Romana Barboříková
23. srpna 2015 • 11:38

I s tenisovým loktem vyjel kajakář Filip Šváb olympijské místo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MILÁNA | Zkoušel to třikrát a třikrát to nevyšlo. Napočtvrté ve dvaatřiceti letech se kajakář Filip Šváb přeci jen dočkal. Na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Miláně díky osmému místu v závodě na 200 metrů vyjel místo pro Česko na olympiádě v Rio de Janeiru. „Pro mě to byl sen, jezdím proto, abych se dostal na olympiádu,“ prohlásil Šváb s tím, že by vydržel klidně i další čtyři roky, aby se zkusil kvalifikovat do Tokia.



Nad tím ale v tuto chvíli vůbec přemýšlet nemusí. Při projetí cílem si ale jistý nebyl. „Modlil jsem se, aby byl někdo za mnou. Věděl jsem, že vedle mě ten Polák byl tak nastejno a pak ještě Argentinec. Ale jinak jak to dojelo, to nevím,“ přiznal muž, který si z Milána veze ještě 14. místo z deblkajaku.

S osmým místem v singlu byl maximálně spokojený. „Do osmýho byla kvóta na olympiádu, takže jsem vyjel místo na olympiádu, takže super. Nad tím jsem ani nepřemýšlel, že bych tak mohl jet. Říkal jsem si, že kdybych byl v béčku, tak je to supr,“ přiznal.

V letošní sezoně mu k dobrým výsledkům přispělo i stabilní zdraví, což se mu dřív tak úplně nedařilo. Třeba předloni dlouho trvalo, než mu lékaři zjistili, že má salmonelu. I když na letošním MS také menší bolístku měl. Na start nastupoval se zavázeným pravým loktem. „Tak měsíc mě bolí, teď mi řekli, že mám tenisový loket, tak mi to tejpují, abych to moc necítil na startu. Ale závod se s tím dá odjet. Dva za sebou bych asi neodjel, ale jeden zvládnu,“ vysvětlil Šváb.

Kvalifikace na OH je jeho splněným snem. „Jezdím proto, abych se dostal na olympiádu. Třikrát už mi to nevyšlo, tak teď už na starý kolena. Ale říkám, že bych jezdil až do Tokia, kdybych se tam nedostal,“ řekl kajakář. Olympijské místo získal ale pro zemi, takže si ho bude muset ještě příští rok vyjet v národní kvalifikaci. „Budu se o to muset ještě poprat, ale furt lepší u nás, než tady ve světě. Přeci jen to bude asi dost snazší. Kdyby nebylo zranění, měl bych si to vyjet.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud