22. října 2023 • 22:50

Triumf číslo 50! Verstappen vyhrál i v USA, vyrovnal vlastní rekord

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Již jistý mistr světa Max Verstappen vyhrál Velkou cenu USA a získal jubilejní 50. triumf ve formuli 1. Šestadvacetiletý pilot týmu Red Bull zvítězil po startu ze šestého místa o 2,225 sekundy před Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Třetí dojel Lando Norris z McLarenu, který absolvoval jubilejní 100. start v šampionátu.



Trojnásobný mistr světa Verstappen vyhrál v Austinu potřetí za sebou a 15. vítězstvím v sezoně vyrovnal vlastní rekord z minulého roku. Navázal také na triumf z předchozího sprintu a vyhrál 13 z posledních 14 hlavních podniků.

Rodák z Hasseltu se stal teprve pátým jezdcem, který získal v kariéře padesát výher. Přiblížil se tím na jedno vítězství Francouzi Alainu Prostovi, jenž jich má na kontě 51.

„Je neuvěřitelné tady vyhrát svou padesátou Grand Prix. Jsem na to velmi hrdý a budeme se snažit získat v budoucnu ještě více,“ řekl v rozhovoru Verstappen. „Startoval jsem ze šestého místa a celý závod bojoval s brzdami, takže jsem z toho neměl tak dobrý pocit jako včera. Závod byl určitě o dost těžší. Bylo vidět, že na konci to bylo hodně těsné,“ doplnil Nizozemec.

Z prvního místa zahajoval závod Charles Leclerc z Ferrari, tomu ale start nevyšel. Hned v úvodu se přes něj dostal Norris a v dalších kolech monackého pilota Ferrari předstihl i Hamilton. Verstappen se po startu z šestého místa brzy probojoval o dvě příčky výše.

V sedmém kole odstoupil Esteban Ocon z Alpine, o čtyři kola později odstavil vůz i Oscar Piastri z McLarenu. Verstappen se v 11. kole dostal před Leclerca na třetí místo.

Od 17. kola začali piloti z čela zajíždět pro nové pneumatiky. Verstappen nasadil střední směs a bylo jasné, že bude stavět ještě jednou. Norris vsadil tvrdé pneumatiky. Na trati zůstával jen Hamilton, který měl však čím dál větší potíže s přilnavostí. Mercedes jej stáhl ve 20. kole a Brit se vrátil na trať až za Verstappenem.

Ve 28. kole zaútočil Verstappen na Norrise a dostal se do vedení. Britský jezdec McLarenu začal rychle ztrácet a o sedm kol později zastavil podruhé pro nové pneumatiky. Brzy jej následovali i Verstappen s Hamiltonem.

Deset kol před koncem dělilo první tři piloty šest sekund. Verstappen týmu hlásil, že má potíže s brzdami a často okřikl ve vysílačce inženýry, aby ho nerušili, když brzdí.

Sedm kol před koncem se na druhé místo dostal Hamilton a začal Verstappenův náskok stahovat. V závěru se dokonce přiblížil na necelé dvě sekundy. Letošní světový šampion ale nakonec těžké chvíle ustál a vedení udržel až do cíle.

„Max byl opravdu bezchybný. Na konci jsem ho naháněl, jak se dalo a věřil, že by to mohlo vyjít. Potřebovali bychom ale ještě pár kol navíc. Tým přesto odvedl tento víkend úžasnou práci,“ dodal Hamilton.

Mistrovství světa bude pokračovat příští týden Velkou cenou Mexika.

Velká cena USA, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Austinu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:39,168, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -2,225, 3. Norris (Brit./McLaren) -10,730, 4. Sainz (Šp./Ferrari) -15,134, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -18,460, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -24,662.
Nejrychlejší kolo: Cunoda (Jap./AlphaTauri).

Průběžné pořadí MS (po 18 z 22 závodů): 1. Verstappen 466, 2. Pérez 238, 3. Hamilton 219, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 183, 5. Sainz 168, 6. Leclerc 159.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 704, 2. Mercedes 358, 3. Ferrari 327, 4. McLaren 239, 5. Aston Martin 232, 6. Alpine 96.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud