6. ledna 2017 • 14:00

Znovu Usťugov! Ruský suverén ovládl na Tour de Ski i pátou etapu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Také pátou etapu Tour de Ski vyhrál ruský lyžař Sergej Usťugov a je novým rekordmanem seriálu. Další prvenství přidal v závodu na 10 kilometrů volnou technikou v Toblachu. Naopak ženy mají novou vedoucí závodnici Tour. Švédka Stina Nilssonová doběhla až dvacátá a v čele ji vystřídala Norka Heidi Wengová. Pátá etapa patřila Jessice Digginsové z USA.



Čeští běžci, kterým se na Tour nedařilo, do dnešních závodů již nezasáhli. Rozhodli se dát přednost přípravě na mistrovství světa v Lahti.

Čtyřiadvacetiletý Usťugov dokázal to, co v jedenáctileté historii Tour de Ski žádný jiný běžec - vyhrát pět etap v jediném ročníku. Dosavadním rekordmanem byl se čtyřmi triumfy Nor Martin Johnsrud Sundby.

Bruslařskou desítku v Toblachu vyhrál Usťugov o čtyři desetiny sekundy před Mauricem Manificatem z Francie, třetí skončil Nor Simen Hegstad Krüger. Před víkendovým závěrem Tour ve Val di Fiemme vede dosud suverénní ruský lyžař o více než minutu a půl před obhájcem celkového prvenství Sundbym.

Digginsová v Toblachu zopakovala loňské vítězství, pětku volně s intervalovým startem vyhrála už potřetí za sebou. První ženě Světového poháru Wengové stačila k posunu do čela Tour pátá příčka, dosud vedoucí Nilssonová se protrápila do cíle se ztrátou 40 sekund na vítězku.

V sobotu je na programu závod s hromadným startem klasicky a Tour de Ski vyvrcholí v neděli tradičním výjezdem do sjezdovky Alpe Cermis.

Nejlepší z Čechů Martin Jakš figuroval po čtyřech etapách v průběžném pořadí na 29. místě. "Mužská i ženská část reprezentace jsou výsledkově za očekáváním. Proto jsme se rozhodli, že bude lepší pokusit se výkonnostně zvednout k hlavnímu cíli této sezony, kterým je mistrovství světa. Tomu chceme podřídit vše," řekl na svazovém webu sportovní ředitel běžců na lyžích Lukáš Sacher.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud