Zdeněk Janda
27. srpna 2023 • 16:00

Den s Krpálkem v jeho akademii: Splnil se mi sen. A už se chystá na olympiádu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za rok v olympijské Paříži bude usilovat o unikátní zlatý hattrick. Jak bývá jeho zvykem, judista Lukáš Krpálek (32) vypustí duši, aby se mu to podařilo. Sport má pořád absolutní přednost, ale obrovitý sportovní král už přemýšlí, co dál. Rozjel svoji akademii, které dal nejen jméno, ale i srdce. Sport Magazín ji navštívil a viděl, jak se do chodu zapojuje celá rodina. I s buldočkem Olivou.



Ukloní se a pomalu kráčí na žíněnku. Jako první si toho všímá malý klučina, rozzáří se mu oči, řve: „Lukáš je tady. Lukáš!“ Potom se rozbíhá a vrhá se judistovi na záda. Za chvíli další a další.

Jeden se snaží udržet na boku, druhý na nohavici, třetí ho tahá za kimono. Čtvrtý, pátý, šestý, sedmý za rukáv. Přibývají další.

„Dostali jsme Krpálka!“ je slyšet snad až na Václaváku.

Z chumlu se po chvíli ozve: „Ale ne, já se nedám!“ Už je v předklonu, jednou rukou se dotýká země. Ale odolává. Ani ippon, ani wazari.

Když se narovná a patnáct dětí z něj opadne, přiběhne blonďatá holčička a hupsne mu přímo do náručí. „Jak se máš?“ ptá se, když se pohodlně usadí na jeho svalnaté hrudi. Ostatní pobíhají kolem, bosé nohy ťapkají po tatami a tenhle typický zvuk se rozléhá po tělocvičně.

Vítejte v Krpálkově akademii.

Jako první judista v historii ovládl olympiádu ve dvou váhových kategoriích. Dvakrát vyhrál mistrovství světa, třikrát evropský šampionát, třikrát získal nejprestižnější tuzemské ocenění Sportovec roku.

Statný chlap, který když vám podá ruku, máte co dělat, abyste nesykli bolestí. Zároveň bodrý sympaťák s velkým srdcem.

Teď se Lukáš Krpálek, ikona světového juda, ocitá v chumlu dětí, které se ho snaží skolit na žíněnku. Už jenom to, že si mohou sáhnout na svůj idol, je pro ně něco, o čem budou ještě dlouho nadšeně vyprávět.

S vervou po něm v rámci rozcvičky pálí gumové míče. Když ho zasáhnou, s radostí mu počítají sklapovačky. „Makej, to máš jako přípravu na Paříž!“ culí se jeden capart v kimonu.

Tak schválně. V jakém jiném sportu se vám tohle podaří? Být hvězdě takhle nablízko? Lézt jí po zádech? Zkusit ji stáhnout na zem? Házet po ní míčem?

Krpalek Academy tohle všechno nabízí. Sport Magazín se mohl přesvědčit, že judistické škole dvoumetrový golem nepropůjčil jenom jméno. Tenhle projekt bere za svoje životní dílo. Za něco, co po něm zbude, až s aktivní kariérou bude amen.

S fotoreportérem jsme navštívili poslední den příměstského tábora, který se v první polovině srpna konal v sídle akademie. V hloubětínské hale Rokytka. Nový sportovní stánek pomáhal budovat i sám šampion, vyhlášený kutil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud