Hynek Preisler
28. ledna 2014 • 16:24

Liberec se hádal o dotace pro MS. Vadilo i vystoupení Michala Davida

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Liberecký kraj se opět haštěřil o dotace na lyžařský šampionát, který v letošním roce pořádá svaz lyžařů. Březnovému mistrovství světa v letech v Harrachově 2014 zastupitelé nakonec odklepli neinvestiční dotaci ve výši 4 milionů korun, kterou 46 dnů před zahájením největší sportovní akce na území Česka v tomto roce požadoval organizační výbor šampionátu v čele s Rostislavem Josífkem. „Byli bychom rádi, kdybychom mohli ukazovat Liberecký kraj jako příznivce zimního sportu,“ uvedl Josífek.



Hlasování však předcházela bouřlivá diskuse, neboť pod Ještědem je po zadluženém mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 podpora velkých sportovních akcí z veřejných peněz stále velmi citlivé politické téma.

Předmět sporů? Výše dotace, pozdní seznámení politiků s rozpočtem jen několik dnů před hlasováním, ziskový peněžní plán s předpokládanými náklady 67 milionů korun a příjmy (byť nejistými) 70 milionů korun. Ovšem například i plánované vystoupení zpěváka Michala Davida, se kterou pořadatelé počítají v doprovodných programech.

„Jednou z věcí, která mi hodně vadí je, že Liberecký kraj by touto podporou měl být spojený s akcí, na které bude jedna z hlavních hvězd doprovodného programu Michal David jako jeden ze symbolů minulého režimu,“ řekl například Jaromír Baxa za stranu Změna pro Liberecký kraj.

„Ze strany Baxy to byl naprosto neuvěřitelný hnus. Nechápu, jak může člen zastupitelstva urážet populárního umělce, byť se mu nelíbí. Michal David například po povodních v roce 2010 uspořádal pro Chrastavu charitativní koncert,“ řekl například zastupitel a starosta Chrastavy Michael Canov za Starosty pro Liberecký kraj.

Kocumová chtěla podporu snížit

Rada Libereckého kraje původně odsouhlasila 4 milionovu dotaci, ale po zveřejnění ziskového rozpočtu statutární náměstkyně Zuzana Kocumová navrhovala finanční injekci ve výši „pouze“ 1 milionu korun včetně poskytnutí dopravy zdarma ve výši zhruba 700 tisíc korun.

„Podpora ve výši jednoho milionu korun plus 700 tisíc na dopravní obslužnost, kdy Liberecký kraj poskytne divákům na svém území dopravu zdarma je adekvátní,“ upozornila Kocumová. I tato dotace by dle přiloženého finančního plánu totiž zajistila vyrovnaný rozpočet.

Mistrovství světa v letech v Harrachově se koná 13. až 16. března a jde o největší sportovní akci v tomto roce na území České republiky.

Není to poprvé, kdy Liberecký kraj podpořil významnou sportovní akci na jeho území. Například v průběhu mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009 poslal již v průběhu šampionátu dotaci pořadatelům v čele s Kateřinou Neumannovou ve výši 15 milionů korun. Po šampionátu přesto zůstaly dluhy okolo 120 milionů korun a dodnes běží soudní spory.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud