Ivo Pospíšil
2. srpna 2012 • 00:02

Český basket slaví! Váš trenér nás zesměšnil, zní z chorvatského tábora

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z LONDÝNA | Nechápal, ohrazoval se a dotklo se ho to. Posledním time outem v zápase s Chorvatskem (89:70) vteřinu před koncem vzbudil kouč českých basketbalistek Lubor Blažek vlnu nevole. A jak činovníci Mezinárodní basketbalová federace FIBA, tak i kouč Chorvatska ho nařkli ze zesměšňování soupeře. „To se mi nelíbí. Chtěl jsem, aby holky daly ještě nějaké body a měly lepší skóre,“ bránil se Blažek.



Do mixzóny přišel spokojený s výhrou, ale rozezlený z nařčení, že se zachoval neférově. V čem byl problém?

V time outu, který si kouč Lubor Blažek v utkání s Chorvatskem vzal necelé dvě vteřiny před koncem za rozhodnutého stavu 89:70.

Původně chtěl, aby jeho svěřenkyně ještě vstřelily koš a zvýšily si skóre. Kouč soupeře a FIBA ho však nařkli ze zesměšňování soupeře.

„Tak to nebylo a vůbec se mi to nelíbí. Takový úmysl jsem neměl. Nechtěl jsem zesměšnit soupeře, šlo mi skóre, protože se pořád hraje o všechno a já čekal, že bychom ještě mohli nějaký koš dát,“ bránil se.

„Mám z toho proto smíšené pocity. Obvinilo mě totiž nejen vedení FIBA, ale i soupeř. To napadnutí považuji za vrchol. Kdybych to věděl, tak bych si ten timeout nevzal,“ zlobil se český kouč.

Co se týká ale klíčového zápasu, byl Blažek spokojený. Hlavně proto, že se zvládlo vyhrát v době, kdy šlo o všechno. Prohra by znamenala zřejmě konec. Vítězství ale přibližuje čtvrtfinále.

Kouč Lubor Blažek v obležení českých basketbalistek při oddechovém čase v zápase proti Chorvatsku
Kouč Lubor Blažek v obležení českých basketbalistek při oddechovém čase v zápase proti Chorvatsku

„Snadný to nebylo a při tomhle průběhu turnaje to bylo ještě těžší. Dřeli jsme hlavy o zem a pomoc zvenčí moc nebyla, bylo víc kritiky, víc kopanců. Pořád jsme ale ještě neubojovali, co jsme chtěli. Cílem je postoupit mezi osm a teď pro to musíme udělat vše,“ řekl Blažek.

Důležitá byla hlavně poslední čtvrtina, v níž jeho hráčky nasázely 32 bodů a otočily nepříznivý průběh.

„Možná Chorvatsku docházely sílu a možná jsme si konečně začali věřit. To je důležité, protože dostat se mezi osm týmů světa by byla odměna,“ dodal Blažek.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud