Petr Malík
17. června 2015 • 14:45

Majitel Mladé Boleslavi má dva koně v derby, trénuje je Váňa

Autor: Petr Malík
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho klub nejdřív vyhrál souboj o ligovou hvězdu Jakuba Radu, na neděli má Josef Dufek, majitel fotbalové Mladé Boleslavi, v merku další triumf. V Českém derby bude mít jeho stáj na startu dva koně, které do vrcholu rovinové sezony připravil trenér Josef Váňa.



„Statek máme u Sobotky mezi Mladou Boleslaví a Jičínem. V listopadu jsme přivezli tři nestartující hřebce a Josef Váňa nám řekl, že alespoň jednoho připraví do derby, že už s tím má zkušenosti,“ líčí Dufek, majitel stáje Statek Blata Český Ráj. „Nakonec svůj plán překročil, budou startovat dva koně. S manželkou se na dostihy těšíme a jdeme do dostihu s pokoru.“

Nová stáj vlastní celkem s sedm koní a dva z nich, Tamarind Cove a Touch of Genius, budou v prestižních klání, jehož vítěz dostane věnec s modrou stuhou.

Nátěr na stěnách před vstupem do dostihového závodiště ve Velké Chuchli dostává definitivní podobu, která mapuje celou více než stoletou historii areálu. Celý Conseq park se začíná blýskat, 95. Mercedes-Benz České derby se blíží.

„Čeká nás dramatický a mimořádně vyrovnaný dostih,“ říká tiskový mluvčí pražského pořadatele Jiří Zlámaný. Sázkové nabídce sice vévodí vítěz Velké jarní ceny Aldar s kurzem 2,25:1, ale majitelé se shodují na tom, že tentokrát to bude vyrovnaný dostih.

„Pro nás je ten dostih asi prokletý, několikrát jsme skončili druzí, několikrát třetí a na vítězství čekáme, tak to letos zkoušíme s klisnou,“ říká dobře naložený Jiří Charvát, prezident Jockey Clubu.

Mezi patnácti startujícími je Dumnonia jedinou klisnou na startovní listině.

„Najednou mi volal trenér Pavel Tůma, že nemáme jezdce, že mám někoho sehnat, a tak jsem zavolal do Francie, trenéru Lefebvremu, u kterého tam mám koně, a ten mi řekl, že přijede Ioritz Mendizabal, snad dorazí,“ doplnil Charvát.

Právě rodilý Bask Mendizabal bude největší jezdeckou hvězdou nedělního dostihového svátku. Je čtyřnásobný francouzský žokejem-šampionem a na svém kontě má více než 2500 vítězství. Pokud má Charvát sdělit jméno favorita, řekne Oriental Sky.

Největší favorité přicestují do Velké Chuchle z 63 kilometrů vzdálených Krabčic.

„Od nás přijedou tři zástupci, dva od pana Šavujeva, Aldar a Aldzarb, oba vypadají v práci dobře, vzhledem k tomu, že si stájová jednička Bajuržan Murzabajev sedl na Aldara, tak bude asi preferovanějším koněm. Sirius Shine z naší stáje je poctivým koněm, která je v rukou poctivého trenéra, ale stejně jdeme do dostihu s pokorou,“ sdělil provozovatel krabčického areálu Rostislav Kopecký.

Stejně jako v uplynulých letech se České derby poběží o celkovou dotaci 2,5 miliónu korun, která bude rozdělena mezi sedm nejlepších v cíli. Zajímavým účastníkem je francouzský host Parzival, který přijede z jedné z největších francouzských tréninkových centrál, z Chantilly.

„Jeho francouzský handicap by neměl stačit na naši konkurenci,“ odhaduje Jiří Charvát. V sedle Parzivala se představí také jezdecká hvězda první velikosti, Ital Umberto Rispoli, který se do českého derby vrací po osmi letech.

Dostihový den s celkem pěti dostihy nejvyšší kategorie začíná v neděli již ve 13 hodin, areál se otvírá o dvě hodiny dříve.

„Prosíme návštěvníky, aby přijeli, co možná nejdříve, pokud dorazí těsně před 13 hodinou, už je nestačíme všechny odbavit,“ říká ředitel Conseq parku Petr Drahoš.

Vstupné na dostihy včetně programu vyjde na 200 korun a po dostizích bude následovat After party s živou hudbou a DJ.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud