Radek Špryňar
8. dubna 2021 • 13:32

Zlomí Westwood prokletí? Na Masters chce titul, přítelkyně už není caddy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věčně usměvavý chlápek s pupíkem, o kterého na hřišti i v soukromí pečuje krásná přítelkyně, je před dnešním startem ikonického Masters na radaru celé golfové planety. Lee Westwood vyhrál kde co, býval světovým hráčem číslo jedna, ale nikdy nevyhrál turnaj velké čtyřky. Prokletí skvělého sportovce trvá, čas se krátí. Ovšem nemusí věčně. Populární Angličan je v sedmačtyřiceti letech v úchvatné formě. „Znovu se dobře cítím pod tlakem,“ pochvaluje si. V Augustě se představí už podvacáté. 



Je držitelem Řádu britského impéria, vášnivě fandí fotbalovému klubu Nottingham Forrest, zbožňuje koňské dostihy, sám je majitelem téměř dvaceti plnokrevníků, věnuje se charitě. Lee Westwood je uznávanou veličinou golfového světa, hrající legendou. Jenže k absolutní nesmrtelnosti mu chybí jedna „maličkost“ – vítězství na některém ze čtyř majorů.

Mnohokrát byl blízko. Jenže na vrchol nikdy nevystoupil. Příští čtyři dny však mohou pohnout světem populárního Angličana. V Augustě dnes startuje Masters, turnaj turnajů. Golfový Wimbledon. A Westwood je jedním z hlavních favoritů. V sedmačtyřiceti letech by neměl být. Jenže podsaditý Angličan, který tuze rád navštěvuje Prahu a pravidelně se účastní Czech Masters, je podle mnohých expertů v nejlepším fazoně kariéry. „Znovu se cítím dobře pod tlakem, užívám si to a vím, že to dokážu zvládnout. Velkou práci jsem odvedl v mentální stránce hry. Na hřišti se cítím pohodlně, to je pro mě důležité,“ říká.

V posledních letech výrazně zapracoval na krátké hře. Musel. Jinak by v neúprosném prostředí, kdy světu vládnou dokonale fyzicky a atleticky připravení golfisté odpalující míče daleko za metu tří set metrů, neměl absolutně žádnou šanci. Westwood je totiž pán v letech, se zřetelně rýsujícím se pupíkem pod tričkem. Není to zdaleka typický bomber, byť nepatří mezi úplně krátké hráče.

Přítelkyně Haley Staceyová jako caddy skončila
Přítelkyně Haley Staceyová jako caddy skončila

Proto musí nevýhodu v délce nahnat v přesnosti přihrávek, ve hře okolo greenu a v patování. Tvrdým tréninkem se mu to podařilo. Proto prohání nejlepší hráče na světě. V loňském roce se stal nejstarším vítězem Race to Dubai v historii European Tour, v březnu skončil druhý na turnaji Arnolda Palmera i na Players. „Zase mám sebevědomí. Všechny složky mého golfu fungují. Když jsem v zápalu boje a blízko vedení, cítím se dobře,“ kýve hlavou na důkaz spokojenosti.

Na Masters se představí podvacáté. Na místě, kde prožil několik hořkých zklamání. Před jedenácti lety vstupoval do závěrečného čtvrtého dne jako lídr turnaje, nakonec prohrál o tři rány s další legendou Philem Mickelsonem. V roce 2016 skončil opět druhý, znovu o tři údery za tehdejším šokujícím triumfátorem Danny Willetem. Píše se rok 2021 a Westwoodovi jsou nakloněny zvláštní okolnosti, či spíše podobnosti.

Jestliže Angličan v Augustě zvítězí, překoná rekord Jacka Nicklause coby nejstaršího šampiona Masters. Zároveň by se tak stalo přesně pětatřicet let poté, co muž s přezdívkou Zlatý medvěd vyhrál v šestačtyřiceti letech Zelené sako. Tehdy v roce 1986 měl na golfovém bagu vyobrazený portrét svého syna Jacka II. Westwood na to jde jinak, jeho devatenáctiletý syn Sam mu letos poprvé na Masters ponese bag.

Pohledná přítelkyně Helen Staceyová, tradiční caddy, tentokrát zůstane jen divákem. „V mé fázi kariéry mi toho caddy už příliš poradit nemůže. Helen mě dokáže dostat do skvělé nálady a pomáhá mi psychicky. Ale i se Samem se na hřišti cítím dobře. Uklidňuje mě,“ praví Westwood. Masters dnes prvním dnem začíná, v neděli je na programu finálové kolo. Přímé přenosy vysílá již tradičně Česká televize.

Největší favorité Masters

  Žebříček Nej na Masters Kdy startuje Zajímavost
Lee Westwood (47), Anglie 20. místo 2. místo (2010, 2016) 16.30 s Johnsonem a Strafacim

Už tři roky chodí po hřištích za doprovodu sličného nosiče – přítelkyně Helen Staceyové. Populárnímu Angličanovi to jde evidentně k duhu. Na Masters mu ale bude nosit tašku syn Sam.

Bryson DeChambeau (27), USA 5. místo 21. místo (2016) 19.36 s Homou a Scottem Má nejsilnější paže na okruhu, během pandemie nabral dvacet kilo svalů, pálí daleko přes 300 metrů. S typickou bekovkou na hlavě à la Ben Hogan je připraven v Augustě konečně prorazit.
Dustin Johnson (36), USA 1. místo 1. místo (2020) 16.30 s Westwoodem a Strafacim Partner dcery hokejové legendy Wayna Gretzkého si před sedmi lety naordinoval půlroční pauzu, během níž řešil problémy s drogami. Geniální rozhodnutí! Stal se světovou jedničkou, na Masters obhajuje podzimní titul.
Jordan Spieth (27), USA 38. místo 1. místo (2015) 20.00 se Smithem a Morikawou Užívá si bombastický návrat do světové špičky. Minulý týden vyhrál po 1351 marných dnech turnaj PGA. Na Masters před šesti lety vyhrál, o rok později na poslední devítce „slavně“ zkolaboval.
Justin Thomas (27), USA 2. místo 4. místo (2020) 19.48 s Oosthuizenem a Finauem Kvůli homofobní nadávce během letošního Turnaje šampionů PGA Tour s ním přerušila spolupráci společnost Ralph Lauren. Nedávný vítěz „pátého majoru“ The Players. Velký kamarád Tigera Woodse.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud