Martin Hašek
24. března 2023 • 18:35

Lyže STR, důkaz rychlosti. Testovala je hvězda. Skaut: Dělala práci za Ester

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Návrat na snowboard zvládla, teď čeká Ester Ledeckou práce na lyžařském comebacku. Pojede k němu na lyžích nové značky Kästle. Kvůli zranění klíční kosti je sice během končící zimy otestovat nemohla, udělala to ale za ni slovinská hvězda Ilka Štuhecová. Její dvě vítězství ve sjezdech Světového poháru zanechaly stopu. „Ilka dělala práci za Ester,“ usmál se Jan Holický, skaut značky a bývalý reprezentant.



Tenhle krok měl na bílých svazích pořádný zvuk. Ester Ledecká se vloni na jaře vzdala osvědčené spolupráce s gigantem Atomic a svěřila svůj lyžařský osud obnovené továrně Kästle. Vyměnila tak špičkový servis velké značky s ohromnou zásobou nových i odzkoušených lyží, kde navíc spolu s Mikaelou Shiffrinovou či Sofií Goggiaovou patřila k hlavním tvářím.

„Tohle je dost velká neznámá. Lyže jsou relativně málo otestované. Otestovat je musí ona, nikdo to za ni neudělá,“ upozorňovala začátkem zimy trenérka Eva Kurfürstová.

„Měnit lyže je vždycky složité. Záleží, jak to závodníkovi sedne,“ řekl reprezentant Jan Zabystřan.

Kästle patřila kdysi k nejslavnějším lyžařským značkám. Na jejích lyžích závodili Pirmin Zurbriggen či Kjetil André Aamodt. V posledním čtvrt století zažila úpadek, v roce 2018 ji ale převzal miliardář Tomáš Němec s cílem vrátit ji zase na vrchol. V Česku už firma spustila velký program podpory mládežnického lyžování, ale na průlom na globální úrovni se čekalo do aktuální zimy. Ledecká s tímhle pomoct nemohla, zvládla to ale Ilka Štuhecová.

Dvojnásobná mistryně světa ve sjezdu se začátkem sezony možná trochu jevila jako veteránka na ústupu. Pak ale na lyžích Kästle vyhrála sjezd v Cortině d´Ampezzo a v dalším byla druhá. A vrchol přišel minulý víkend při finále Světového poháru v Andoře, kde Štuhecová při vítězství nadělila rychlostní šampionce Goggiaové víc než půl sekundy a v celkovém pořadí disciplíny skončila druhá.

„Ani se to od ní moc nečekalo. Je to závodnice, která není top favoritkou. Pro

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud