24. ledna 2013 • 15:30

Slovensko zkusí společnou kandidaturu na ZOH 2022 s Polskem

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko a Polsko se budou zřejmě společně ucházet o uspořádání zimní olympiády v roce 2022. Slovenský premiér Robert Fico oznámil, že jeho vláda společnou kandidaturu obou států podpoří. S touto iniciativou přišlo loni Polsko, podle kterého by se centrem olympiády stal Krakov.



"My do toho půjdeme. Vláda oficiálně podpoří tuto kandidaturu nejpozději v únoru," řekl Fico po dnešním setkání se zástupci národních sportovních svazů, olympijského výboru a samosprávy.

Záměr společné kandidatury počítá s tím, že v největším slovenském lyžařském středisku Jasná v Nízkých Tatrách by se mohly uskutečnit některé lyžařské disciplíny. Slovensko má podle Fica zájem podílet se i na organizaci olympijského turnaje v hokeji, který je v zemi pod Tatrami jedním z nejpopulárnějších sportů.

Organizace olympiády přijde podle Fica na asi dvě miliardy dolarů (51 miliard korun). Většinu nákladů by měli pokrýt Poláci. Na Slovensku by se musela modernizovat infrastruktura v oblasti dopravy a sportu, jakož i zrealizovat další projekty.

Vládní materiál s detaily o kandidatuře má v únoru Ficovi předložit ministr mládeže a sportu Dušan Galis spolu s ministrem školství Dušanem Čaplovičem. Dokument má obsahovat ekonomické parametry olympijského projektu včetně požadavků na investice do infrastruktury.

Slovensko se v minulosti neúspěšně ucházelo o pořádání zimní olympiády 2002 a 2006.

Zájem o uspořádání zimních olympijských her v roce 2022 projevily také Norsko, Španělsko, Švýcarsko nebo Ukrajina. O pořadateli se rozhodne v roce 2015.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud