Martin Hašek
20. ledna 2020 • 19:35

Příběh 49ers: ze sklepa do Super Bowlu. Pomohlo i zranění hvězdy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z tohohle budete mít rudo před očima. V Super Bowlu se příští neděli ve vrcholu play off NFL amerického fotbalu utkají dva červené týmy. Kansas City Chiefs, kteří se budou o titul rvát po půlstoletí, nabídnou v show roku svou pohádkovou ofenzívu vedenou tváří ligy Patrickem Mahomesem. I San Francisco 49ers prožívají krásný příběh. Před rokem byli druhým nejhorším týmem ligy, teď jsou mezi dvěma nejlepšími.



S trofejí pro šampiony konference NFC to byla v neděli večer v Kalifornii malá rodinná oslava. Kyle Shanahan, hlavní kouč San Franciska, ji převzal od svého tatínka Mikea, jenž byl v roce 1994 jako ofenzivní koordinátor u posledního triumfu 49ers. Jeho syn může teď do rodinné pokladnice přidat další prsten pro vítěze Super Bowlu.

San Fransisco v konferenčním finále porazilo Green Bay Packers 37:20 a v Super Bowlu v Miami Gardens se střetne s Kansas City, které vítězstvím 35:24 ukončilo senzační tažení Tennessee.

Před rokem přitom vyhrálo San Francisco pouhé čtyři zápasy základní části a v lize bylo druhé nejhorší. Tým s takovou bilancí se v následující sezoně dostal do Super Bowlu teprve potřetí v historii. V roce 1989 to dokázali Cincinnati Bengals a před dvaceti lety St. Louis Rams.

Running back 49ers Raheem Mostert zaznamenal proti Packers hned čtyři touchdownyFoto Reuters

„Je to pořád trošku surrealistické. Po tom všem, čím si tenhle tým, tenhle klub prošly, je to něco zvláštního,“ radoval se linebacker Fred Warner.

V NFL jsou možné zázraky téměř na počkání. Ze čtyř týmů, které v neděli hrály o účast v Super Bowlu, hned tři před rokem vůbec nebyly v play off.

„Prakticky všechny týmy mají určitou kvalitu. Většinou chybí jeden, dva, tři, čtyři hráči do skládačky, aby to začalo fungovat. Musíte mít štěstí na zdraví. Všechny týmy jsou poměrně blízko,“ říká Radim Kroulík, PR manažer České asociace amerického fotbalu. „Recept je poměrně jednoduchý, ale realizace je poměrně složitá. NFL se snaží vytvářet podmínky, aby se nestalo, že pět týmů bude válcovat zbytek na věky věků.“

K narovnání rovnováhy slouží v NFL draft. Na rozdíl od basketbalové NBA nebo hokejové NHL tady nefunguje žádná loterie. Nejvyšší volby mají prostě ty nejhorší týmy. Proto se také v NFL často řeší fenomén tzv. tankingu, tedy (většinou veřejně nepřiznané) snahy špatných týmů skončit v tabulce co nejníže, a získat tím co nejvyšší výběr na draftu.

49ers se v minulé sezoně nedařilo kvůli zranění quarterbacka Jimmyho Garoppola, který si už v úvodu ročníku natrhl vaz v koleni. San Francisco šlo do draftu jako číslo 2 a do vřelé náruče přivítalo unikátního defenzivního enda Nicka Bosu.

„Vždycky jsem si říkal, že bylo štěstí v neštěstí, že jsem si natrhl křížový vaz a dostali jsme za to Bosu,“ usmívá se dnes Garoppolo.

Quarterback 49ers Jimmy Garoppolo oslavuje výhru 37:20 nad Packers a postup do Super Bowlu
Quarterback 49ers Jimmy Garoppolo oslavuje výhru 37:20 nad Packers a postup do Super Bowlu

Spolu s Bosou přišel před sezonou do týmu pass rusher Dee Ford, jenž dorazil z Kansas City, tábora protivníka Super Bowlu. Spolu s Arikem Armsteadem jsou to všichni hráči z prvního kola draftu a tvoří dominantní defenzivní lajnu.

49ers mají ofenzivně i defenzivně vyvážený tým. V Garoppolovi mají solidního quarterbacka, který však letos bere jen 17,2 milionu dolarů, což je v NFL na volném trhu pro rozehrávače průměrný plat.

„Vidíme týmy, které dávají quarterbackovi třicet, čtyřicet milionů a potom nezbývá na ostatní,“ vysvětluje Ondřej Horák, šéfredaktor webu nfl.cz.

V citlivé situaci jsou teď Kansas City Chiefs. V Super Bowlu budou mít ve hře nejlepšího quarterbacka ligy Patricka Mahomese, který hraje na nováčkovské smlouvě za necelé dva miliony dolarů. Po konci sezony ale bude usilovat o nový kontrakt, který může vystoupat přes rekordních 200 milionů dolarů a výrazně tak zmenšit rozpočet na další hráče. Okno se může zavřít.

PLAY OFF NFL

KONFERENČNÍ FINÁLE
AFC: Kansas City Chiefs-Tennessee Titans 35:24
NFC: San Francisco 49ers-Green Bay Packers 37:20

SUPER BOWL
Kansas City Chiefs-San Fransicso 49ers
neděle 2. února

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud