21. června 2012 • 15:14

V olympijské nominaci je 113 sportovců, mohou ale přibýt další

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ke dni uzávěrky nominací má česká olympijská výprava pro Londýn 113 sportovců, ale ani toto číslo ještě nemusí být konečné. Kvalifikace ještě čeká basketbalistky, atleti mohou dál plnit limity a přibýt ještě může i jedna tenisová dvojice do mužské dvouhry.



Jednotlivé sportovní svazy do středeční uzávěrky nahlásily Českému olympijskému výboru své nominace, ale například cyklisté ještě čekají na výsledky mistrovství republiky na silnici, které se jede až do neděle v Púchově na Slovensku. Nominaci bude schvalovat plénum ČOV 28. června, ale i po tomto datu si může někdo vybojovat účast v Londýně.

Basketbalistky budou hrát v příštím týdnu kvalifikaci v Ankaře, z dvanácti týmů do Londýna postoupí pět. V základní skupině Češky čekají zápasy s Novým Zélandem a Argentinou, dál projdou dva týmy. Na olympijský turnaj se kvalifikují vítězky čtvrtfinálových zápasů, poražené celky budou hrát o poslední volné místo.

Nejpočetnější část výpravy tvoří atleti, kteří zatím obsadili 24 míst, ale mohou plnit limity až do 7. července. V disciplinách, kde je splněn jen slabší limit B, se může nominace ještě změnit, pokud někdo předvede lepší výkon než dosavadní držitel limitu.

Do příštího týdne by rovněž mělo být jasno o konečné nominaci tenistů. Ta se ještě může rozšířit o mužský deblový pár a český tým by v tom případě nasadil do turnaje ještě další dvojici do smíšené čtyřhry. Mezinárodní federace ITF totiž stále čeká na vyjádření jednotlivých zemí o účasti jejich hráčů.

Nominace se na poslední chvíli rozšířila o dva plavce. Mezinárodní plavecká federace FINA totiž na základě celkového součtu závodníků s limitem A doplnila startovní listiny o kraulaře Martina Vernera a prsařku Martinu Moravčíkovou, kteří mají splněné limity B.

Nominaci budou o víkendu upřesňovat ještě cyklisté. Zatímco dráhaři a bikeři mají jasno, na domácím šampionátu v Púchově se rozhodne o nominaci na dvě místa pro silniční závod, o něž se ucházejí Roman Kreuziger, Zdeněk Štybar a Jan Bárta. V příštím týdnu bude jasná také nominace na závod v bikrosu, v němž má Česká republika dvě místa pro závod žen.

Vedle atletů mají početné zastoupení také veslaři, jichž je dvanáct. Po deseti sportovcích budou mít v Londýně sportovní střelci a cyklisté. Naopak jen po jednom zástupci mají vzpěrači, boxeři a zápasníci.

Rekordmankou ve výpravě bude vodní slalomářka Štěpánka Hilgertová, která pojede na šesté hry. V nominaci jsou i všichni tři obhájci zlata oštěpařka Barbora Špotáková a střelci Kateřina Emmons a David Kostelecký.

Komise Českého olympijského výboru bude návrh nominace schvalovat v pondělí. Ve středu by ho měl posvětit výkonný výbor, plénum ČOV je naplánováno na čtvrtek. "Rádi bychom, aby na plénu už bylo všechno jasné a jednalo se pouze o formální úkon," řekl ČTK šéf české olympijské mise František Dvořák.

Nominace na olympijské hry v Londýně:

Atletika: Jaroslav Bába (výška), Věra Cechlová (disk), Tereza Čapková (1500 m), Kateřina Čechová (100 m), Zuzana Hejnová (400 m př.), Jakub Holuša (800 m), Jarmila Klimešová (oštěp), Eliška Klučinová (sedmiboj), Jan Kreisinger (maraton), Jan Kudlička (tyč), Oldřiška Marešová (výška), Pavel Maslák (200 a 400 m), Lukáš Melich (kladivo), Lucie Pelantová (chůze), Josef Prorok (400 m př.), Jiřina Ptáčníková (tyč), Denisa Rosolová (400 a 400 m př.), Ivana Sekyrová (maraton), Kateřina Šafránková (kladivo), Roman Šebrle (desetiboj), Lucie Škrobáková (100 m př.), Barbora Špotáková, Vítězslav Veselý (oba oštěp), Antonín Žalský (koule).

Badminton: Kristína Gavnholtová, Petr Koukal.

Box: Zdeněk Chládek (do 64 kg).

Cyklistika: dvě získaná místa pro ČR (silniční závod muži), Adam Ptáčník (dráhová - sprint), Denis Špička (dráhová - keirin), Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink, Jan Škarnitzl, Kateřina Nash (všichni horská kola), dvě získaná místa pro ČR (bikros ženy).

Gymnastika: Zita Frydrychová (skoky na trampolíně), Martin Konečný, Kristýna Pálešová (sportovní gymnastika).

Jachting: Veronika Fenclová (Laser Radial), Karel Lavický (RS:X), Michal Maier (Finn), Viktor Teplý (Radial).

Judo: Jaromír Ježek (do 73 kg), Lukáš Krpálek (do 100 kg), Jaromír Musil (do 81 kg).

Rychlostní kanoistika: Filip Dvořák, Jaroslav Radoň (C2 1000 m), Daniel Havel, Josef Dostál, Jan Štěrba, Lukáš Trefil (K4 1000 m).

Moderní pětiboj: David Svoboda, Natálie Dianová, Ondřej Polívka.

Plavání: Simona Baumrtová (100 a 200 m znak), Soňa Bernardová, Alžběta Dufková (synchronizované plavání), Petra Chocová (100 m prsa), Martina Moravčíková (100 m prsa), Jana Pechanová (10 km), Martin Verner (100 v. zp.), Barbora Závadová (400 m pol. záv.),

Plážový volejbal: Petr Beneš, Přemysl Kubala; Lenka Háječková, Hana Klapalová; Kristýna Kolocová, Markéta Sluková.

Stolní tenis: Iveta Vacenovská, Dana Hadačová.

Sportovní střelba: Kateřina Emmons (vzduchová puška, sportovní malorážka), Václav Haman (vzduchová puška), David Kostelecký, Jiří Lipták (oba trap), Lenka Marušková (sportovní pistole, vzduchová pistole), Martin Podhráský, Martin Strnad (oba rychlopalná pistole), Jan Sychra (skeet), Adéla Sýkorová (vzduchová puška), Jakub Tomeček (skeet).

Tenis: Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková (čtyřhra), Petra Kvitová (dvouhra, mix), Lucie Šafářová, Petra Cetkovská, Klára Zakopalová (všechny dvouhra), Radek Štěpánek (dvouhra, čtyřhra, mix), Tomáš Berdych (dvouhra, čtyřhra).

Triatlon: Jan Čelůstka, Vendula Frintová, Přemysl Švarc, Radka Vodičková.

Veslování: Jitka Antošová, Lenka Antošová (dvojskif), Milan Bruncvík, Michal Horváth, Matyáš Klang, Jakub Podrazil (čtyřka bez kormidelníka), Miroslava Knapková, Ondřej Synek (oba skif), Jiří Kopáč, Jan Vetešník, Ondřej Vetešník, Miroslav Vraštil (čtyřka bez kormidelníka lenkých vah).

Vodní slalom: Štěpánka Hilgertová (K1), Vavřinec Hradilek (K1 a C2), Stanislav Ježek (C1 a C2), Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (C2).

Vzpírání: Jiří Orság (nad 105 kg)

Zápas: David Vála (řeckořímský, do 96 kg).

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud