30. června 2023 • 18:50

Verstappen ovládl kvalifikaci. Jezdci Ferrari v top 3, Hamilton dojel pátý

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na nedělní Velkou cenu Rakouska formule 1 vyhrál úřadující mistr světa Max Verstappen z Red Bullu. Pětadvacetiletý lídr průběžného pořadí šampionátu porazil na trati ve Spielbergu o 48 tisícin sekundy Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.



Neuspěl naopak druhý jezdec domácího Red Bullu Sergio Pérez. Třiatřicetiletému Mexičanovi komisaři ve druhé části kvalifikace smazali třikrát čas za překročení traťových limitů a druhý muž aktuálního pořadí mistrovství světa odstartuje až z patnácté příčky. Rodák z Guadalajary se nedostal do závěrečné části kvalifikace počtvrté za sebou.

Pětadvacetiletý Verstappen získal čtvrtou pole position za sebou, šestou v sezoně a 26. celkově. V nedělním závodě zaútočí na 42. triumf, kterým by definitivně překonal počin brazilské legendy Ayrtona Senny. Dvojnásobný mistr světa Verstappen, který má v čele šampionátu náskok 69 bodů před Pérezem, může vyhrát v Rakousku počtvrté v kariéře a osamostatnit se v pozici nejúspěšnějšího závodníka před Francouzem Alainem Prostem.

Verstappen zajel nejrychlejší čas 1:04,391 v samotném závěru. Do poslední chvíle ho atakovali Leclerc se Sainzem, nakonec však neuspěli. Čtvrtou příčku bral Lando Norris z McLarenu, Fernando Alonso z Aston Martinu byl sedmý.

Program Velké ceny Rakouska pokračuje v sobotu kvalifikací na sprint od 12:00. Speciálně bodovaný sprint, který se pojede jako samostatná disciplína a neovlivní pořadí na startu hlavního závodu, se uskuteční od 16:30. Nedělní závod odstartuje v 15:00.

Kvalifikace na Velkou cenu Rakouska formule 1:

1. Verstappen 1:04,391, 2. Leclerc -0,048, 3. Sainz -0,190, 4. Norris (Brit./McLaren) -0,267, 5. Hamilton -0,428, 6. Stroll -0,502.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud