15. ledna 2015 • 14:55

FOTO: Házená v luxusu a mezi palmami. V katarském Dauhá startuje MS

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak může vypadat světová sportovní akce, když je na všechno spousta peněz? To právě zjišťují házenkáři v katarském Dauhá, kde dnes startuje mistrovství světa. Češi do něho vstoupí pátečním duelem s Francií (19 hodin). Podívejte se, kde budou hrát a jak město prožívá příjezd reprezentantů z celého světa.



A takhle září hala Duhail v Dauhá barevně do noci...
A takhle září hala Duhail v Dauhá barevně do noci...

Deník Sport a portál iSport.cz vám bude přinášet zpravodajství přímo z Dauhá!

České reprezentanty v malém asijském státě bohatém na ropu přivítalo slunečné počasí s teplotami přes 20 stupňů a nezvyklý luxus. Drobné problémy ale panují v organizaci mistrovství.

"Mužstvo je docela v pohodě. Je to snad jen tady trochu nervóznější kvůli nějakým zmatkům v organizaci, ale (manažer) Karel (Nocar) dělá suprově perfektní filtr a dělá to tak, aby to na kluky nedoléhalo," řekl novinářům jeden z trenérů Daniel Kubeš.

Takhle futuristicky to vypadá v hale Lusail, na snímku je tiskové středisko pro novinářeFoto EPA

"Ohledně té organizace jsme dnes museli přeházet celý den, dochází ke změnám na poslední chvíli. Ale oproti tomu, když nechali Bosňany tři hodiny čekat na letišti, nebo Chorvatům vůbec nerezervovali hotel a ti pak museli jezdit po celém Dauhá, jsou to jen maličké problémy," dodal Nocar.

"Ale zítra začíná šampionát a my jsme tu kvůli házené. Nebudeme se rozptylovat věcmi okolo. To je spíš pro pobavení, pro okolí, aby se vědělo, že každá kultura má své kladné i stinné stránky," doplnil Nocar.

Zmatky v organizaci bohatě vynahrazuje velmi luxusní zázemí. Hotely vysoce překonávají evropský standard, tři supermoderní haly jsou dominantami města, v němž se prolíná poušť s rychle rostoucí zástavbou a mrakodrapy.

"Je to neskutečné. Nikdy jsem tu nebyl, vidím to poprvé v životě a nestačím se divit," podotkl křídelní hráč Miroslav Jurka. "Menší problémy jsou. Zjistili jsme po příletu, že jsou tady jiné zásuvky. Ale určitě jsme na tom lépe než Chorvati," doplnil.

"Takové zázemí můžeme všichni závidět. Ty prostory jsou až předimenzované, haly krásné. Opravdu v dobrém slova smyslu závist. Je to prostě nádhera, sportovce to musí potěšit," připojil Nocar.

Víceúčelová hala Lusail je největší ze tří arén pro MS házenkářů v DauháFoto EPA

Reprezentanti bydlí společně s účastníky skupiny C v hotelu Intercontinental City a k dispozici mají 33. patro. "Každá delegace má svůj vlastní prostor na jídlo, je to rozdělené a uvedeno v národních barvách a vlajkách," přiblížil Nocar. "Bavil jsem se s šéfkuchařem, což je Francouz, a říkal, že působil na velkých akcích jako fotbal, kriket, ale nikdy se nesetkal s tak velkými restrikcemi ohledně jídla," dodal Nocar.

Češi dorazili do Dauhá, kde je o dvě hodiny více, v noci na středu a už stihli dva tréninky. "Přijeli jsme v noci, náš pokoj nevoněl. Tak jsme si asi hodinu a půl počkali na chodbě, ale na druhou stranu jsme dostali nový. Moc jsme toho nenaspali, včerejšek jsme prožili v takovém polozombie stavu. Mezi desátou a jedenáctou večer místního času jsme usnuli a tím pádem dohnali časový posun," líčil kanonýr Pavel Horák.

Večer český celek vyrazí společně s dalšími týmy do největší z hal pro 15.300 diváků na slavnostní zahájení. Programu se zúčastní i česká zpěvačka Ewa Farna, která vystupuje v oficiální písni šampionátu.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud