2. září 2020 • 08:01

Nováček softballové Extraligy 2020 Trutnov postoupil do play off

Autor: sju
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Senzací ženské softballové Extraligy 2020 je Trutnov HSM. Nováček soutěže si místo bojů o záchranu s přehledem zajistil účast v play off. „Na začátku sezony jsme v to vůbec nedoufali. Máme splněno, ale byla by to třešnička na dortu, kdyby se nám povedlo ještě něco navíc,“ uvedla Jana Klempířová, předsedkyně oddílu SK Horní Staré Město. Trutnov HSM je v současné době na čtvrtém místě s bilancí třináct výher a třináct proher.



Poté, co tým ovládl druhou ligu, se v Trutnově rozhodovali, zda se mezi softballovou elitu přihlásit. Nakonec tak učinili. „Chtěli jsme našim hráčkám nabídnout kvalitnější soutěž, čímž nechci v žádném případě shazovat 2. ligu žen. Chtěli jsme, aby naše hráčky neodcházely do jiných klubů a zůstaly doma,“ nastínila Klempířová. „Velkou zásluhu na tom, že jsme v extralize, má i náš dlouholetý trenér Petr Borovec. Ten na mé váhání vždycky řekl: Nepřemýšlej, to zvládnem. A teď na nás dohlíží ze softballového nebe a víme, že nám drží pěsti, jak může. I proto se nám tak daří. Po prvním hracím víkendu, kdy se nám podařilo porazit Joudrs, jsem věděla, že každý se dá porazit a že to nějak zvládneme,“ přiblížila.

Zvyknout si na extraligu bylo podle ní těžké. Trutnovský tým však působil překvapivě suverénně. „Trenérům a některým hráčkám, které již v extralize hrály, bylo jasné, že rozdíl mezi extraligou a druhou ligou je opravdu velký. Museli jsme to vysvětlit mladým, ale myslím, že hned při prvním hracím víkendu pochopily, že se musí víc makat a že každá chybička je hned potrestaná,“ sdělila Klempířová.

Její tým čerpal ze zkušeností několika opor. Jednou z nich je nadhazovačka Jitka Vachková. „Matka dvou dětí, reprezentantka. Před ní smekám, že dokáže vše skloubit a být vždy na tréninku i na zápase a tím myslím, i mentálně. Fyzicky přijít na zápas dokáže každý, ale být tam i mentálně je pro některé hráčky ještě velmi těžké,“ prohlásila.

Klempířová vyzdvihla i další hráčky. Například reprezentantku Apolenu Výbornou, dlouholetou hráčku pražských Joudrs. „Holka do nepohody, se kterou je i sranda. Pak máme i Terku Klempířovou, která již v extralize startovala, naposledy za Žraloky Ledenice. Dále Terka Derlevová, či juniorská reprezentantka Pája Vágnerová. Ukázalo se, že dobrým kupem byla Ivča Málková z Kotlářky,“ pokračovala Klempířová, která v klubu s malou přestávkou působí skoro třicet let.

„Ale právě pro tyto hráčky, které by mohly ihned hrát někde jinde, jsme chtěli dostat špičkový softball zpět do Trutnova. Máme i mnoho mladých hráček, které se letos otrkají a příští rok se jim bude dařit lépe. Velmi nám pomohlo, že se posunula spodní věková hranice a mohou startovat i hráčky ročníku 2004. Sice hrají ještě za kadetky, ale už se otloukají v extralize a jsou velmi šikovné,“ pochválila Klempířová, jejíž celek se uchází o sportovní cenu města Trutnova za rok 2019.

Že je v týmu správná chemie potvrdila i jedna z opor Apolena Výborná. „Výborně funguje spojení zkušených hráček, které už v extralize hrály a mají zkušenosti s reprezentací a mladých, které se chtějí zlepšovat. Tým je poskládán z několika hráček z Trutnova, Dvora Králové, Prahy a dokonce máme posily z Polska,“ shrnula Výborná. „Myslím si, že jsme některé soupeřky a

jejich trenéry trochu překvapily, protože nikdo neočekával, že dokážeme vyhrávat tolik zápasů. Rády bychom v tom pokračovaly i v play off. Každý vyhraný zápas pro nás bude bonus,“ dodala.

Témata:  extraliga, trutnov, softbal
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud