Martin Hašek
29. července 2021 • 21:00

Tucet hvězd za Bolta! Tokiu chybí rekordman, hlásí se výrazné osobnosti

Vstoupit do diskuse
0
  • Atletické hvězdy na olympiádě v Tokiu. Kdo všechno zazáří?Atletické hvězdy na olympiádě v Tokiu. Kdo všechno zazáří?FOTO: Koláž iSport.cz

    PŘÍMO Z TOKIA | Jistě, že vysoký Jamajčan s dlouhým krokem bude chybět. Věhlasný Usain Bolt, který si pro sebe uzmul snad všechnu slávu světové atletiky, bude během olympijských her mimo hru poprvé od Sydney 2000. Místo něj je tu ale barvitá skupina výrazných osobností, která půjde v Tokiu prodat zřejmě výkonnostně nejkvalitnější éru historie atletiky. Už v pátek začíná zostra, soubojem dvou fenoménů vytrvalostního běhu ve finále na 10 000 metrů. Kdo vás pobaví?

  • JOSHUA CHEPTEGEI (UG.)

    Disciplíny: 5000 metrů (30.7.), 10 000 metrů (6.8.)

    Zapomeňte už na Mo Faraha, protože o předchozího krále dlouhých štrek se svede boj epické síly. Cheptegei je nový král, s pomocí revolučních treter vloni smazal slavné světové rekordy Kenenisy Bekele na 5000 metrů (12:35,36) i 10 000 metrů (26:11,00). V Tokiu bude přirozeně usilovat o double. Bude si ale muset dávat velký pozor na ugandského krajana Jacoba Kiplima, který na Zlaté tretře běžel sedmý sedmou nejrychlejší desítku dějin (26:33,93) a i on chce dvakrát útočit na zlato.

  • ARMAND DUPLANTIS (ŠVÉD.)

    Disciplína: Tyč (3.8.)

    Létá k nebi jako raketa, už jednadvacetkrát překonal hranici šesti metrů. Od loňska drží absolutní světový rekord (618 cm) i nejlepší výkon pod širým nebem (615 cm). Syn švédské matky a amerického otce, který kdysi soupeřil se Sergejem Bubkou, je fenomén. Na druhou stranu, na minulém MS v Dauhá prohrál s Američanem Kendricksem a tlak olympiády mladého pána prověří. „Přijde mi komické, že jedu na první olympiádu a všichni ode mě čekají vítězství,“ řekl Duplantis.

  • KARSTEN WARHOLM (NOR.)

    Disciplína: 400 metrů překážek (3.8.)

    Od své přelomové chvíle, kdy na MS 2017 v Londýně po vítězství pobavil svět svým vyjeveným výrazem, ušel pěkný kus cesty. Teď je to celý svět, který v úžasu zírá, co Warholm dokáže. Svou energickou cestu za světovým rekordem úspěšně zakončil začátkem měsíce v Oslu, kde časem 46,70 sebral 8 setin ze slavného času Kevina Younga z Barcelony 1992. Těšte se. V Tokiu si poklepe na hruď, zakoulí očima a poběží jak šílenec.

  • SIFAN HASSANOVÁ  (NIZ.)

    Disciplíny: 1500 metrů (6.8.), 5000 metrů (2.8.), 10 000 metrů (7.8.)

    Říkejte si jí třeba Zátopek v sukních. Hassanová na minulém MS v Dauhá získal neobvyklý double na 1500 a 10 000 metrů, ačkoli se musela vyrovnávat s nepříjemnými otázkami na svého potrestaného kouče Alberta Salazara. Tentokrát cílí hned na nevídaný zlatý trojzubec. Jistého nemá nic. Na patnáctistovce se jí postaví šampionka Faith Kipyegonová, pětku běží večer po rozběhu patnáctistovky. A na desítce čeká Letesenbet Gideyová, která jí na jaře vzala po dvou dnech světový rekord.

  • SHELLY ANN FRASER-PRYCE (JAM.)

    Disciplína: 100 metrů (31. 7.)

    Také nejúžasnější sprinterka historie je z Jamajky. Populární SAFP, čtyřnásobná světová šampionka v běhu na 100 metrů, ukáže v Tokiu své barvité účesy ve větru unikátního pokusu o třetí olympijský titul na stovce. Vyhrála už v Pekingu a Londýně, v Riu brala bronz. Teď se může vyrovnat Usainu Boltovi, který jí věří. „Osobně cítím, že Shelly je favoritka. Doufám, že na sebe nenechá působit tlak. Je ve formě, musí tam jím a ukázat to,“ řekl mistr.

  • RYAN CROUSER (USA)

    Disciplína: koule (5. 8.)

    Sympatický dobrý známý českých fanoušků ze Zlaté tretry splnil velká očekávání ředitele mítinku Jana Železného a letos překonal světové rekordy v hale (22,82) a venku, kdy to dokázal na americké kvalifikaci výkonem 23,37 metru. Zlomil tím jeden z nejstarších atletických rekordů, který držet Randy Barnes dlouhých 31 let. Vtipné je, že v nabité disciplíně nemá ani Crouser v Tokiu nic jisté. Na minulém MS v Dauhá skončil v intergalaktickém souboji superhodem 22,90 o centimetr druhý.

  • GRANT HOLLOWAY

    Disciplína: 110 metrů překážek (5. 8.)

    Wonder Boy. Mohl být klidně záchytným terčem pro elitní quarterbacky v NFL, ale atletika se mu prostě zalíbila víc. A dobře udělal. Je skvělý sprinter i dálkař, ale jeho pravým světem jsou krátké překážky. V zimě překonal halový světový rekord na šedesátce (7,29). Na olympijské kvalifikaci pak časem 12,81 zůstal jedinou setinu za rekordem Ariese Meritta z roku 2012. Za letošní rok ještě ani jednou neprohrál.

  • SYDNEY MCLAUGHLINOVÁ

    Disciplína: 400 metrů překážek (4. 8.)

    Na MS v Dauhá před dvěma lety prohrála s krajankou Dalilah Muhammadovou, která při svém zlatém běhu zaběhla světový rekord. Jenže už tehdy bylo jasné, že pravou novou královnou disciplíny je Syd the Kid. Na kvalifikaci v Eugene McLaughlinová jako první žena v historii pokořila hranici 52 sekund, o celou desetinu. Předchozí rekord smázla o 26 setin.

  • TRAYVON BROMELL (USA)

    Disciplína: 100 metrů (1. 8.)

    Letos nejrychlejší muž na planetě. Jeho stovce za 9,77 z červnového Miramaru konkuruje jen jeho další parádní čas 9,80 z kvalifikace v Eugene. Za Bromell je velký lidský příběh o člověku, který vzešel z chudých poměrů a musel překonávat mnohá zranění. V olympijské generálce v Monaku ale v nabitém poli zklamal a skončil až pátý.

  • YULIMAR ROJAS (VEN.)

    Disciplína: trojskok (1. 8.)

    Ta má dlouhý krok! Stříbrná medailistka z Ria ho vycvičila k dokonalosti. Vloni skočila v Madridu světový rekord v hale 15,43 metru. Letos předvedla ve stejném městě úplně stejný výkon, jímž jí scházelo jen sedm centimetrů ke světovému rekordu Inessy Kravecové z roku 1995. Země za patnácti metrech je jenom její. Je otázka času, kdy se prolétne do historie, možná už v Tokiu.

  • ELIUD KIPCHOGE (KEŇA)

    Disciplína: maraton (8. 8.)

    Žijící legenda maratonského běhu. Borec, který v rámci cirkusové show běžel tradiční trať pod dvě hodiny, oficiálním světovým rekordem je ale jeho čas z Berlína 2018 2:01:39. Kipchoge už má zlatou medaili z Ria,chce ovšem ještě jednu. „Jsem stále hlavový a a na olympijských hrách chci získat zlatou medaili. Bral bych to jako největší úspěch kariéry,“ řekl Kipchoge. Jeho závod v severském Sapporu se běží na samotný závěr Her.

  • JOHANNES VETTER (NĚM.)

    Disciplína: oštěp (7. 8.)

    Už druhou sezonu je ve sférách, v kterých ohrožuje legendární světový rekord Jana Źelezného 98,48 metru z roku 1996. Vetter se mu vloni na podzim v Chorzówě přiblížil na 72 centimetrů. Letos na stejném místě vypálil výkon 96,29. Už sedmkrát letos přehodil devadesátimetrovou hranici a poslední dvě sezony neprohrál.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud