8. března 2023 • 22:33

Házenkáři sežehli favorita. Famózní Mrkva, Češi vedou skupinu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj neporažených týmů kvalifikační skupiny o postup na mistrovství Evropy vyzněl jednoznačně pro české házenkáře. Svěřenci Xaviera Sabatého přehráli před bouřlivou brněnskou kulisou favorizovaný Island 22:17 a poskočili na první příčku. Fenomenální výkon předvedl brankář Tomáš Mrkva, klíčovým faktorem úspěchu byla tvrdá a neprostupná obrana. „To byl sen, co jsme předvedli v defenzivě,“ jásal český gólman.



Třetí z šesti zápasů kvalifikace mistrovství Evropy měl pro domácí tým pohádkový průběh. Češi v zápase roku jednoznačně porazili účastníka světového šampionátu a šestý tým posledního Eura. Navázali na říjnové úvodní výhry nad Estonskem a Izraelem, čímž si prakticky zajistili postup.

„Kouzlo brněnské haly opět zafungovalo. Předvedli jsme zápas par excellence. Na hřišti jsme nechali všechno a odměnili jsme se dvěma krásnými body,“ hlásil do kamery České televize Tomáš Mrkva, který proti favoritovi skupiny vytáhl 13 zákroků.

České skóre otevřel za stavu 0:2 až po sedmi minutách Tomáš Piroch a v oslabení odstartoval úchvatnou gólovou šňůru. Po trefách Jakuba Štěrby vedl domácí tým ve 12. minutě už 6:2.

Úchvatný poločas zakončil gólem na 12:10 Jakub Hrstka.

Skóre druhé půle otevřel Matěj Klíma, z tvrdé domácí obrany pak rezultovala červená karta pro Štěpána Zemana, ale ani dvouminutové vyloučení český tým nezbrzdilo. Domácí zvyšovali náskok a po trefě Hrstky vedli dokonce 21:13.

Island v závěru snížil, jenže domácí si cenné vítězství pečlivě hlídali. Poslední slovo měl Dominik Solák, který vymetl šibenici trefou na pětibrankový rozdíl a naplno odšpuntoval euforii.

„Chtěl bych poděkovat všem divákům. Co tady předvedli, bylo naprosto fantastické. Nic neslyším,“ usmál se Mrkva.

Po polovině kvalifikace mají Češi prakticky jistotu postupu na lednový šampionát do Německa, cílem teď bude dokonce bojovat o udržení první příčky tabulky. Už v neděli nastoupí proti Islandu k venkovní odvetě.

„Tohle nás nabije sebevědomím a na Island se pojedeme porvat o další dva body,“ dodal gólman Mrkva.

Česko - Island 22:17 (12:10)

Sestava a branky Česka: Mrkva, Mizera - Hrstka 3, Piroch 2, J. Patzel, Štěrba 3, Kašpárek 4, Reichl 4, Vančo, Havran, Harabiš, Klíma 4, V. Patzel 1, Solák 1, Zeman, Režnický.

Nejvíce branek Islandu: Kristjánsson 7. Rozhodčí: Gubica, Miloševič (oba Chorv.). Sedimetrové hody: 2/2 - 4/3. Vyloučení: 5:3. ČK: 32. Zeman. Diváci: 2800.

Tabulka:

1. Česko 3 3 0 0 82:59 6
2. Island 3 2 0 1 90:68 4
3. Estonsko 2 0 0 2 48:68 0
4. Izrael 2 0 0 2 40:65 0

Vstoupit do diskuse
1
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud