Ivo Pospíšil
Premium
9. ledna 2020 • 10:25

Hamza otevřeně: Kolik stojí biatlon i co byla chyba s Koukalovou

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čas se nachyluje a generace, která vydupala český biatlon ze suterénu, pomalu odchází. Jiří Hamza se ale snaží, aby nastolený boom pokračoval dál. Většinu rozpočtu dává na rozvoj, do mládí... a Markéta Davidová? „Má potenciál jak Gabča Koukalová,“ říká šéf svazu. Jak se s novou nadějí komunikuje? V čem je jiná? A co ho naučila minulost a kde udělal chybu s končící Koukalovou? Pro iSport Premium okomentoval deset zásadních témat.



1. Kolik stojí stvořit novou Koukalovou?

Nic levného. Není tajemstvím, že hlavně kvůli materiálu patří biatlon k dražším sportům. „Jen flinta pro malé děti stojí 40–50 tisíc a malorážka 90. A když pak každý náboj přijde na dvě koruny, dá se to lehce vynásobit,“ míní Hamza. Ve chvíli, kdy tak biatlonisté vystřílí za rok pět až šest tisíc nábojů... „přijde sezona každého z nich na statisíce,“ počítá.

Ne, že by svaz začínajícím závodníkům hradil úplně vše, ale po materiálové stránce obstarává zázemí. Každý klub si pak určí poplatky za děti sám – například v Novém Městě na Moravě stojí roční členství kolem 10 tisíc.

„Víme, že to není málo, ale jsou nutné tratě, střelnice a tak. Jen za poslední roky jsme navíc řádově koupili 1200 flint, což když vynásobíme 70 tisíci, tak jsou to obrovské peníze. Po materiální stránce však chceme kluby stoprocentně sanovat a na rozvoj biatlonu dáváme 70 % rozpočtu,“ tvrdí šéf svazu.

Cílem všeho je, aby se v sítu udržely největší naděje. „Mimořádné talenty jako Gábina či Makula se vám nerodí každý týden, ale pokud budeme mít frekvenci jednoho za tři roky, bude to super,“ ví Hamza.

Program a výsledky SP v Oberhofu »

2. Jako v Norsku. Už si trenéři děti vybírají?

Takhle vypadá biatlonový boom. „Oproti roku 2013 nám přibylo dětí trojnásobně až čtyřnásobně. Když se bavíme o malých děckách, jsme řádově na tisícovce, což je super,“ říká Hamza. Jenže vše má limity. I biatlon.

„Kapacitně už nejsme schopní brát víc, protože nemáme střelnice ani trenéry. I kdybychom chtěli další zájemce, nejsme jim již schopní nabídnout odpovídající zázemí,“ přiznává šéf svazu. Situace tak dospěla do dříve nepředstavitelné chvíle, kdy trenéři si jako v Norsku či Německu děti vybírají.

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza oslavuje s Gabrielou Koukalovou
Šéf českého biatlonu Jiří Hamza oslavuje s Gabrielou Koukalovou

„Musíme změnit systém závodů, protože mezi žáky a dorostenci je tolik lidí, že se vracíme ke starému systému, kdy se vše dělilo dle výkonnostních tříd. Pro nejvyšší, republikové závody, tak už musíme selektovat děti v krajských závodech. Bereme stále každého, ale ne každý si už zazávodí na republice, protože na ní již musí mít výkonnost,“ přibližuje Hamza.

Síla české grupy tak vzrostla. „Počtově patříme k prvním sedmi zemím. Ani v Rakousku nemají biatlonistů tolik, a to i přesto, že na to mají úplně jiné podmínky než my,“ uvádí Hamza s tím, že třeba Rusové mají základnu 20 tisíc.

3. Kde vzít kouče? Mezi končícími biatlonisty

Je to cesta budoucnosti jak rozšířit trenérské zázemí. Gabriela Koukalová, Jaroslav Soukup nebo Jitka Landová si po konci kariéry sice našli zaměstnáni mimo biatlon, ale... „Nedostatek trenérů je problém. Určitě chceme, aby těch lidí propadlo co nejméně. Zdeněk Vítek nyní vede kluky, Bára Tomešová dělá v Novém Městě na Moravě a určitě dáme nabídku Michalu Šlesingrovi. Ondra Moravec je další zářný příklad, který u biatlonu zůstane,“ odpovídá Hamza.

Jedna věc je ale zájem a druhá možnost finančního zabezpečení. „Je to i o tom, abychom to dovedli ekonomicky zajistit, protože je jasné, že byznysovým podmínkám nejsme schopní čelit,“ chápe předseda svazu.

Dle něj pak mají aktuální trenéři mládeže průměrný český plat: „Mezi

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud