Martin Hašek
31. července 2021 • 08:21

Král bez koruny. Rekordman na OH málem nejel: Sám sobě jsem nerozuměl

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je tu další příklad psychické náročnosti vrcholového sportu. Ugandský běžec Joshua Cheptegei byl vloni vládcem atletiky. Překonal světové rekordy na 5000 i 10 000 metrů a v Tokiu měl útočit na olympijský double. Letos ale řešil mentální problémy a na Hry málem nejel. Na úvodní desítce bral nakonec stříbro, zlato má mladý Etiopan Selemon Barega.



Na hlavu mu dali symbolickou korunu a Joshua Cheptegei se s euforickým úsměvem fotil s čísly nového světového rekordu. V říjnu ve Valencii byl tehdy opravdovým králem světové atletiky. Už rok předtím vyhrál v Dauhá desítku na světovém šampionátu. Na podzim 2020 ve Valencii pak srazil světový rekord na desítce jen dva měsíce poté, co v Monaku překonal rekord na pětce. Sebral tak dva legendární časy velkému Kenenisu Bekelemu. A to už začátkem roku zaběhl rekord i na silniční pětce.

„Loňský rok byl pro mě fenomenální rok, překonal jsem tři světové rekordy a byl jsem na vrcholu světa. Vloni jsem byl jednoznačně nejsilnějším atletem,“ připomíná Cheptegei.

Pro olympiádu v Tokiu logicky ohlásil pokus o zlatý double. Jenže hned v prvním atletickém finále Her v pátek večer jeho mise selhala. V krutých podmínkách sedmadvacetistupňového vedra a velké vlhkosti se neběželo v rekordním tempu. Z tlačenice o pozice nejlíp vybruslil Etiopan Selemon Barega, který svůj rozhodující útok začal už daleko před cílem. Než se Cheptegei se svým krajanem Jacobem Kiplimem za ním vymotali, už neměli nárok ho dohonit.

Joshua Cheptegei marně stíhal vítězného Etiopana Baregu
Joshua Cheptegei marně stíhal vítězného Etiopana Baregu

„Mám dva pocity. Jeden je, že jsem velmi šťastný, že jsem získal stříbrnou olympijskou medaili a pro mě jako světového rekordmana a mistra světa je to něco speciálního. Na druhé straně nejsem úplně spokojený, protože jsem sem přijel s očekáváním zlata,“ uvedl Cheptegei.

V závodech na 5000 a 10 000 metrů se na olympiádě očekával souboj o double mezi Cheptegeiem a jeho krajanem Jacobem Kiplimem, který se svému týmovému kolegovi silně přibližoval. Po závodě ale Cheptegei přiznal, že během roku řešil svoje osobní problémy.

„Letos jsem sám sobě úplně nerozuměl. Řešil jsem nějaké mentální výzvy. V jednu chvíli jsem skoro řekl, že si potřebuju dát přestávku, osvěžit svou mysl, být se svou rodinou a připravit se na příští sezonu,“ uvedl Cheptegei. „Ale pak jsem si vzpomněl, že ještě nemám olympijskou medaili. Uvědomil jsem si, kolik lidí mě podporovalo. A řekl jsem si, že pro ně to musím udělat.“

Atletický svět všeobecně očekával na desítce zlato a stříbro pro Ugandu. Jenže svou story si prosadil Selemon Barega, jenž se stal ve 21 letech a 191 dnech nejmladším olympijským šampionem z Etiopie.

Barega se letos úplně vyhnul mítinkům Diamantové ligy. Soustředil se jen na červnovou národní kvalifikaci v Hengelu, kde vyhrál závod na 10 000 metrů. A v závěru olympijského závodu pak prodal svůj rychlostní trénink na 200 a 400 metrů, kterému se často věnuje.

„Když bylo čtyři sta a dvě stě metrů do konce, opravdu jsem si věřil, že vyhraju,“ líčil Barega.

Na desítce své zemi vybojoval první zlato od roku 2008, kdy v Pekingu podruhé za sebou zvítězil slavný Kenenisa Bekele. Pak už následovala velká éra Mo Faraha.

Teď je to Barega, který se může pokusit o další vytrvalostní double. Věc je ale nejistá, protože Barega se na národní kvalifikaci pětky neúčastnil.

„Pokud mě federace běžet nechá, jsem připraven běžet,“ slíbil Barega.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud