Martin Hašek
16. června 2021 • 19:00

Proměny gymnastiky: Holasová navazuje na Čáslavskou z jiné galaxie

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Česká sportovní gymnastka bude znovu na olympiádě! Při návratu pěti kruhů do Tokia ponese štafetu velké národní historie Aneta Holasová. Narodila se na výročí hokejového triumfu v Naganu a do Japonska poletí navázat na legendární Věru Čáslavskou, která v roce 1964 získala tři zlaté olympijské medaile. Doba se ale změnila. Tenhle příběh nebude o medailích, jako spíš o velké vůli, dřině a trpělivosti. Dvacetiletá gymnastka se právě vrací do tréninku po zlomenině pravé lýtkové kosti a klíčové výměně trenéra - s předchozím duem se rozešla ne právě v dobrém. Podrobnosti čtěte v sekci iSport Premium.



Vřesová studánka. Tak se jmenovala horská chalupa, kde se koncem léta 1968 ukryla Věra Čáslavská, aby v nejisté době po okupaci armádami Varšavské smlouvy neztratila sílu před odletem na olympijské hry do Mexika.

V lese si z klád vytvořila kladinu, posilovala v mechu, rozběh na přeskok si odměřila na lesní cestičce. Aneta Holasová si cestou do olympijského Tokia prožila něco podobného. Ne kvůli okupantům, nýbrž kvůli covidu. Vloni v říjnu jí nic jiného nezbylo.

„Trénovali jsme venku. Bylo sice trochu chladněji, ale to nebyl takový problém. Sice jsme venku využívali nějaká nářadí, ale bradla jsme vůbec neměli. Měli jsme hrazdu vedle břízy. Aspoň nějaký trénink, ale nemůže to nahradit pět, šest hodin v tělocvičně na funkčnějším nářadí,“ vzpomíná Holasová na nouzový tréninkový kemp v okolí rekreačního střediska v Poněšicích.

Kromě dřiny, vůle a odhodlání je tohle asi jediný detail, který dva příběhy spojuje. Věra Čáslavská byla v šedesátých letech globální hvězdou světového sportu. V roce 1964 na Hrách v Tokiu vybojovala své první tři zlaté olympijské medaile a se silným československým týmem další stříbro. Aneta Holasová letos v létě přiveze geny české sportovní gymnastiky zpátky po 57 letech. A všechno je jinak.

Že se v památné hale Metropolitan Gymnasium, na dohled od hlavního Nového olympijského stadionu, bude místo gymnastiky hrát stolní tenis, je to nejmenší. Holasová se bude tužit v gymnastickém centru Ariake na dohled od přístavu a bude v něm jedinou statečnou reprezentantkou slavné české tradice.

„Na jednu stranu je to velká zodpovědnost, na druhou stranu se s paní Věrou nemůžu vůbec srovnávat, protože byla neskutečná a celá gymnastika byla jinde,“ říká Holasová.

Zatímco Čáslavská byla tenkrát medailovou hvězdou Her, Holasová si především jede svůj soukromý závod s časem. Paradoxně 1. května, na Svátek práce, si při nešťastném dopadu zlomila pravou lýtkovou kost. Teprve před dvěma dny znovu začala s gymnastickým tréninkem. Od šedesátých let minulého století se ale taky změnil gymnastický svět.

Nový kouč Jiří Fiřt dohlíží na přípravu své svěřenkyně Anety Holasové
Nový kouč Jiří Fiřt dohlíží na přípravu své svěřenkyně Anety Holasové

Tehdejší československo-sovětskou rivalitu nahradila dominance Američanek v čele s téměř nadpozemským úkazem Simone Bilesovou. Čáslavská kdysi v Tokiu zářila s vlastními cviky, třeba s originálním prvkem na přeskoku, pro který se dokonce vžil název Věrka. Nebo dvojným obratem z visu do visu na bradlech, jenž dostal podle stupně obtížnosti přezdívku Ultra C.

Česko na okraji galaxie

„Věra se ve své době vymykala tím, že dělala obtížnější věci než konkurence. Tím byla výjimečná, tím soupeřky válcovala," hodnotí Jiří Fiřt, trenér Anety Holasové a někdejší olympionik z Her v Atlantě 1996. „Je to podobné jako dneska Simone Bilesová, která má fyzické předpoklady takové, že je taky schopná předvádět něco úplně jiného než soupeřky. Ale cviky, které tenkrát Věra předváděla, se dneska už nedělají, protože se změnila funkčnost nářadí, příprava a fyzická připravenost sportovců. Ten sport je dneska úplně jiný."

Tam, kde se Čáslavská prosadila na přeskoku s přemetem se schýlením, Bilesová dnes dělá po odrazu dvě a půl salta. To je realita, v níž bojuje Aneta Holasová,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud