11. listopadu 2009 • 21:36

Ve Stockholmu padaly další světové rekordy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na plaveckém mítinku SP ve Stockholmu padlo pět světových rekordů v krátkém bazénu. Postarali se o ně Američanka Jessica Hardyová na 50 m prsa, její krajan Peter Marshall na 50 m znak, domácí Therese Alshammarová na 50 m motýlek a Číňanky Liou C'-ke na 200 m motýlek a Čao Ťing na polohové stovce.



Hardyová v dopoledních rozplavbách překonala vlastní maximum časem 28,96 sekundy. Její předchozí rekord vydržel v čele tabulek jen čtyři dny. Výkon z Moskvy vylepšila o plné čtyři desetiny a poprvé pokořila hranici 29 sekund. "To byl můj cíl celý rok. Vlastně jsem si ale nemyslela, že to dokážu, a netušila jsem, že to bude tak snadné," citovala Američanku agentura AP.

Ve večerních finálových závodech zaplavali nové rekordy Marshall a Liou C'-ke. Americký reprezentant časem 22,73 překonal o dvě setiny svůj předchozí nejlepší čas z říjnových závodů v Durbanu. Číňanka časem 2:02,50 vymazala z tabulek předchozí maximum Japonky Juko Nakanišiové (2:03,12).

Čao Ťing ve Švédsku překonala už třetí rekord. V úterý se o to dvakrát postarala na 50 m znak, dnes časem 58,40 na kraulařské stovce vylepšila o 11 setin necelý měsíc starý výkon Švédky Theresy Alshmmarové.

Peter Marshall

Peter Marshall Peter MarshallFoto ČTK/AP

Domácí plavkyni ale nemusela ztráta rekordu dlouho mrzet. Vzápětí totiž zaplavala díky času 24,46 nové světové maximum na 50 m motýlek.

Dalším neúspěchem skončil dnešní program pro čtrnáctinásobného olympijského vítěze Michaela Phelpse, který ve finále polohovky na 200 m obsadil druhé místo a na motýlkářské stovce vypadl v rozplavbách.

Američan opět nastoupil ve starých plavkách, které budou od příštího roku na rozdíl od úborů ostatních závodníků odpovídat novým pravidlům FINA. "Bylo to v pohodě, čas nebyl špatný. Nemám za sebou pravidelný trénink," citovala Phelpse agentura AP.

Ve Stockholmu padlo dohromady už devět světových rekordů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud