19. března 2009 • 13:55

Uher mění plány: poleze na Annapurnu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horolezec Libor Uher a jeho čtyři kolegové musejí kvůli uzavření Tibetu změnit cíl své jarní expedice do Himálaje. Původně chtěli vylézt na osmitisícovky Čho Oju a poté na Mount Everest. Aklimatizací pro ně nakonec bude výstup na Annapurnu.



Pokud by Čína v dubnu tibetské území zpřístupnila turistům, výprava se letecky přesune do Tibetu, kde se pokusí zdolat nejvyšší horu světa. Uher to dnes řekl novinářům v Ostravě.

Šance na otevření tibetských hranic v dubnu nebo v květnu je podle Uhra jen desetiprocentní. Proto se horolezci rozhodli vyměnit aklimatizační výstup na Čho Oju za nepálskou Annapurnu, "Bohyni sklizně" vysokou 8091 metrů, která leží asi 320 kilometrů od Mount Everestu.

Annapurnu, desátou nejvyšší horu světa, považují horolezci za jednu z nejtěžších osmitisícovek. Na jejím vrcholu nebyli Češi už 21 let; naposledy se to podařilo Josefu Rakoncajovi a Josefu Nežerkovi, kteří stoupali jižním pilířem. Podle Uhra bude Annapurna tvrdším oříškem než obávaná K2, kterou zdolal před rokem a půl.

"Jižní stěna je hodně prudká, strmá a nebezpečná. Druhá možná trasa, která vede přes východní hřeben, je technicky méně náročná. Vystoupat se ale musí nejdříve do výšky 7500 metrů na vrchol Rock Noir, odkud se jde na vrchol Annapurny po ostrém hřebeni asi 5,5 kilometru tam i zpět. Přitom se pohybujete ve výšce kolem 8000 metrů, a to je velký oříšek udýchat," řekl ČTK Uher.

Pětice horolezců se chce o vrchol Annapurny pokusit bez kyslíkových přístrojů. Výstupovou trasu zvolí až na místě podle sněhových podmínek. Pokud Čína před jejich výstupem povolí cizincům vstup do Tibetu, výprava se vydá jen na horu Rock Noir, kde by se měla dostatečně aklimatizovat před následným výstupem na Mount Everest.

Horolezec Libor Uher na tiskové konferenci k jarní expedici do Himálaje. Horolezec Libor Uher na tiskové konferenci k jarní expedici do Himálaje.Foto ČTK


"Mount Everest ještě není pasé. Letecký přesun do Tibetu by ale expedici prodražil zhruba o půl milionu korun," řekl Uher. Celkové náklady podle něho zatím přesahují 2,5 milionu korun. O nejvyšší horu světa by se pak Libor Uher, Petr Mašek, Radim Slíva, Petr Valchař a Ján Behúň pokusili ze severu Hornbeinovým kuloárem, což se zatím podařilo jen sedmi expedicím.

Na Annapurně a případně na Mount Everestu budou horolezci ve spojení se svými rodinami a veřejností pomocí satelitních telefonů a internetu. Na adrese www.rajpneu.cz najdou lidé už nyní informace o přípravě expedice, později přibudou fotografie i videozáznamy z Himálaje. Horolezci by měli být dostupní i na chatu, posílat budou také zvukové záznamy.

Pětičlenný tým by se měl domů vrátit začátkem června. Cílem expedice je totiž především sestoupit a vrátit se v pořádku zpět. I proto by Uher nejraději vyškrtl z horolezeckého slovníku slovo "pokořit". Hoře se podle něho musí člověk především odevzdat.

"Ona si pak s vámi dělá, co chce. Pokud má dobrou náladu, nechá se pohladit po temeni a pustí vás na vrchol. Pokud máte trochu štěstí, nechá vás i sestoupit dolů. Takže hovořit o nějakém pokořování je absolutní nesmysl a beru to jako rouhání se přírodě," dodal frýdecko-místecký rodák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud