13. října 2018 • 14:48

Váňova kouzla! Proč jsou jeho koně nejlepší? Tréninky na hoře i zázemí

Autor: bda
Vstoupit do diskuse
0
  • Jaké jsou důvody úspěchu koní Josefa Váni?Jaké jsou důvody úspěchu koní Josefa Váni?FOTO: koláž iSport.cz

    Velká pardubická a Josef Váňa, to spojení k sobě pasuje naprosto neobyčejně už více než 30 let. V roce 1985 se poprvé objevil na startu jako jezdec Paramona a doběhli si pro druhé místo. Mimořádná kariéra v nejsledovanějším tuzemském dostihu byla odpálena. Osm jezdeckých vítězství doplňuje hned deset trenérských. A i letos mají No Time To Lose a Ange Guardian nejvyšší ambice. V čem je síla Váňových koní?

    Váňovi koně ve Velké pardubické (od roku 2001)
     Startů: 61
     Vítězství: 8x (Chalco - 2001, Decent Fellow - 2006, 2x Sixteen – 2007 a 2008, 3x Tiumen – 2009-11 a No Time To Lose - 2017)
     2. místo: 9 x
     3. místo: 7 x
     4. místo: 3 x
     5. místo: 5 x
     Poznámka: Pouze v letech 2013 a 2014 neměl Josef Váňa ve Velké pardubické koně mezi prvními pěti.


  • Množství koní

    Váňa se ve své dostihové centrále stará o více než 60 koníFoto www.josef-vana.cz

    Dlouhodobě Josef Váňa ve své dostihové centrále v Mlýncích a Bohuslavi připravuje více než 60 koní, z takového množství se dobře vybírají adepti na start ve Velké, ale jenom v kvantitě to není.

  • Váňovo kouzlo

    Legendární žokej a trenér Josef Váňa sleduje dění v paddocku závodiště v ChuchliFoto ČTK

    V rámcových dostizích ve Velké pardubické jsou úspěšnější jiní trenéři. Od roku 2001 v nich nasbírali mnohem více vítězství Radek Holčák (23) a Čestmír Olehla (20). Váňa vyhrál se svými svěřenci „jen“ deset rámcových dostihů a patří mu společně s Františkem Holčákem třetí místo. Ve Velké pardubické je to ale jiný příběh, vypadá to, jako by se Váňa pro Velkou pardubickou narodil.

  • Trénink a Vladař

    Josef Váňa připravuje své koně pod stolovou horou VladařFoto www.josef-vana.cz

    Od svého příchodu do Bohuslavi ordinuje Váňa svým svěřencům výstupy na 693 metrů vysokou čedičovou stolovou horu Vladař, která je dominantou okolí. Na vrcholu v minulosti bývalo keltské hradiště. Tam jeho koně získávají potřebnou sílu a vytrvalost, kterou můžou prodat právě v delších překážkových dostizích. V dostizích jiného typu není dominance Váňových svěřenců tak velká.

  • Pyramidy

    Josef Váňa s členy dostihového klubu a koněm TheophilemFoto Archiv Josefa Váni

    Vladař ale stáji působí i problémy. Jde o vyhaslou sopku a láva všude kolem vytváří patogenní zóny, s nimiž měli koně v minulosti problémy. Váňa podobné věci nepodceňuje, jemu osobně několikrát pomohli léčitelé. A tak nechal v obou svých stájích rozvěsit pyramidy, pod které jsou koně voděni nejen v době rekonvalescence. V Mlýncích má Váňa rozmístěné i menší pyramidky. „Nebylo to tu pro koně ideální, někteří měli problémy, tak jsme rozmístili malé pyramidy a prostředí se zlepšilo,“ vysvětlil.

  • Jezdecké zázemí

    Josef Váňa v současné době piplá jezdce Patricka BoekhoutaFoto Dominik Bakeš (Sport)

    V mnoha českých stájích je problém s kvalitním personálem. Jezdců je obecně málo a dobří pracovní se hledají ještě hůř. Tuto oblast má Váňa vyřešenou na jedničku. Dlouhá léta spolupracoval s Josefem Bartošem, nyní je jedničkou jeho syn, ale velmi dobrou školu dal i Janu Kratochvílovi, v současné době piplá Patricka Boekhouta. Navíc, když se objeví problémový kůň, sedne si Váňa do sedla sám a zakročí.

  • Úspěchy a reklama

    Trenér vítězného koně Velké pardubické No Time To Lose Josef Váňa (vpravo) se raduje z triumfu, ke kterému osmiletého hnědáka dovedl Jan Kratochvíl (druhý zleva)Foto Jaroslav Legner (Sport)

    Stačí se podívat na výsledky posledních ročníků Velké pardubické a je vám jasno, komu se nejvíce daří. Pokud chce být majitel úspěšný, logicky vyhledá úspěšného trenéra. Jako rekordmanovi dostihu, navíc připravujícímu vždy koně patřící do okruhu favoritů, je Váňovi věnována větší pozornost médií než jeho konkurentům, což také je dobrá reklama.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud