8. února 2021 • 07:30

Tampa ovládla Super Bowl, Kansas porazila 31:9. Brady slaví posedmé

Autor: ČTK, mas
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Letošní Super Bowl zná svého vítěze, zámořskou ligu amerického fotbalu ovládla podruhé v historii Tampa Bay. Buccaneers v čele s legendárním quarterbackem Tomem Bradym porazili Kansas 31:9. Hvězdný útok Chiefs v čele s Patrickem Mahomesem dokázala zastavit skvělá obrana Tampy a nepovolila soupeři ani jeden touchdown. Brady vyhrál sedmý Super Bowl v kariéře a popáté byl vyhlášen jeho nejužitečnějším hráčem. Stejně jako v New England Patriots byl jeho hlavním útočným parťákem Rob Gronkowski, který si připsal dva zachycené touchdowny.



Do slavného zápasu vstoupili lépe fotbalisté Kansasu, kteří se po úspěšném field goalu Harrisona Butkera ujali vedení 3:0. Jenže Tampa, která se stala prvním hostitelem a zároveň účastníkem Super Bowlu v historii, dokázala zareagovat dvěma touchdowny přihrávkou vzduchem a otočit skóre na 14:3.

V obou případech našel quarterback Tom Brady svého parťáka Roba Gronkowského, se kterým zažil úspěšné působení už v týmu New England Patriots, v jehož dresu společně získali tři trofeje pro vítěze playoff NFL.

Další ráz utkání určovala především skvělá obrana Buccaneers, která úspěšně zastavovala hvězdný útok Chiefs v čele s Patrickem Mahomesem. Do konce utkání už obhájci loňského Super Bowlu povolila jen dalších šest bodů za dva field goaly.

Naproti tomu Tampa nadále skórovala především za sedm bodů, když se nejprve po passu Bradyho prosadil i receiver Antonio Brown. Během po zemi pak skóroval i running back Leonard Fournette. Skóre utkání uzavřel jediným field goalem Buccaneers kicker Ryan Succop. Tampa ovládla Super Bowl teprve podruhé v historii, poprvé se jí to povedlo v roce 2002.

Historický zápis Bradyho a „Gronka“

Gronkowski se stal prvním hráčem v historii, který chytil přihrávku v pěti různých Super Bowlech. Brady a „Gronk“ se také stali dvojicí quarterbacka a chytače s nejvíce touchdowny v dějinách play off NFL. „V tomto týmu se sešlo mnoho opravdu dobrých hráčů a všichni spolu drželi jako tým. Nikdo nebyl sobecký, nikdo si na nic nestěžoval, prostě jsme spolu dřeli, a proto jsme šampiony. A teď jdeme slavit do akvária. Budou tam žraloci, velryby, tak si s nimi třeba i zaplavu,“ radoval se Gronkowski.

Brady byl téměř nezastavitelný, když zkompletoval 21 z 29 svých přihrávek, v zápase naházel 201 yardů a tři touchdowny. Po zásluze tak byl popáté v kariéře zvolen MVP Super Bowlu. „Tak co vy na to? Já jsem hrozně pyšný na tuhle bandu chlapů za to, čím jsme si tento rok prošli. V listopadu jsme na tom nebyli dobře, ale trenér nám věřil a ve správnou chvíli jsme se zvedli a to nejlepší jsme si nechali na závěr. Ale všem bylo jasné, jak to dnes skončí, že?,“ radoval se Brady po zápase. „A příští sezonu se vrátíme,“ vyvrátil spekulace o konci kariéry.

Tom Brady v souboji quarterbacků porazil Patricka Mahomese
Tom Brady v souboji quarterbacků porazil Patricka Mahomese

Zcela zastínil hvězdu soupeře Patricka Mahomese, jenž je nejlépe placeným hráčem soutěže a největší hvězdou mladé generace. Tomu naopak finálový večer vůbec nevyšel. Nezaznamenal jedinou přihrávku na touchdown a vůbec poprvé v kariéře NFL prohrál zápas výraznějším rozdílem než je jeden touchdown. „Dnes jsem nehrál tak, jak bych chtěl. Celý náš útok si dnes neporadil s jejich obranou, která byla opravdu dobrá. Mám pocit, že jsme tam nechali všechno, ale oni byli zkrátka lepší. Musíme se snažit zase za rok,“ řekl Mahomes.

Brady je vůbec prvním hráčem v historii NFL, MLB, NBA či NHL, který získal dva tituly se dvěma rozdílnými týmy poté, co jeho věk překročil hranici 40 let. Kouč Tampy Bruce Arians se v 68 letech zase stal nejstarším trenérem, který dovedl svůj tým k Super Bowlu. „Jsem neskutečně šťastný. Věnuji to mé matce, která to i v 95 letech sledovala z hlediště a byla tu se mnou,“ řekl Arians.

Zápas se hrál za přísných protiepidemiologických opatření. Stadion byl zaplněný jen ze třetiny. Bezpečnost se týkala i pompézní poločasové show, o kterou se postaral zpěvák The Weeknd. Jeho tanečníci dodržovali sociální distanc dva metry a při tanci na hřišti měli na obličeji nasazené respirátory vtipně zakomponované do kostýmu.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud