3. srpna 2007 • 00:00

Finům se doma daří

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finská rallye zatím probíhá v režii domácích pilotů. Dnes se jim podařilo vyhrát všechny zkoušky, aby se nakonec v čele celkového pořadil usadil lídr šampionátu Marcus Grönholm.



O vítězství ve Finské rallye zatím svádějí souboj domácí favorité. Po první etapě je v čele Marcus Grönholm, který vede o čtyři sekundy před svým kolegou z Fordu Mikkou Hirvonenem. Třetí je s odstupem 20 sekund úřadující mistr světa Francouz Sébastien Loeb s citroënem. Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia se drží na 17. pozici, za Grönholmem zaostává o více než pět minut. Martin Prokop s citroënem je třiadvacátý v absolutním pořadí, v kategorii Junior WRC mu patří vedoucí příčka. Po vítězství Australana Chrise Atkinsona ve čtvrtečním prologu dnes vyhrávali rychlostní zkoušky jen Finové. Do první etapy vstoupil nejlépe Jari-Matti Latvala s fordem, ale po chybách v následující vložce klesl s prasklým čelním sklem až do třetí desítky průběžného pořadí. Na dalších úsecích byli nejrychlejší Grönholm a Hirvonen, jenž vedl po čtvrté erzetě. Pak už začal úřadovat hlavní favorit devátého dílu mistrovství světa Grönholm. Vedoucí muž letošního šampionátu, jenž usiluje už o sedmý triumf v domácí soutěži, vyhrál šest měřených testů za sebou. Hirvonen dojížděl vždy druhý těsně za ním s výjimkou závěrečné erzety na dostihovém závodišti, v níž byl pátý, ale ztratil jen šest desetin. "Pro Ford to byl skvělý den. Nové auto jede dobře, Mikko je rychlý a jsme v čele," prohlásil Grönholm. Věří, že ve druhé etapě si upevní náskok díky dobré znalostí sobotních tratí. Kopeckého v průběhu etapy provázely defekty pneumatik. "Aby té smůly nebylo málo, tak jsme odpoledne v servisní zóně z důvodu vadného vypínače nemohli nastartovat vůz," uvedl jezdec v tiskové zprávě.


Výsledky - po první etapě:
1. Grönholm (Fin./Ford) 1:05:18,5, 2. Hirvonen (Fin./Ford) -4,4, 3. Loeb (Fr./Citroën) -20,2, 4. Atkinson (Austr./Subaru) -46,9, 5. P. Solberg (Nor./Subaru) -57,3, 6. Sordo (Šp./Citroën) -1:22,6, ...17. Kopecký (ČR/Škoda) -5:19,9, 23. Prokop (ČR/Citroën) -9:00,7.

Témata: 
Články odjinud


Články odjinud