19. prosince 2022 • 20:48

Tým FESH FESH vyráží na Dakar se třemi kamiony a s mezinárodním obsazením

Autor: juh
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Závodní speciály ostravského týmu FESH FESH Tomáše Vrátného vyrazily 28. listopadu na 45. ročník Rallye DAKAR. Ostraváky budou reprezentovat tři soutěžní kamiony, které se postaví na start 31. prosince v saudskoarabském Yanbu. Tým bude patřit opět mezi největší – jedná se o 3 závodní, 4 doprovodná a 2 novinářská vozidla.



První zastávku absolvoval ostravský tým na technických přejímkách, které letos proběhly ještě v Evropě, a to na okruhu Paula-Ricarda v Le Castellete. Pak vozidla zamířila do Marseille, kde se nalodila a odplula do přístavu Yanbu v Saudské Arábii. Tam je odstartují 31. prosince do netěžší rallye na světě. Posádky čeká celkem 14 etap, Saudskou Arábii projedou po diagonále, z písčitých pláží na břehu Rudého moře, přes hory na severovýchodě země, projedou jednou z největších pouští s nepřeberným množstvím dun a svou pouť zakončí 15. ledna v Dammámu na pobřeží Perského zálivu.

FESH FESH měl za sebou náročný rok. Po haváriích Fordu a Iveca v letošním ročníku zabraly jejich opravy dost času. U Tatrovek se repasovaly motory, došlo také na výměnu převodovky z manuálu na automat. Do Rallye DAKAR 2023 nakonec odstartují tři speciály týmu FESH FESH.

TATRA JAMAL EVO III, speciál, který si v říjnu vybojoval v Rallye du Maroc celkové 3. místo, pojede s litevskou posádkou Vaidotas Paškevičius, Tomaš Gužauskas a Slavomir Volkov. „Vaidotas se svojí posádkou obsadil na letošním Dakaru 12. místo a vkládáme do nich poměrně velké naděje“, říká o posádce šéf týmu Tomáš Vrátný. TATRA JAMAL EVO III disponuje motorem o výkonu 950 koní a kroutícím momentem 4 000 Nm. Speciál má manuální převodovku.

FORD CARGO EVO I provede závodem nová posádka. Andorský závodník Albert Llovera se stal novým ambasadorem značky FORD TRUCKS ve Španělsku, kombinace se závodním speciálem s modrým oválem je tedy naprosto logická. Navigovat ho bude jeho neteř, motocyklová závodnice Margot Llobera. Má bohaté zkušenosti ze světového poháru Rallye DAKAR absolvovala jako navigátorka v kategorii SSV. Mechanikem v posádce bude Petr Vojkovský, provozní manažer týmu FESH FESH, který na Rallye DAKAR v roce 2020 společně s Pierrem Garroustem a Szymonem Gospodarczykem vybojoval 9. místo v kategorii kamionů. FORD CARGO EVO I má repasovaný motor, nové bezpečnostní prvky v zadní části nástavby a pro Alberta samozřejmě upravené řízení s plynem a brzdou na volantu od Guidosimplex.

TATRA JAMAL EVO I – na Rallye DAKAR 2023 pojede s posádkou Tomáš Vrátný, Jaromír Martinec a Bartlomiej Boba. Česko polská posádka obsadila v letošním Světovém poháru FIA v rallye 3. místo v kategorii kamionů. „Tento rok byl hodně náročný. Spoustu času nám zabraly opravy aut po letošním Dakaru, i proto jedeme s touhle Tatrovkou,“ říká k průběhu roku 2022 Tomáš Vrátný, který si 9. prosince převzal v Boloni ocenění pro

2. vicemistra Světového poháru. „Na této Jamalce jsme provedli podstané úpravy: má novou automatickou převodovku, motor po repasi dává 950 koní a 4 500 Nm točivý moment, testem prošla na rallye ve Španělsku i v Maroku a věřím, že nás doveze do cíle,“ dodává Tomáš Vrátný.

FESH FESH Group podniká v oblasti motorsportu. Zaměřuje se na poskytování motorsportových produktů a služeb – stavba speciálů, pronájem závodní techniky, marketingová činnost a samozřejmě účast na sportovních akcích. Členové týmu mají bohaté zkušenosti z Rallye DAKAR, Africe Eco Race, Silk Way Rallye, Baja Cross Country a dalších. FESH FESH Group je součástí skupiny OSTRA.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud