Ivo Pospíšil
17. července 2020 • 15:40

Taháky motocyklového restartu: Kdo zastaví Márqueze, Rossi a jediný Čech

Vstoupit do diskuse
0
  • Jezdci MotoGP zahájí odloženou sezonu ve jménu obětí COVID-19Jezdci MotoGP zahájí odloženou sezonu ve jménu obětí COVID-19FOTO: Reuters

    Doba jejich virtuálních bitev skončila. Nastal čas se utkat opět loket na loket. O čtyři měsíce později, ale přece jen se vrací do akce i jezdci MotoGP, již od neděle vyrazí ve zkrácené sezoně do boje o titul. Sedm ze 13 závodů se pojede ve Španělsku a na šampiona Marka Márqueze se chystá hon. Slyšet ale má být i o Česku. Nechybí (byť bez diváků) GP v Brně a Filip Salač v Moto3 cílí na bednu.

  • Márquez: útok na sedmý titul

    Vítěz MotoGP v Brně Marc MarquezFoto Barbora Reichová / Sport

    Až na jednu výjimku je od roku 2013 neporazitelný. Zaútočí již na sedmý titul v MotoGP a devátý celkově! A je vůbec nějaká šance, že fenomenálního rychlíka Marka Márqueze letos někdo zastaví? „Je to favorit, může jen ztratit,“ má jasno bývalý jezdec Jorge Lorenzo. V kalendáři ho čeká hned 7 závodů ve Španělsku a za parťáka v tovární Hondě bude mít bratra Álexe (byť jen letos, příští rok ho nahradí Pol Espargaró). Jenže tento rok je přece jen specifický. Rozložení sil týmů je kvůli koronavirové pauze hůře čitelné, při zkráceném počtu závodů může hrát roli každá chyba. „Vše je odvislé od jeho motorky. Marc je super závodník, ale pokud Honda nebude tento rok silná, může o titul přijít,“ míní Lorenzo.

  • Španělsko-italsko-francouzský blok

    Vítězný Andrea Dovizioso na Masarykově okruhu při GP České republiky MotoGPFoto Barbora Reichová / Sport

    Kdo může srazit krále Márqueze? Šance jsou omezené, nikoliv však vyloučené. A sází se hlavně na trio: Maverick Vinales, Fabio Quartararo a Andrea Dovizioso. „Pokud Marc zaváhá, mohl by mít s těmito borci potíže,“ řekl Lorenzo. Vinales, milovník létání (vloni třetí), je dle něj mentálně dost silný a 21letý Quartararo, Francouz, jenž už od čtyř let trénuje ve Španělsku, je jezdcem budoucnosti. Jen několikanásobný vicemistr světa Dovizioso řeší problémy, kdy si na konci června zlomil během motokrosu klíční kost. „Do startu sezony budu ready,“ ujistil sice borec z tovární Ducati, ale kdo ví. Přidá se do smečky nahánějící Márqueze ještě někdo? Álex Rins? Valentino Rossi? Či mistrův bratr Álex?

  • Dravý Salač: jediný Čech ve hře

    Filip Salač je jedním z nejtalentovanějších českých jezdcůFoto Barbora Reichová / Sport

    Karel Abraham už v MotoGP není. Jakub Kornfeil zase teď bude jezdit v MotoE. Jediným českým zástupcem tak v klasických kategoriích zůstává jen v Moto3 Filip Salač. Ale pozor, potenciál tohoto 18letého mladíka je značný. „Chtěl bych už letos zaútočit na pódium,“ vzkázal, s týmem VNE Snipers prodloužil i na další rok a v dosud jediném závodě, který se stihl odjet, byl v Kataru osmý. „Honda, na níž jezdím, je super motorka a podle mě jsem v jednom z nejlepších týmů, co tam je. Je to rok, kdy se mohu ukázat,“ doplnil ambiciózně. Během koronavirové pauzy si též nechal v květnu vyndat šrouby z dřívější zlomeniny stehenní kosti a restart sezony vítá s otevřenou náručí. Uspěje?

  • Rossiho sbohem? Ještě ne

    Noha do strany při projetí zatáčky je jedním z ikonických fíglů Valentina RossihoFoto Profimedia.cz

    Jeho plán zněl jasně: ještě tato sezona a konec. S tovární Yamahou mu letos dobíhá smlouva a jeho místo po ročníku 2020 zaujme talentovaný Fabio Quartararo. Jenže když svět řešil koronavirovou vlnu, která se do aktuálního ročníku promítla, hvězdný Valentino Rossi musel plánovanou rozlučku přece jen přehodnotit. „Takhle se mi končit nechce,“ přiznal a dle italských médií má již před podpisem dvouletého kontraktu s Petronas Yamaha, kde by právě nahradil Quartarara. Pokud by to tak bylo, závodil by až do 43 let! Jaký proto bude jeho poslední rok v tovární Yamaze? „Stále má potenciál dělat dobré výsledky,“ uvedl bývalý mistr Casey Stoner. Byť na vysněný 10. titul to už nevypadá.

  • Hrozba koronaviru: test každých pět dní

    Marc Márquez vyráží do tréninkových kol před španělskou Grand Prix, mechanici musí mít roušky...Foto Reuters

    V F1 vozí trofeje vítězům roboti, nosí se roušky a závody jsou bez diváků. Jak to bude vypadat při restartu v MotoGP? Podobně. Pět dní před událostí se bude chodit na testy na koronavirus, během víkendu bude docházet k nárazovým testům (všech 1 200 lidí v padoku bude pod stálým lékařským dohledem) a i zde se bude apelovat na snížený sociální kontakt. V případě pozitivního testu půjde dotyčný do karantény. „Na daná pravidla budeme striktně dohlížet,“ ujistil šéf lékařů MotoGP Angel Charte. Během pauzy se řada jezdců finančně podílela na pomoci nemocnicím a třeba do prvního závodu vyrukují bratři Márquezové se speciálními helmami na podporu boje proti nemoci.

  • Brno zůstává v programu. Ale bez diváků

    Vítězný Andrea Dovizioso míří do cíle před Jorgem LorenzemFoto Barbora Reichová / Sport

    GP Německa, Nizozemska, Finska, Itálie, Británie, Japonska, Austrálie či Ameriky... To vše muselo být zrušené. Nejasný je i start v Thajsku, Argentině či Malajsii. Oni však jistotu mají. Grand Prix České republiky proběhne 9. srpna přece jen bez diváků, ti ale budou mít šanci nechat si vrátit vstupné nebo stejné lístky uplatnit i v příštím (a už potvrzeném) roce. „Do konce června roku 2021 by také mělo být jasno o dlouhodobější budoucnosti závodu v letech 2022-2026,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek. Program MS zatím čítá třináct podniků (nejméně od roku 1995) a sedm z nich proběhne ve Španělsku. Na pěti okruzích se pojede hned dvakrát.

  • AKTUÁLNÍ PROGRAM MS MOTOCYKLŮ

    19. července GP Španělska (Jerez)
    26. července GP Andalusie (Jerez)
    9. SRPNA GP ČESKÉ REPUBLIKY (BRNO)
    16. srpna GP Rakouska (Spielberg)
    23. srpna GP Štýrska (Spielberg)
    13. září GP San Marina (Misano)
    20. září GP Emilia Romagna (Misano)
    27. září GP Katalánska (Barcelona)
    11. října GP Francie (Le Mans)
    18. října GP Aragonie (Aragón)
    25. října GP Teruelu (Aragón)
    8. listopadu GP Evropy (Valencie)
    15. listopadu GP Valencie (Valencie)

    Prozatím odložené závody: GP Argentiny, GP Malajsie, GP Thajska

    HLAVNÍ FAVORITÉ MOTOGP 2020

    60 % Marc Márquez (Šp./Repsol Honda)

    15 % Maverick Vinales (Šp./Monster Energy Yamaha)

    10 % Fabio Quartararo (Fr./Petronas Yamaha)

    8 % Andrea Dovizioso (It./Ducati Team)

    5 % Valentino Rossi (It./Monster Energy Yamaha)

    2 % Álex Márquez (Šp./Repsol Honda)

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud