15. srpna 2012 • 04:00

Přijeli pro úspěch a vyhořeli. Největší česká a světová zklamání olympiády

Autor: iSport.cz, jon, knp
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oslavují se vítězové, na smutné poražené se rychle zapomíná. Přesto patří k olympijským závodům stejně jako obdivovaní šampioni. Londýnské Hry nabídly řadu selhání žhavých medailových kandidátů. Ti si ještě teď lámou hlavu s tím, proč jim klíčové závody nevyšly. Portál iSport.cz nabízí přehled pěti českých a deseti světových medailových nadějí, které londýnskou olympiádu nezvládly.



Čtyři roky trénujete, poctivě se připravujete na hlavní vrchol kariéry. Jenže v klíčový den, na který jste tolik dřeli, najednou selžete. Příčin je mnoho - zdraví, ztráta formy, špatné vyspání, nefér rozhodčí... Kteří sportovci nezvládli Hry v Londýně?


TOMÁŠ BERDYCH

Český tenista byl považovaný za specialistu na travnatý povrch, vždyť na londýnských kurtech hrál před dvěma lety své jediné grandslamové finále. Rok 2012 by však jistě z hlavy nejraději vymazal, na trávě dokázal vyhrát jediný zápas.

Po nečekaném vyřazení v 1. kole Wimbledonu (Lotyš Gulbis) se stejný scénář opakoval i pod olympijskými kruhy. Berdych skončil na raketě Belgičana Darcise, 77. hráče okruhu. O mnoho lépe si nevedl ani ve čtyřhře, kde s Radkem Štěpánkem v třísetové bitvě podlehli ve čtvrtfinále brazilskému páru Melo, Soares.

Tomáš Berdych vypadl na olympijském turnaji hned v prvním kole.Foto Reuters

DAVID KOSTELECKÝ

Obhájce zlata z Pekingu dokázal, jaká je střelba nevyzpytatelná disciplína. V trapu neprošel ani do olympijského finále, s nástřelem 120 bodů skončil čtrnáctý. „Teď mohu začít odznova,“ komentoval londýnské vystoupení 37letý střelec.

JAROSLAV BÁBA

Český výškař na svých třetích olympijských hrách poprvé v kariéře nepostoupil do finále. V kvalifikaci zdolal pouze 221 centimetrů, což na účast mezi nejlepšími nestačilo. Bronzový medailista z Athén před osmi lety se trápí celou sezónu, v Londýně bohužel výsledkové zlepšení nepřišlo.

KATEŘINA NASH

Zkušená bikerka a bývalá běžkařka Kateřina Nash před závodem vyhlásila útok na medaili, na olympijské  trati ale skončila mezi poraženými. Obsadila 14. místo se ztrátou 5 a půl minuty na vítězku Bressetovou. "Tělo už nemohlo," litovala jedna ze spolufavoritek závodu.

Česká bikerka Kateřina Nash na trati olympijského závodu horských kol v LondýněFoto Michal Beránek Sport

VÍTĚZSLAV VESELÝ

Po triumfu moderního pětibojaře Davida Svobody panovala v české výpravě euforie, večer se doufalo v další zlaté představení. Český oštěpař Vítězslav Veselý poslal soupeřům rukavici už v kvalifikaci, kdy v osobním rekordu hodil 88,34 metru. Jenže ve finále se s formou nepotkal. Oštěp poslal do vzdálenosti 83,34 metrů a bral nevděčnou "bramborovou" medaili. Na zlato přitom stačilo "pouhých" 84,58 metrů.

Vítězslav Veselý ví, že finále nepochopitelně pokazilFoto ČTK

ŠPANĚLŠTÍ FOTBALISTÉ

Triumfovali na mistrovství světa a Evropy, nejlepší byli i na mistrovství Evropy do 21 let. Údernější fotbalová mašina aktuálně na světě není. Přesto Španělé na olympiádě vyhořeli. Ve skupině prohráli s Japonskem (0:1) i Hondurasem (0:1), gól nedokázali vstřelit ani Maroku (0:0). Jejich vyřazení v základní skupině je bezkonkurenčně největší senzací olympijského fotbalového turnaje.

Alvaro Domingues nesl vyřazení těžce.Foto Reuters

VODNÍ PÓLISTÉ MAĎARSKA

Olympiádu vyhráli v letech 2000, 2004 i 2008. Nadvládu maďarských vodních pólistů v Londýně ukončili už ve čtvrtfinále Italové, kteří je porazili 11:9. Na Maďary, kteří už mají z vodního póla devět zlatých, tři stříbrné a tři bronzové, tentokrát žádná medaile nezbyla.

MARK CAVENDISH

Vše pro Cavendishe! Tak byka postavena taktika britského "Dream Teamu" v silniční cyklistice. Úřadující mistr světa a jeden z nejlepších sprinterů však na domácí trati zklamal. Britové závod protaktizovali a Cavendish skončil hluboko v poli poražených.  

MARIA ABAKUMOVÁ

Největší ruské zklamání Her. Tak se mluví o krachu mistryně světa a stříbrné medailistky z Pekingu. Abakumovová měla být v oštěpu největší rivalkou Špotákové, ale v Londýně nepřehodila ani 60 metrů a skončila až desátá. "Chce se mi teď všeho nechat a zmizet někam daleko. Nechápu, co se stalo," hodnotila závod plačící Ruska.

NOVAK DJOKOVIČ

V únoru přebíral v Londýně cenu Laureus pro nejlepšího sportovce světa roku 2011, ale olympiáda mu na stejném místě vůbec nesedla. V semifinále nestačil na Murryho, nevyšla mu ani následná bitva o bronz s Del Potrem. Po sezoně plné triumfů je pro něj "až" čtvrté místo velkým zklamáním.

Zklamaný Novak Djokovič v Londýně nezískal medaili, skončil čtvrtýFoto Reuters

SLOVENSKÝ ČTYŘKAJAK

V závodě, který přinesl bronzovou radost české čtveřici Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba, mysleli hodně vysoko i borci ze Slovenska. Závod začali fantasticky, dlouho se drželi v čele. Jenže v závěru vytuhli, ostatní soupeři se přes ně přehnali a na Slováky zbylo jen šesté místo...

KEŇŠTÍ VYTRVALOSTNÍ BĚŽCI

Jejich královské disciplíny, běhy na 5000, 10 000 metrů a maraton, přenechali jiným. Keňští běžci nevyhráli ani jednu z nejdelších tratí, čest běžeckého národu zachraňoval na osmistovce světový rekordman Rudisha a na steeplu steeplaře Ezekiel Kemboi. Keňskou výpravu navíc pořádně naštvalo, že disciplíny vyhráli závodníci, kteří s jejich reprezentanty trénují v tamním vysokohorském prostředí.

AMERIČTÍ VOLEJBALISTÉ

Nabušení obhájci zlata z Pekingu skončili překvapivě už ve čtvrtfinále. Volejbalisté USA podlehli Itálii, navíc jednoznačně 0:3 na sety. Nesplnili tak těžkou úlohu velkých favoritů,do které je pasovala drtivá většina odborníků. Italové nakonec skončili bronzoví, turnaj po senzačním obratu nad Brazilci vyhráli Rusové.

KOSUKE KITADŽIMA

Japonský prsař promarnil šanci stát se prvním mužem, který by v plavání vyhrál na třech olympijských hrách v řadě. Na dvoustovce doplaval čtvrtý, neúspěšný byl i na stovce, kde po triumfech v Aténách a Pekingu skončil pátý.

Kosuke Kitadžima se mohl stát prvním plavcem, který vyhrál na třech olympijských hrách v řaděFoto EPA

ZRANĚNÍ POWELL A LIOU SIANG

Oba patřili ke kandidátům na medaile, oba opouštěli atletický ovál předčasně. Čínský překážkář Liou Siang stejně jako v Pekingu skončil už v rozběhu, dál ho nepustila zraněná achillovka. Podobně dopadl ve finále mužské stovky Asafa Powell, který kvůli zranění vynechal i štafetový závod.

Čínský favorit se loučí s olympijským LondýnemFoto ČTK

Obhájce olympijského zlata ve střelbě na trap David Kostelecký nepostoupil v Londýně do finále.
Obhájce olympijského zlata ve střelbě na trap David Kostelecký nepostoupil v Londýně do finále.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud