Martin Hašek
23. srpna 2014 • 13:37

Matadora Váňu čeká poslední krok před Velkou pardubickou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plán Josefa Váni před letošní Velkou pardubickou jde zatím podle plánu. V sobotu odpoledne se postaví s jeho věrným parťákem Tiumenem na start třetí kvalifikace, pokud 5800 metrů dlouhý dostih zvládnou, cesta na start Velké pardubické bude volná. „Možná nás berou jako favority, ale takto to nevidím,“ říká Josef Váňa. Nejde o vítězství, stačí přejít kurz dostihu bez pádu, na libovolném místě proběhnout okolo cílového mezníku.



Váňa stále jezdí na kole, udržuje se v potřebné kondici, ale nejde všechno jako na drátkách. „Myslel jsem si, že shazování přebytečných kilogramů bude o něco lehčí,“ přiznává.

Minulou neděli vezl své svěřence na dostihy do severoitalského Merana a v pondělí neměl potřebný čas na přípravu. „Řídil jsem cestou tam i zpátky, proto jsem byl v pondělí unaven a nešel jsem na kolo, ale v neděli jsem jezdil dvě hodiny v kopcích,“ popisuje přípravu.

Začátkem týdne ještě musel shodit nějaké to kilo navíc, ale v sobotu by mělo být všechno v pořádku. „Věřím, že v sobotu to bude v pohodě,“ dodal ke své hmotnosti. Radost může mít Váňa z výkonů svých svěřenců.

V sobotu v Kolesách vyhráli tři dostihy a v neděli v Meranu vyhrál Aplha Two přípravný dostih na letošní Gran premio, nejprestižnější italský dostih. „Jsem rád, že už se koně dostávají z chřipky, kterou měli, před tím jsme doběhli pouze tak třičtvrtě dostihu, těď už je to v pohodě,“ má Váňa radost.

Přece jen se o minulém víkendu jedna špatná zpráva objevila. V Meranu si ambiciózní Imprezer poranil závěsný aparát a plány o jeho startu v Gran premiu jsou minulostí. „Je to škoda, bral jsem ho vždycky jako náhradu za Alpha Two,“ mrzí Váňu. Třináctiletý Tiumen, nejstarší kůň letos hlášený do Velké pardubické je však v pohodě.

„Seděl jsem na něm naposledy v sobotu a to vypadal hodně dobře, tak uvidíme,“ odtuší Váňa. Společně už jsou zapsáni mezi vítězi třetí kvalifikace, vyhráli ji v roce 2010, před druhým Tiumenovým triumfem ve Velké. V sobotu odpoledne budou mít šestnáct soupeřů, kteří se budou snažit splnit podmínky startu ve vrcholu sezóny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud