovým drivem Panthers. Nejprve Dundáček třiceti yardovým pasem našel wide receivera Jana Berana a hned o pokus později na druhé straně volného Jakuba Woleského, který přiblížil Black Panthers pár yardů od goal line. Svoji obrovskou šanci na vedení však k překvapení všech však nedokázali využít. Náhradní center pokazil přihrávku na Dundáčka, kterému utekl balón a obrana Lions je včas zalehla.

 

Jízda pokračuje! Prague Black Panthers jsou pošesté mistry
Video se připravuje ...

Až v poslední čtvrtině dostal Dundáček svůj tým znovu na dostřel, ovšem po jednom souboji se zranil a musel ze hry. Panteři i tak jeho akci zužitkovali v úspěšný kop kickera Marka Hruboně, který poslal obhájce titulu do vedení.

Lions měli šanci ještě minutu a půl před koncem, ale obrana soupeře přihrávku Matta Silvy na touchdown zachytila a Panthers, i za cenu safety znamenající dva body pro Lvy, vedení ubránili. 

Úplně z posledního pokusu zápasu měli ještě Lions jednu šanci na skórování. Silva dlouhým pasem poslal míč těsně na hranici touchdownu, kde jej zachytil Jan Dundáček, s míčem skončil v end zone, což by znamenalo další dva body pro Lions. Rozhodčí, kteří na stadionu neměli možnost opakovaných záběrů, to však jako safety neposoudili a stvrdili tak vítězství Black Panthers 10:9. 

Czech Bowl, finále české ligy amerického fotbalu: 

Prague Black Panthers - Prague Lions 10:9 (0:0, 7:7, 0:0, 3:2)

Panteří oslava! Podívejte se, jak Panthers řádili po vyhraném Czech Bowlu
Video se připravuje ...

Kráska dojímala tvrďáky. Gudasová zazpívala hymnu před Czech Bowlem
Video se připravuje ...

Fankluby i vlajky. 23. Czech Bowl odstartoval ve skvělé atmosféře
Video se připravuje ...

Létání vzduchem a parádní show. Czech Bowl rozpumpovali cheerleaders
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud