2. dubna 2023 • 09:55

Třetí výhra v sezoně, Red Bull dál válí! VC Austrálie byla třikrát přerušena

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová sezona formule 1 má zatím jedinou vítěznou stáj. Red Bull totiž díky Maxu Verstappenovi vyhrál na Velké ceně Austrálie i třetí závod sezony. Pětadvacetiletý závodník i přes dramatický závěr a tři přerušení závodu dojel do cíle před Lewisem Hamiltonem a Fernandem Alonsem a v Melbourne triumfuje poprvé v kariéře. Verstappen si upevnil vedení v průběžném pořadí šampionátu.



Závěr třetího závodu sezony výrazně ovlivnily červené vlajky po nehodě Kevina Magnussena. Po restartu dvě kola před koncem došlo k řadě kolizí, po nichž ředitelství rozhodlo dokončit Grand Prix za zpomalovacím vozem. Po nehodách nedojeli do cíle například Pierre Gasly a Esteban Ocon z Alpine. Původně čtvrtý Carlos Sainz z Ferrari dostal za kolizi s Alonsem pětisekundový trest a vzhledem k minimálním rozestupům se propadl na nebodované dvanácté místo.

Pětadvacetiletý Verstappen, který útočí na třetí titul za sebou, si připsal 37. vítězství a druhé v sezoně. Přerušil také dvanáctileté čekání Red Bullu na triumf v Austrálii. Naposledy zde uspěl v roce 2011 Sebastian Vettel.

Vítěz kvalifikace Verstappen nezahájil závod nejlépe. Po startu se před něj v první zatáčce dostal George Russell z Mercedesu a úřadujícího šampiona předjel také druhý jezdec "Stříbrných šípů" Hamilton. Ve štěrku naopak skončil Charles Leclerc z Ferrari a na trať musel poprvé zpomalovací vůz.

Safety car se vrátil i v sedmém kole po havárii Alexandera Albona z Williamsu. Toho chtěl využít vedoucí Russell, který si zajel pro nové pneumatiky. Traťoví komisaři ale poté vyvěsili kvůli poškozené bariéře červené vlajky, závod byl poprvé přerušen a Britovi se strategie nevyplatila. Propadl se na sedmé místo.

Hamilton se po zhruba čtvrthodinové přestávce udržel v čele, Verstappen se jej ale držel a ve 12. kole sedminásobného mistra světa bez problémů předjel. O šest kol později skončil závod pro Russella, z jehož motoru začaly šlehat plameny.

Deset kol před koncem vyjel Verstappen mimo trať a ztratil přes tři sekundy. I tak se vzhledem k rozestupům mezi jezdci zdálo, že závod skončí poklidným dojetím. Čtyři kola před koncem ale po nárazu do zdi utrhl pravé zadní kolo Magnussen a závod byl k údivu řady jezdců podruhé přerušen.

Po dalším restartu došlo k hromadným kolizím, po nichž vypadli také průběžně třetí Alonso a za ním jedoucí Pérez. Závod byl znovu přerušen a obnoven v pořadí, které platilo při druhém restartu, z čehož profitoval právě Alonso. Na roštu se naopak už neobjevili Gasly, Ocon, Logan Sargeant nebo Nyck de Vries, jejichž vozy byly příliš poškozené.

Hamilton vybojoval pro Mercedes první stupně vítězů v sezoně. Alonso zopakoval třetí místo z Bahrajnu a Saúdské Arábie.

Velká cena Austrálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Melbourne:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 2:32:38,371, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,179, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) -0,769, 4. Stroll (Kan./Aston Martin) -3,082, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -3,320, 6. Norris (Brit./McLaren) -3,701, 7. Hülkenberg (Něm./Haas) -4,939, 8. Piastri (Austr./McLaren) -5,382, 9. Čou Kuan-jü (Čína/Alfa Romeo) -5,713, 10. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -6,052.

Nejrychlejší kolo: Pérez.

Průběžné pořadí MS (po 3 z 23 závodů): 1. Verstappen 69, 2. Pérez 54, 3. Alonso 45, 4. Hamilton 38, 5. Sainz (Šp./Ferrari) a Stroll oba 20, 7. Russell (Brit./Mercedes) 18, 8. Norris 8, 9. Hülkenberg a Ch. Leclerc (Mon./Ferrari) oba 6.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 123, 2. Aston Martin 65, 3. Mercedes 56, 4. Ferrari 26, 5. McLaren 12, 6. Alpine 8, 7. Haas 7, 8. Alfa Romeo 6, 9. AlphaTauri a Williams po 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud