19. září 2020 • 11:38

Čech mezi elitou UFC. Dvořák má příležitost oslovit celý svět MMA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šance zazářit, jež se hned tak nenaskytne. Český zápasník David Dvořák bude v noci ze soboty na neděli součástí galavečera UFC Fight Night 178, kde se odehraje hned několik interesantních bitev. O vyhrocený hlavní duel se postarají slavní Američané Colby Covington a Tyron Woodley, kteří se nemůžou vystát. Do klece se vrátí také vycházející hvězdy Johnny Walker a Chamzat Čimajev. Osmadvacetiletý bojovník z Hradce Králové má proto jedinečnou možnost oslovit svým výkonem celý svět MMA.



Galavečery s označením UFC Fight Night představují sekundární řadu turnajů slavné organizace. Nadcházející akce ale nabídne divákům exkluzivní menu. V hlavním zápase si vyřídí dlouhodobý spor bývalý šampion s kontroverzním kamarádem Donalda Trumpa. Chvíli před tím se v kleci ukáže také rekordman UFC, jenž se jako poslední postavil slavnému Conoru McGregorovi, a zajímavou podívanou slibují také zápasy dvou mladých bijců, do nichž se vkládají obrovské naděje.

V této společnosti se představí David Dvořák.

Rodák z Hradce Králové bude v nejslavnější kleci nastupovat už podruhé. V březnu si připsal jako vůbec první Čech vítěznou premiéru v UFC, když v Brazílii porazil na body tamního bojovníka Bruna Silvu. Jednalo se tehdy o první galavečer bez diváků kvůli koronaviru. I tentokrát půjde o akci bez publika, místem konání je centrum Apex v Las Vegas. A proti Dvořákovi nastoupí Američan Jordan Espinosa, mající v UFC bilanci dvou výher a dvou porážek.

„Jede většinou všechno přes postoj,“ říká o soupeři český válečník. „Myslím, že jsem lepší zemař, ale očekávám spíše bitvu v postoji. Když ale přijde možnost soupeře hodit, tak to převedu na zem.“

Pokud Dvořák v bitvě uspěje, připíše si patnáctou výhru v řadě. A jeho šance jsou značné. „Když vidím nasazení a přípravu Davida Dvořáka, tak jsem přesvědčený, že vyhraje,“ myslí si André Reinders, respektovaný trenér a bývalý zápasník. „Soupeř je kvalitní, ostatně jako všichni v UFC. Ale vidím na Davidovi extra drive, který není znát u všech bojovníků. A jak jsem sledoval jeho přípravu, tak si myslím, že zápas vyhraje vzdáním soupeře.“

David Dvořák poslal před odletem na další zápas v UFC pozdrav čtenářům iSportu
David Dvořák poslal před odletem na další zápas v UFC pozdrav čtenářům iSportu

Šlágrem večera však bude jedna z bitev, u nichž schází tiskové konference s diváckou kulisou a plná hala víc než jindy. Colby Covington si totiž už v dobách, kdy Tyron Woodley vlastnil titul, nenechal ujít žádnou možnost, aby do rivala rýpl. Vyhrocený střet se budoval už dlouho, teď je konečně tady a Woodleymu v něm jde doslova o vše. Doby jeho největší slávy jsou totiž pryč.

Američan prohrál v posledních dvou soubojích všech deset kol a působil v kleci pouze jako stín bojovníka, jímž kdysi býval. V tréninkovém kempu však vytáhl enormní trumf, soupeřova bývalého parťáka a kamaráda Jorgeho Masvidala. „Ano, trénujeme spolu. Jorge se mi ozval a já určitě takovou nabídkou nepohrdnu,“ prohlašuje Woodley.

„Připravovali jsme se spolu už před pěti lety, když jsem trénoval v American Top Teamu. Oba jsme na vrcholu tak dlouho, protože máme vysoké zápasnické IQ a vystavujeme se nepříjemným situacím v přípravě,“ dodává. Ač zní rodák z Missouri sebevědomě jako kdysi, Machmud Muradov jeho úspěchu nevěří. „Myslím, že vyhraje Covington. Woodley totiž v posledních zápasech nic neukázal. Colby je dobrý wrestler a dříč. Podle mě ho hodí, a tam ho bude mlátit,“ predikuje první Uzbek v UFC průběh hlavního duelu.

Zajímavé bude také sledovat, jestli se Johnny Walker, v němž donedávna mnoho fanoušků vidělo budoucího šampiona, dokáže v souboji s Ryanem Spannem vrátit na vítěznou vlnu. „Podle mě vyhraje. Líbí se mi jeho bojový styl a pohybově i technicky by měl mít ten zápas ve svých rukou. Co jsem viděl Spanna, tak mi nepřijde, že je na stejné úrovni,“ zamýšlí se Jiří Procházka.

A aby nebylo zajímavých jmen na turnaji málo, do akce se po dvou měsících, kdy zvládl dvě vítězství během deseti dní, vrací čečenský bijec Chamzat Čimajev. Reprezentant Švédska se řídí jednoduchým heslem. „Dejte mi kohokoliv, kdykoliv. Zlikviduju všechny.“ Teď ho však čeká první opravdová výzva. Gerald Meerschaert totiž není žádný nováček, má na kontě čtyřiačtyřicet profesionálních zápasů, zatímco Čimajev pouze osm.

Co se týče čísel, není na tom nikdo tak dobře jako Donald Cerrone. Nejvíc výher v UFC, navíc o víkendu vyrovná i rekord organizace v počtu zápasů. Šňůru čtyř proher se pokusí utnout proti Nikovi Pricovi. Ten také drží jeden zvláštní rekord, dva knokauty si totiž připsal, když ležel na zádech.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud