22. července 2016 • 13:35

Skandál jede dál! Odhalili doping u dalších 45 sportovců z olympiád

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Druhá zpětná kontrola vzorků z her v Pekingu 2008 a Londýně 2012 odhalila dalších 45 dopujících sportovců. Spolu s první vlnou opětovných testů tak už bylo objeveno celkem 98 pozitivních vzorků. Na svém webu o tom informoval Mezinárodní olympijský výbor.



MOV nechal vzorky přezkoumat poté, co se zjistilo, že v Rusku od roku 2011 fungoval státem podporovaný doping. Kvůli aféře už byli ze srpnových her v Riu de Janeiro vyloučeni ruští atleti a v neděli bude výbor jednat o tom, zda z olympiády vyřadí kompletní ruskou výpravu.

Poslední vlna testů odhalila doping u 30 sportovců z Pekingu a 15 z Londýna, ve třiadvaceti případech šlo o medailisty. Jména a další detaily MOV zatím kvůli právním důvodům nemohl zveřejnit. Dosud bylo přezkoumáno 1243 vzorků, další kontroly budou následovat.

"Opětovné kontroly ukázaly odhodlání MOV bojovat s dopingem," uvedl v prohlášení předseda výboru Thomas Bach. Ten už dokonce obdržel dopis s výzvou 14 národních antidopingových agentur z celého světa, aby Rusko z her v Riu vyloučil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud