11. října 2012 • 07:36

Velká pardubická se blíží, Tiumen dostává hliník na kopyta

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Železné pracovní podkovy, s kterými hnědák Tiumen tráví celý rok, jdou dolů. Před sobotní Velkou pardubickou dostává favorizovaný kůň a trojnásobný vítěz z minulých let závodní obutí z hliníku. Jak kovář pracuje? Reportáž přímo z Váňovy stáje v Mlýncích přinese páteční Sport Magazín.



Když kovář Vlastimil Jirsa tluče do rohové stěny Tiumenových kopyt šest hřebíků pro každou nohu, slavný kůň trpělivě drží.

„Je to charakter!“ chválí ho Jirsa. „Nic ale necítí. Kdyby něco cítil, ten by nám dal! Hřebíky se dávají rohovou stěnou, která nese celé to monstrum. Snažíme se to dávat po starých dírkách, abychom mu to kopyto co nejméně rozšvihali. Když má kopyta přerostlá, lehce mu je zapucujeme.“

Když kůň dostane hliníkové podkovy místo pracovních želez, už dobře ví, že se blíží dostih.

„Hliníky dostává jenom před dostihy. Po něm zase dostane železa a pracuje dál,“ vysvětluje Jirsa.

Tiumen patří mezi hodné koně, nemá problém ani svézt na sobě malé děti a také kovář s ním při práci nemá sebemenší problémy. Hnědák se ohání jenom v případě, kdy mu kůži prokousne moucha.

Páteční Sport Magazín nabídne spoustu zajímavostíFoto Sport

„Když na něj ta moucha sedne, co má chudák dělat?“ lituje ho Jirsa, který Tiumena koval při všech třech vítězstvích v posledních letech. Úspěch mu přeje i pro sobotní dostih, už jenom kvůli jeho jezdci a trenérovi Josefu Váňovi, který za týden oslaví šedesáté narozeniny.

„On by si Váňa k té šedesátce zasloužil. Každá pohádka jednou skončí. Ale vyhrává se až v cíli,“ říká Jirsa.

Reportáž o něm i dalších lidech blízkých Tiumenovi, vzpomínky Josefa Váni na klíčové okamžiky jeho startů ve Velké pardubické nebo téma slavného Taxisu najdete ve speciálním Sport Magazínu věnovaném Velké pardubické, který vychází v pátek 12. října.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud