Ivo Pospíšil
25. října 2015 • 12:55

Rossi pod palbou. Jen díky jménu nedostal větší trest, zuří Lorenzo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tahle bitva o titul má grády. A rozbíjí vztahy, o nichž byste si mohli myslet, že jsou i přátelské. GP Malajsie odšpuntovala skrytou zášť mezi Valentinem Rossim a Marcem Márquezem, kdy po vzájemné kolizi Španěl nedokončil a italský fenomén dostal trest, který mu zkomplikoval šanci na desátý titul. „A nejmenovat se Rossi, dostal by víc,“ zlobil se jeho sok v boji o titul Jorge Lorenzo.



Kde se to mezi nimi zrodilo? Už od páteční tiskové konference. Nebo možná ještě dřív. „Chová se jak malé děcko. Nemá mě rád z osobních důvodů. Viní mě z nehody v Argentině i z manévru při vítězství v Nizozemsku. Pro něj je menší zlo, aby titul vyhrál Lorenzo a ne já,“ mínil Valentino Rossi.

Bralo se to za součást psychologické války. Jenže ta teď přerostla i na trať. V GP Malajsie totiž jejich bitva pokračovala a v souboji o třetí místo ve čtrnácté zatáčce Španěl upadl. „Soubojem s Marcem jsem ztratil hodně času. Chtěl jsem jet jinou stopou, abych jej zpomalil, bohužel spadl. Cítil jsem, že do mě najel,“ říkal v cíli italský jezdec.

Postřeh číslo jedna: Márquez si počínal při útocích počínal velmi odvážně, ale údajně svého soka při tom brzdil. Postřeh číslo dvě: Rossi to neustál a po kolizi s ním (možná i nohou) poslal svého soka k zemi.

„Kdyby někdo udělal to co Valentino, dostal by okamžitě černou vlajku. Bez dalších diskuzí,“ láteřil třeba na Twitteru Casey Stoner.

VIDEO | Kolize Rossiho a Márqueze

Rossi nakonec dojel třetí, ale komisaři mu udělili jasný trest. Tři trestné body a tedy a pro příští GP Valencie start z posledního místa. Na to, že nyní už vede MS jen o sedm bodů, je to pořádná komplikace.

„Vyslechli jsme oba jezdce. Márquez nám řekl, že si jel svůj normální závod, staral se o své, chtěl předjet Valentina bez kontaktu. To je pravda. A neměl žádný vliv na vyhození Valentina z tempa,“ vyprávěl pro Crash.net šéf komisařů Mike Webb.

„Valentino naopak řekl, že bylo jasné, že ho Marquez chtěl zpomalit a zkomplikovat mu závod. Věříme, že chybu udělaly obě strany. Nezávisle na tom, co Marc říkal, si myslíme, že chtěl ovlivnit Valentinovu rychlost. Nicméně tím neporušil žádná pravidla. Nekolidoval s ním,“ pokračoval.

„Valentino ale reagoval na Markovu provokaci a bohužel jeho reakce na manévr byla proti pravidlům. Je nezodpovědné jet tak, aby se zavinila nehoda. Nehoda byla důsledkem. Řekl, že nechtěl, aby Márquez havaroval, ale že chtěl, aby vyjel mimo trať.“ řekl Webb.

Že v téhle bitvě o titul se neberou žádní zajatci, potvrdil na tiskové konferenci i Rossiho týmový parťák, ale rival v boji o titul Jorge Lorenzo.

„Mám li být upřímný, nemyslím, že je to dobré rozhodnutí. Marc havaroval, nezískal ani bod a Valentinovi jich zůstalo šestnáct. Je to nefér a možná, že právě kvůli jeho jménu mu neodečetli žádné body. Viděl jsem ten incident jednou a hlava mi to nebrala. Bylo to něco neuvěřitelného,“ řekl Lorenzo.

"Valentino měl minimálně brát stejný počet bodů, jako Marc, protože bez této nehody by Marc pravděpodobně dojel třetí nebo čtvrtý. Pokud skončil Marc bez bodu, měl by Valentino skončit stejně," dodal španělský jezdec Yamahy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud