Jiří Uhlíř
24. května 2010 • 21:30

VIDEO: Hrůza v Brně! Ital se dusil v plamenech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNÍ FOTO, VIDEO - Byla to jedna z nejhorších havárií, která se kdy na Masarykově okruhu stala. Italský jezdec Girgio Bartocci narazil během závodu Super Trofeo do zdi. Předek vozu totálně urazil a lamborghini explodovalo. Pilot se pak minutu dusil v plamenech, po vyproštění byl převezen do brněnské nemocnice.



Brno vidělo ošklivou nehodu. V sobotním závodě nezvládl Ital Girgio Bartocci nájezd do cílové rovinky hned v prvním kole. Jeho Lamborghini Gallardo se rozhoupalo na obrubníku. Vůz dostal smyk, ve velké rychlosti se natočil malinko bokem a pak čelně narazil do betonové zdi. Předek stroje se zcela urazil.

Tím to však nekončilo. Závodní lamborghini se roztočilo a zadkem dál narazilo do svodidel.

Podívejte se na exkluzivní video nehody:

Ošklivá nehoda Itala Girgia Bartocciho na brněnské okruhu
Video se připravuje ...


„Před závodem trochu sprchlo. Trať byla suchá, ale prostory mezi obrubníky byly nasáté vodou. Když se na obrubnících drží voda, je to jako led,“ líčil Erik Janiš, který v šampionátu Lamborghini Blancpain Super Trofeo rovněž závodí.
„Zatáčka je velmi rychlá. Na výjezdu můžeme jet kolem sto padesáti kilometrů za hodinu. Musela to být pořádná rána, hrůza.“

Sled nešťastných události se nezastavil. Naopak. Vůz italského pilota vybuchl, v mžiku ho pohltil oheň. Přitom pilot Bartocci byl stále uvnitř. „Tím, jak bylo auto zepředu zcela uražené, čouhala mu po zastavení hlava a břicho ven z auta,“ popisoval incident očitý svědek.

Hasiči se snaží uhasit zbytky Italova vozu
Hasiči se snaží uhasit zbytky Italova vozu

Plameny se pekelně rozrůstaly, černý dým byl vidět na kilometry daleko. „Lamborghini má nádrž vepředu, proto rychle hořelo,“ vysvětloval Tomáš Enge, jenž v neděli dojel v závodě ve světovém šampionátu FIA GT1 druhý.

Vše se odehrálo hned v prvním kole, závodní automobil byl plně natankován, v nádrži mohlo být až sto litrů paliva. „Ihned k němu běžel týmový kolega Fabio Balbini s naším technickým inženýrem,“ vykresloval Enge.

Záchranný proces komplikovaly rozteklé dveře, pilot byl v hořícím autě zaklíněný. „Na diváckém stadionu vypukla panika. Hrnuli se k němu jeho týmoví kolegové a pak hasiči. K jezdci se hned nedostali. Řvali jsme, ať ho zachrání,“ vykresloval incident Michael Hedbávný, který seděl v ten moment na tribuně a Sportu poskytl exkluzivní záběry.

„Vyproštění trvalo něco kolem minuty a půl až dvou minut. Museli urazit dveře. Bylo to strašný.“

Záchranáři nakládají zraněného ItalaFoto Michael Hedbávný

Ital Bartocci hrůzný moment přežil. Měl popálené nohy a zlomenou ruku. „Prý byl hned po záchraně při vědomí a komunikoval,“ tvrdil Enge. Zraněný pilot byl helikoptérou transportován do brněnské bohunické nemocnice. Tam byl v sobotu večer v kritickém stavu a večer k němu přiletěla z Itálie i jeho manželka.

„Poranění, která utrpěl, jsou velice závažná. Na druhé straně jeho stav je aktuálně stabilizovaný a pacient není v přímém ohrožení života,“ potvrdila Sportu tisková mluvčí Anna Mrázová. Podle tiskových zpráv italského týmu utrpěl dvaatřicetiletý jezdec zlomeninu ruky a popáleniny nohou.

„Auta jsou dostatečně bezpečnostně testovaná, rovněž závodní kombinézy. Ty by měly ohni vzdorovat něco kolem jedné minuty. Navíc Bartocci byl gentleman driver, amatér. Udělal chybu, které se prostě stávají. Pokud z té nehody vyjde pouze se zraněním, dopadne to dobře,“ říkal Enge.

Dramatická událost šokovala i místní pořadatele brněnského okruhu. „Pracuji tady čtyřicet let a nic podobného jsem neviděl,“ tvrdil jeden z organizátorů. „Boxová zeď má vzdorovat těm nejsilnějším nárazům. Ani tank by ji neměl rozbít. Po nehodě italského pilota se posunula o dva centimetry. To všechny zaskočilo.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud