15. května 2016 • 17:00

Do bazénu obchoďákem: Závadová se díky ME vrátila do Londýna

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plavkyně Barbora Závadová se znovu ladí na olympijskou vlnu. Po nedávné návštěvě bazénu v Riu de Janeiro si od víkendu znovu zvyká v Aquatics Centre v Londýně, kde ji hned v pondělí na úvod mistrovství Evropy čeká boj ve své hlavní disciplíně, polohovém závodu na 400 metrů.



Bazén hned vedle obrovského obchoďáku? Které dívce by se to nelíbilo! „Projde se obchoďákem a hned jsem na bazéně. Člověk může jít na bazén i z bazénu, kdy chce. Je to samozřejmě výhoda,“ pochvaluje si Závadová.

Do slavné stavby londýnského Aquatics Centre v Olympijském parku královny Alžběty se vrátila o víkendu. Zvenku působí stavba slavné irácké architekty Zahy Hadidové, která letos v březnu zemřela, stejně impozantně jako na olympiádě. Vevnitř však chybí obří křídla montovaných tribun, které během olympiády 2012 zvedaly kapacitu na 17 500 diváků. V současnosti se jich do bazénu vejde jen 3500.

„Je to pěkný bazén, akorát na olympiádě byly přistavěny dvě obrovské tribuny po bocích. Bazén je fajn, vzdušný, prostorný,“ pochvaluje si Závadová. „Je pěkné, že se nezboural. V módě je to bourat a člověk se pak nemá kam vracet.“

Oproti mumraji během olympiády čeká reprezentační opora tentokrát klidnější záležitost.

„Bude to jiné. Na olympiádě člověk všude čekal. Když šel v olympijském oblečení, všude byl hlouček lidí a chtěli se fotit. Týdenní Evropa je dlouhý závod, člověk musí vydržet koncentrovaný. Bude to fajn,“ říká Závadová.

První závod ji v Londýně čeká hned v pondělí. Šest minut před polednem českého času jí začíná rozplavba na 400 metrů polohový závod, večer se může snažit ve finále. Dlouhá polohovka je její zářivou disciplínou. Už dvakrát se v ní probojovala do finále na světovém šampionátu a na ME nasbírala bronz před čtyřmi lety v Debrecínu a čtvrté místo v roce 2014 v Berlíně. Na startovní listině jsou v Londýně jen tři soupeřky s lepšími kvalifikačními časy.

„Medaile je strašně fajn, ale protřelý medailista nejsem. Mám jednu z Debrecínu, kde byl slabší ročník,“ říká Závadová. „Bude velká konkurence, na medailové pozice bude frmol. Říkám si, že stát se může cokoli. Evropanky na čtyři sta polohovku jsou hrozně dobré. Budu to brát podobně jako mistrovství světa.  Ráno to musím odmakat a odpoledne zabojovat.“

Kromě své hlavní disciplíny se Závadová ukáže také na krátké polohovce a závodech na 200 metrů motýlek a 400 metrů kraul.

„V krátké polohovce bych chtěla znovu do finále jako v Berlíně. Doufám, že jsem se v doplňkových disciplínách zlepšila. Chtěla bych v nich atakovat svoje české rekordy,“ líčí Závadová, která bude mít v Londýně blízko rodinu. Přímo ve výpravě je její o čtyři roky mladší sestra Tereza, která v Londýně poplave kraulařské závody na 400, 800 a 1500 metrů kraul.

„Ségra jede se mnou jakožto účastník a přijede mamka. Jsem ráda, doufám, že jí udělám radost,“ těší se Závadová.

V pondělí půjde do rozplaveb mistrovství Evropy šestnáct českých plavců. Eurosport vysílá závody přímým přenosem od jedenácti a devatenácti hodin.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud